Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat

obecna.png Máte rádi obrázky? Do OpenOffice.org je lze nainstalovat pomocí rozšíření. To ale není jediná cesta, jak cliparty do kancelářského balíku dostat. O některých možnostech si můžete přečíst v článku.  

Náš seznam na wiki: Volně dostupné obrázky a kliparty

Chcete oživit svůj pečlivě vypracovaný dokument nějakými obrázky nebo cliparty? Je pravda, že kancelářský balík OpenOffice.org dostanete „holý“, bez šablon, obrázků, clipartů, ozdobných okrajů a podobných vymožeností. Máte-li připojení k internetu, není problém si mnoho takových souborů najít a stáhnout. Formátů obrázků, které lze načíst do vašeho kancelářského balíku, je opravdu velmi mnoho, například bitmapové png, jpg, tiff, bmp nebo gif. V případě, že máte verzi od Novellu nebo staženou z webu go-oo.org, máte možnost otevřít i vektorový formát svg. Je několik možností, jak můžete obrázky do svého dokumentu vložit.

Před nějakou dobou jsem se snažila otevřít formát obrázku svg v sunovské verzi OpenOffice.org, ale v žádném z pokusů se mi to nepodařilo.

Vložte si cliparty prostřednictvím rozšíření

Na webových stránkách OpenOffice.org Extensions existuje rozsáhlá databáze rozšíření, v níž můžete rozšíření vyhledat, stáhnout a použít pro své dokumenty. Rozšíření pro kancelářský balík je ve formátu oxt.

Popis instalace rozšíření je vytvořen v naší wiki: Instalace slovníků a rozšíření obecně. Pomozte nám návody na wiki vylepšit. Každá informace má hodnotu.

Poté budete mít v galerii kancelářského balíku OpenOffice.org stažené cliparty k dispozici. Stačí z nabídky Nástroje | Galerie otevřít náhledy a můžete vybírat. Rychlejší cestou je kliknutí na ikonu Galerie na panelu nástrojů Standardní.

Pomůcky kouzelníka

Vybavení kouzelníkaVybavení kouzelníka

Chystáte-li oslavu pro své děti nebo maškarní ples a tisknete si pro ně svépomocí pozvánky, stáhněte si toto rozšíření. Cliparty s kouzelnickým vybavením Clipart - Tricks and Magic najdou uplatnění také v jiných dokumentech.

Čistota a zdraví

Koupelna a zdravíKoupelna a zdraví

Píšete o nutnosti čistoty nebo zdraví? V takovém případě můžete oživit své dokumenty clipartem zubního kartáčku, mýdla, zubní pasty nebo tabletky. Najdete možná více možností, kde se obrázky dají použít: Bathroom Clipart Gallery Extension theme.

Blueman

 

Modrý mužModrý muž

Modrá postavička, Blueman, která je zobrazená v různých situacích a polohách, si také najde místo ve vaši sbírce clipartů, potažmo ve vašich dokumentech.

Tvary

Různé tvary pro různá využitíRůzné tvary pro různá využití

Sbírka různých tvarů Shiny Shapes, od kruhu, přes mnohocípou hvězdu, až po (pouze) pěticípou, také najde využití. Mnohým z vás se stalo, že jste potřebovali některý z tvarů a museli jste si ho pracně vytvořit. Výsledek možná nebyl až takový pěkný jako od profesionálního grafika nebo od člověka, který kreslit opravdu umí.

Detail tvarůDetail tvarů

Jeden příklad za všechny: chcete vytvořit diplom pro vítěze závodu a chcete na něm mít symbol vyznamenání, ale máte určitou – svou – představu. S tímto rozšířením není problém si vyznamenání sestavit přesně podle ní.

Varovné a upozorňující tabulky

Varovné tabulkyVarovné tabulky

Varovné tabulky před nebezpečími, jedovatými chemickými produkty a upozorňující na nestandardní situace jsou určitě důležité na mnoha místech. Je v životě člověka mnoho okamžiků, kdy ji potřebuje, například varování před náledím, padajícím kamením, k označení nadměrného nákladu, k označení únikových cest, zákazové značky, požární upozornění, apod. Toto rozšíření disponuje více než 400 cliparty ve formátu ODF. Ostatně, podívejte se, co vše obsahuje. Je to vektorový formát a jako s takovým se s ním pracuje lépe než s bitmapovým. Stačí, když pravým tlačítkem myši kliknete na obrázek a vyberete Rozpojit. Pak můžete měnit jednotlivé prvky obrázku, například barvu, tloušťku čar, přidat nebo ubrat nějaký prvek, apod. Není problém si varování po svých úpravách vytisknout a umístit na správné místo.

Hodnotící texty

Hodnotící textyHodnotící texty

Rozšíření obsahuje různé hodnotící texty , například: krásné, hezké, nádherné, působivé, ale i strašné, apod. Je škoda, že rozšíření je pouze anglicky, ale může být inspirací pro výrobu podobných clipartů v češtině. Je zamýšlen pro použití ve školách.

Vyznamenání

VyznamenáníVyznamenání

Pro školy a různé sportovní akce je užitečné rozšíření, které vám umožní přidat clipart vyznamenání na různá ocenění a diplomy. Hodí se pro nejrůznější sportovní akce, které škola, kluby nebo jiné organizace pořádají. Ve spojení s výše uvedeným rozšířením Shiny Shapes - Tvary, můžete vytvářet jiný vzhled medailí. Omezeni budete jen a pouze svou vlastní fantazií.

Všechny výše uvedené cliparty měly jednu společnou vlastnost: byly volně ke stažení a instalovaly se jako rozšíření do OpenOffice.org. Níže popsané cliparty už svou licenci mají, i když jsou volně ke stažení Je tedy nutné se řídit podle ní. Je dlužno podotknout, že valná většina z nich má licenci Public Domain , o které se dočtete na Wikipedii. Tam je psáno, že autor své dílo dává veřejnosti k volnému užití.

Stahujte ze stránky Open Clip Art Library

Na webových stránkách Open Clip Art Library naleznete obrovskou databázi clipartů. Stránky jsou anglicky, proto potřebujete-li najít nějaký konkrétní obrázek, musíte do vyhledávacího políčka zadat jeho anglický název. V zobrazených výsledcích si už můžete vybrat, který clipart stáhnete. Trochu mi na této stránce vadí, že jsou k dispozici náhledy obrázků až na jeho vlastní stránce s popisem. Pokud chcete vidět, jak vámi vybraný clipart vypadá, musíte ve výsledcích vyhledávání kliknout na jednotlivé názvy, otevře se jeho stránka, a pak teprve uvidíte, jak vypadá. K dispozici máte formát png nebo svg. Po stažení a načtení do některého programu, například OpenOffice.org Draw, můžete ještě obrázek upravit tak, aby vám vyhovoval. Můžete se podívat na obrázky níže. Původní clipart stolu na stránce Open Clip Art Library a pod ním je upravený v programu Draw.

Původní stůlPůvodní stůl

Upravený stůl v programu DrawUpravený stůl v programu Draw

U výše uvedeného příkladu stolu jsem stáhla formát obrázku svg, a tak změnit jeho barvu bylo doslova na pár kliknutí myší.

Jedna věc se mi na výše uvedené stránce líbí. Po několika letech dali provozovatelé portálu Open Clip Art Library k dispozici zabalený soubor ve formátech zip, tar.gr a tar.bz2. Obsahuje 12337 obrázků a má velikost od 325 M po 377 M, záleží na tom, který z archivů jste si vybrali.

Oživte své dokumenty

Obrázky a cliparty v dokumentech slouží především k tomu, aby podpořily vaši myšlenku, kterou chcete slovy říci ostatním lidem. Obrázek řekne více, než tisíc slov a oživuje jinak nudné řádky.

Balíček OCL bývá součástí linuxových distribucí a je obvykle už přístupný přímo z OpenOffice.org.

(Jako ve škole) Průměr: 1.14 | Hodnotilo: 7
 

Komentáře

user avatar zvedavec
Odpovědět
Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
7. 05. 2010, 21:17:31
Nejsou to ciste kliparty, dokonce tech je i mensina, ale celkove se clanecek muze IMHO hodit pro uzivatele office:
http://petr.vaclavek.com/article/535/fotky-zdarma-pro-webdesign
user avatar PetrV
Odpovědět
Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
12. 05. 2010, 19:29:28
Před několika lety zveřejnila společnost Software602 na jednom cédéčku k Chipu desítky, možná stovky klipartů, které je možno volně používat. Jsou tématicky zamřené, některé z nich i hezké, ale samozřejmě nemají úroveň corelovských. Myslím, že bych mohl někam "upnout", kdyby byl zájem.
Je možno je volně používat, i k obchodním účelům.
user avatar Pepa Marek
Odpovědět
Re:Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
19. 05. 2010, 08:20:17
To bych byl moc rád - dají se ty klipy od Software602 odněkud stáhnout?
Díky moc
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
19. 05. 2010, 21:36:41
Jasně - odsud: http://leteckaposta.cz/145733551.
Doufám teda, že takovéhle šíření je legal, ale bylo to tam uvedené, že jo. Tak snad ano...

Nicméně - jde opravdu o šílené malůvky, jaké jsou i v MS Office. Opravdové kliparty lze nalézt v instalaci CorelDraw. Jenže ty nejsou zadarmo a nemohu je tu šířit...
user avatar Gabii
Odpovědět
Re:Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
18. 05. 2014, 22:12:47
Zdravím,také bych vás ráda poprosila kde hledat...mám syna na grafice, moc by nám to pomohlo..děkuji G
user avatar Migilenik
Odpovědět
Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
19. 05. 2010, 11:41:34
Sám jsem se pred nějakou dobou po clipartech pídil. To co se mi např nelíbilo bylo to, že zmíněna stránka opencliparts nemá cliparty v tematických balíčcích, natož ve formě rozšíření pro OOo(sic opencliparts neni stránka pro OOo ale bodlo by to jako další služba veřejnosti a zájem o stránku by to dozajista zvětšilo).

Nevím jak je to mu situace dnes, ale web opencliparts se tak pro me osobně stal neužitečným. Opravdu nemám sílu pokaždé když hledam pekny cliart prohledavat databazi na webu, stahovat, a pote vlozit obrazek, atd atd. Zbytecne zdlouhavé.

Co se OOo extensions tycetam jsou cliarty jako tematicke balicky avsak jedno rozsireni = jedno tema, a nemám chut hledat rozšireni pro toto tema, potom druhe, a dalsi.

Jedním z užitečnejších se mi zdá rozšíření "An OxygenOffice Extra - Gallery" Které obsahuje hned nekolik tematických skupin clipartů.
viz
Známky,Smajlíci,Auta,Elektronické součástky, Mapy,Vlajky,Ovoce,Objekty,Hodiny,Fotky,Lidé,Zvířata

Rozšíření má 67MB
http://extensions.services.openoffice.org/project/oxygenoffice-gallery
Do galerie přida opravdu obsáhle množství tematických balicků s mnozstvim obrázků.
viz
http://img72.imageshack.us/img72/2705/oxygenofficeextra.jpg
Jediné co mohu vytknout je mozna az prilis konkretni deleni. Napr mnozstvi map rozdelenych dle svetadilu kdy kazda slozka s jednom svetadilem obsahuje kolem 20ti clipartů. Prijemnejsi by mozna byli vsechny mapy v jedne obsahle slozce. Avsak to je subjektivní názor, navic nic nebrani cloveku editovat obsah slozek.

Jeste popisi svuj vlastni zpusob jak jsem doted resil cliparty. Vzhledem k tomu ze nejakou tu dobu jiz pouzivam krom windows xp i Mandriva Linux vsiml jsem si toho ze galerie obsahuje pomerne slusne mnostvi clipartů rozdelenych do zakladnich skupin (domy, mapy, auta, pocitace). Tyto soubory jsem si zkoprioval do windows a galerii pripojil rucne.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
19. 05. 2010, 21:00:41
Lze je stáhnout i hromadně naráz, a to ve formě zip. exe a snad ještě něco. Ale máte pravdu, není to tam rozčleněno, takže hrůza...
user avatar Jana
Odpovědět
Re:Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
4. 09. 2010, 09:28:06
Moc děkuji za upozornění na to, že se nejedná o jednotlivé obrázky, ale o skupiny, protože bych tento soubor, zbytečně, 3hodiny stahovala. Píšete o Vámi nepoužívanější An OxygenOffice Extra - Gallery. Bylo by možné mi poslat odkaz na stažení?Moc děkuji :-) mějte se krásně :-) Jana
user avatar olga
Odpovědět
Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat
14. 11. 2010, 19:40:58
prosím o cliparty pre deti materskej školy, dakujem

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz