Kouzla s textem v Drawu: Tvarovaný text, písmomalba a převod do Writeru

draw.png V dnešním článku se zaměříme především na psaní textu v souvislosti s objekty a křivkou, jeho přichycení a vhodnou orientaci. V druhé části si opět na praktických příkladech ukážeme, jak natáčet objekty. A nakonec se zaměříme na to, jak dostat práci z Drawu do aplikace Writer.  

Úplně na začátek jsem si z praktického důvodu změnil orientaci stránky na šířku, a to ve Formát | Stránka... a následně vybral jednu z možností v Orientaci. Samozřejmě jedná se o úplně nedůležitou věc, která nemá žádný význam, pokud však nechystáte leták na výšku nebo něco podobně užitečného (mnoho lidí nemá monitor na výšku). A nyní již k samotnému příkladu, na kterém si ukážeme, jak přichytit text ke křivce, případně k jinému objektu.

Text na čáře a objektu

Výběrem a obyčejným tažením si tedy připravte například Čáru a nic jiného. Nyní na ni levým tlačítkem dvakrát rychle poklepejte, čímž se aktivuje textové pole, kam napíšete text. V příkladu jsem pro názornost použil „Text“. Potvrďte kliknutím levého tlačítka myši někde vedle mimo objekty. Stane se to, že se text umístí přesně na čáru, které jej tím pádem bude protínat. Samozřejmě toto nechceme a tak si aktivujte znovu text (poklepáním levého tlačítka myši na objekt) a použijte klávesu Enter. Tím se vytvoří další řádek a text se v podstatě umístí nad čáru. Pokud naopak chcete umístit text pod čáru, stačí zase udělat jeden řádek nad ním (viz přiložené snímky).

Text na ČářeText na Čáře

Stejnou možnost máte i v případě Úsečky končící šipkou a v případě obdélníku a elipsy, v posledních dvou případech je to však o trochu složitější. V případě obdélníku je totiž ve výchozím nastavení předvoleno psaní textu přesně doprostřed objektu, což pochopitelně v mnoha případech není šťastné řešení. Z tohoto důvodu doporučuji používat zvlášť vložený Text z nástrojového panelu Kreslení například přes klávesu F2 a jeho vhodné umístění, případně natočení. Tím se ještě v dnešním článku budeme zabývat.

Text v obdélníku a různé možnostiText v obdélníku a různé možnosti

Úplně stejně přitom funguje text v Elipse, kde se již jedná o poměrně velký problém. Odřádkováním si zde totiž nepomůžeme. Na řadu tedy přichází křivky ...

Text na křivce a písmomalba

Poznámka: Sám mám pro Kresby zapnuté všechny možné ikony v nástrojovém panelu. Aktivovat si je stačí kliknutím pravého tlačítka myši do panelu nástrojů Kresby a vybráním možnosti Přizpůsobit panel nástrojů. Dále si už jen zaškrtáte, které ikony chcete mít viditelné a potvrdíte OK.

PísmomalbaPísmomalba

Sám k podobným účelům využívám nástroj Písmomalba, ale až po vytvoření textu (například přes klávesu F2) a kliknutím na něj pravým tlačítkem myši. Pak už si jen naklikáte z mnoha možností přesně to, co potřebujete. Samozřejmě zde není žádná závislost na předtím vložený objekt (například elipsu), a proto je nutné označit text, kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat Upravit body. Objeví se modré záchytné body (místo původních zelených), kterými lze měnit polohu textu, jeho zakřivení, proklad jednotlivých písmen a jeho celkové rozměry.

Písmomalba je hodně o trpělivosti a hraní si s daným tvarem, z tohoto důvodu přichystáme v nejbližší době videotutoriály, které jsou v tomto ohledu mnohem lepší než text.

Výsledek písmomalby a upravení bodůVýsledek písmomalby a upravení bodů

Otáčení textu a dalších objektů

Někdy je třeba otočit textové pole nebo jiný objekt. Vytvořte si tedy například obdélník a do něj napište „text“. Následně jej označte, klikněte pravým tlačítkem myši a vyberte Umístění a Velikost. Poté se hned přepněte do záložky Rotace a zaměřte svou pozornost na Úhel rotace, respektive rovnou Úhel. Výborným pomocníkem k náklonům je zde po pravé straně umístěn diagram. Nicméně ten má jen nějakých osm možností. Úhel lze samozřejmě měřit manuálně, proto jsem ve snímku Rotace – příklady připravil takovou menší nápovědu.

Umístění a velikost – RotaceUmístění a velikost – Rotace

Rotace – příkladyRotace – příklady

S textem (nebo chcete-li textovým polem) se přitom pracuje úplně stejně a není třeba vymýšlet žádné odlišnosti. Stejně tak ze Znakem a Odstavcem můžete operovat podobně jako v aplikaci Writer. V tom je také jedna z výhod používání aplikace Draw – řada nástrojů, funkcí a nabídek je stejná nebo velmi podobná.

Jak to dostat do Writeru

Často řešenou otázkou je to, jak dostat vytvořenou kresbu do aplikace Writer. Na to je odpověď velice jednoduchá: pouhým překopírováním. Ve verzi 3.3 je totiž možné grafiku v omezené míře ve Writeru editovat. Týká se to zejména textu, pozadí, rozměrů a pozice. Práce s křivkami apod. možná není. Pokud něco takového nepotřebujete, můžete již v Drawu označit daný objekt a kliknutím pravého tlačítka myši vybrat Převést | Na rastr, čímž uděláte z kresby rastrový obrázek, se kterým již není možno takto manipulovat (viz výše).

Upozornění: Při kopírování objektů, které se svou polohou nevejdou na nastavený formát, například A4, nedochází k zalamování. Pokud tedy potřebujete z Drawu do Writeru nakopírovat například plakát, je dobré jej nejdříve převést na rastr, jelikož ve Writeru budete těžko manipulovat se všemi objekty.

A to je pro dnešní článek skutečně vše. Pokud vás cokoliv zajímá, ptejte se v diskuzi, pokusíme se na to odpovědět anebo rovnou napsat na daný námět další článek plný názorných příkladů.

(Jako ve škole) Průměr: 1.75 | Hodnotilo: 12
 

Komentáře

user avatar Pushkin
Odpovědět
Jak to dostat do Writeru
12. 05. 2011, 11:54:15
Zde bych si dovolil přidat ještě jednu možnost, která se mi značně osvědčila - celý objekt v Draw označit a zkopírovat, při vkládání do Writeru vybrat možnost Vložit jako... (případně klávesová zkratka ctrl+shift+v) a vybrat možnost GDI metasoubor. Writer pak mnohem lépe zpracovává výsledný obrázek - nedochází při změně velikosti obrázku k podivnostem typu neproporcionální text a podivné změny tloušťky čar.
user avatar Tumorinsitu
Odpovědět
Nebo jako OLE
21. 05. 2011, 15:05:14
Ano, vkládat jako metasoubor je základ. Ale tím bohužel ztratíte možnost pracovat s původním dokumentem. Druhou možností je to pak vložit jako OLE objekt, tedy celý soubor s kresbou. Práce s tím je lehce nešikovaná, ale zase máte zaručen přístup k původnímu formátu a lze jej editovat.
user avatar PetrV
Odpovědět
Kouzla s textem v Drawu: Tvarovaný text, písmomalba a převod do Writeru
12. 05. 2011, 20:21:01
Já jsem grafik a pro jakoukoliv práci výše uvedeného typu výhradně používám prostředky k tomu určené - teď mám na mysli činnost v reklamce. V další práci, v níž pracuju jako sw dokumentarista, takové prostředky nemám - a občas si musím nějak pomoci. S výhodou využívám Draw a jeho schopností, protože jsou opravdu netušené. O tom svědčí i tento článek, z něhož jsem se dověděl zase nějaké zajímavosti, které jsem neznal, a to jsem si myslel, že jsem Draw celkem poznal.

Perlička: Do reklamky došel náhled nějaké zakázky, byl to pěticentimetrový blok textu, no krása. Pokusili jsme se to do něčeho nalít, protože jsme to potřebovali upravit. Bylo to totiž ve formátu PDF. Illustrator selhal. CorelDraw selhal. OpenOffice.org Draw neselhal... Krutý.
user avatar Tumorinsitu
Odpovědět
Kouzla s textem v Drawu: Tvarovaný text, písmomalba a převod do Writeru
21. 05. 2011, 15:31:24
Poslední dobou s editorem Draw pracuji málo, ale kdysi jsem jej používal opravdu hodně a naučil jsem se v tom velmi moc věcí. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že se v tom dá namalovat prakticky cokoli v 2D. Nevýhodou je, že program má velmi silný základ, tedy určitý potenciál, ale pak také existují věci, které bývají jinde vcelku základní a tady nejsou. I když řešení nebývá někdy složité, rozhodují zkušensti a určitý důvtip a ne každý jej má.
Uvedu namátkou příklady:
* nemožnost nakreslit rovnostranný trojúhelník; trojúhelník; řešení je sice docela rychlé, ale složité, to se týká všech takových objektů nebo třeba také hvězdice.
* nemožnost přesného umístění bodu na objektu, pokud potřebujete nakreslit nějaký přesný tvar; řešení je přes vytvoření pomocného objektu, k jehož nějakému bodu necháte zachytit tanto bod, například.
* u verze 1.x byla možnost zobrazit drátěný model a také model černobílý a o v odstínech šedi. Toto nějak záhadně z OO.o 2 zmizelo. Poradí někdo, jestli na to něco je?
* správa barev: pokud chci použít jinou barvu, než je přednastavená paleta, musím paletu nejprve upravit a barvu si tedy nadefinovat. To se týká přechodů, šrafování atd. Proč???
* u kreslících programů tohoto typu mi chybí nějaký volitelný simulátor tiskového výstupu, to jest, aby barvy vypadaly přibližně tak, jak se budou tisknout, nikoli tak, jak se zobrazují na obrazovce.
* v některých situacích bych ocenil větší přesnost, maximum jsou nějaké setiny milimetru. Na normální práci to může stačil, ale v čem je problém, aby nebylo možné pracovat se čtyřmi desetinnými pozicemi?

OO.o Draw by potřeboval ještě více nakopnout kupředu. Z mého pohledu se jedná o jednu z největších předností tohoto kanc. balíku, ve své současné kvalitě dokonce nedoceněnou.

Ještě malá poznámka: Loni jsem se v OO.o pokoušel nakreslit technický výkres součásti, protože s CAD programi nepracuji. Kupodivu jsem byl docela překvapen možnostmi programu i výsledkem. Sice jsem narazil na menší problémy, ale pro účel potřeby to plně vyhovovalo. Chtěl jsem tím jen naznačit, že tento program má skutečně silný potenciál. Doufejme, že na tomto základu někdo začně časem stavět.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Kouzla s textem v Drawu: Tvarovaný text, písmomalba a převod do Writeru
21. 05. 2011, 18:41:17
Asi jsem zpohodlněl a namlsal se prací s profesionálními grafickými programy, nicméně přijde mi, že Draw je takovej slušnej tučňák, mastodont...
Na druhou stranu: kreslení třeba diagramů (jako ve Visiu) a tak, to je fakt nářez a možnosti tohoto modulu jsou neuvěřitelné. V obou mých zaměstnáních se používá VÝHRADNĚ Microsoft Office. Buď verze 2003, nebo 2010. V té vývojářské společnosti je to i Visio 2010. Visio je můj oblíbený program od Microsoftu. Ale jen a kvůli databance objektů. Plus samozřejmě další věci, ve Visiu se dělají i další práce, nejen kreslení objektů, diagramů. Ale jsem si skoro jist, že na tuhle činnost je Draw prostě daleko lepší. Dokonce jsem si musel tuhle při tvorbě jednoho diagramu pomoci právě použitím Draw.
user avatar gabriela
Odpovědět
převod textu z A5 do A4
3. 11. 2014, 19:19:20
Dobrý den, prosím o radu, jak převést text, který mám psaný ve formátu A5 do formátu A4, nikde to nemohu najít. Děkuji za radu. Gábina
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:převod textu z A5 do A4
3. 11. 2014, 19:35:04
V modulu Draw?? :O :O
user avatar thor
Odpovědět
Kouzla s textem v Drawu: Tvarovaný text, písmomalba a převod do Writeru
23. 06. 2019, 17:19:20
dobrý den.
Podařilo se mi otočit text,ale nevím jak následně změnit barvu toho textu. Ikonka s paletou barev totiž zmizí. Pomůže někdo. Díky moc.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Kouzla s textem v Drawu: Tvarovaný text, písmomalba a převod do Writeru
23. 06. 2019, 21:49:37
V takovém případě se pokuste zobrazit nástrojocou lištu FORMÁTOVÁNÍ, nebo FORMÁTOVÁNÍ (STYLY). Najdete to pro LibreOffice pod volbou : ZOBRAZIT > NÁSTROJOVÉ LIŠTY > buď FORMÁT, nebo FORMÁT (STYLY). Pro Apache OpenOffice je to jednoznačná volba ZOBRAIT > PANELY NÁSTROJŮ > FORMÁT.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Michal Polák

Michal Polák

 
 
 
woo jaw demo hz