Průvodce v praxi: Fax a Porada

writer.png V prvním díle volného seriálu na téma průvodců v aplikaci byla pozornost věnována dopisu. V dnešním článku se zaměříme na dva další průvodce, a to na fax a poradu. V obou příkladech budou popsány základní funkce a samozřejmě bude problematika opět probrána tentokrát na dvou praktických příkladech.  

Vytváříme Fax ve Writeru

Aplikace Writer umožňuje kromě jiného vytvořit Fax, respektive vhodný dokument pro Fax. Ačkoliv je dnes tato technologie ve stínu čistě elektronické komunikace (e-mail, služby pro sdílení dat apod.), stále se najde početná skupina uživatelů. Proto se právě Faxu, tedy jeho průvodci ve Writeru, budeme věnovat také, a to právě v první části dnešního článku. Samotný průvodce pro vytvoření faxu naleznete v Soubor | Průvodci | Fax... . Klikněte tedy na tuto volbu, otevře se v okně průvodce. Nutno říci ještě před začátkem práce, že výsledkem našeho snažení bude šablona, kterou lze v budoucnu nesčetněkrát použít a že ji lze vytvořit i manuálně. Jinak řečeno průvodce je tu pro usnadnění a nejedná se o jedinou cestu, jak si vytvořit přes Writer vhodnou šablonu pro fax.

Průvodce faxem (Vzhled stránky)Průvodce faxem (Vzhled stránky)

Hned na první záložce Vzhled stránky si vybíráte ze dvou voleb, a to Firemním faxem nebo Osobním faxem. Dále si vybíráte pod volbami samotný vzhled. V příkladu jsem použil pro jednoduchost volbu Firemní fax a Vzhled stránky jsem vybral Klasický osobní fax. Klikněte na tlačítko Další.

V druhé záložce Položky faxu si jen vyberte nebo chcete-li zaškrtejte jednotlivé položky faxu a oslovení. Průvodce automaticky v maximální míře využívá pole. O vaše jméno, pokud je stejné jako v nastavení Writeru, datum a počet stran, se tak starat vůbec nemusíte.

Položky faxuPoložky faxu

Se záložkou Odesílatel a příjemce se pracuje úplně stejně jako u ostatních průvodců dostupných v aplikaci Writer. Za pozornost tedy stojí snad jen možnost zaškrtnutí Nová zpáteční adresa a níže je možnost použití připravené databáze. Více o použití databází naleznete například v článcích Průvodce v praxi: dopis, použití a správa šablon a Jak pracovat s poli ve Writeru - Databáze.

Odesílatel a příjemce po x-téOdesílatel a příjemce po x-té

ZápatíZápatí

K samotnému Zápatí není třeba žádných velkých komentářů. Hodí se spíše pro případné právní informace typu „...zasláním souhlasíte s...“. Jednoduchým zaškrtnutím lze zvolit možnost Použít pouze na druhé a dalších stránkách. A nakonec poslední záložka Název a umístění se v podstatě v ničem neliší například od průvodce dopisem. Klikněte proto na Dokončit a ještě předtím zaškrtněte možnost Proveď další změny v této faxové šabloně dle vlastního uvážení. Dále můžete šablonu libovolně upravovat, ukládat, tisknout a samozřejmě odesílat. Přitom máte jistotu, pokud použijete průvodce, že jste na nic důležitého nezapomněli.

Název a umístěníNázev a umístění

Hotová šablona faxuHotová šablona faxu

Vytváříme zápis z porady

Writer obsahuje také průvodce, se kterým můžete velmi rychle a jednoduše vytvořit šablonu pro zápis například jednání (jiné využití mne ani nenapadá). V tomto ohledu je však v mnohém odlišný od ostatních průvodců, a proto na příkladu popíši všechny záložky a možnosti, které nabízejí. Jděte opět na Soubor | Průvodci | Porada... . Hned v první záložce Vzhled stránky si lze vybrat ve Vzhledu strany celou řadu motivů. Nutno však říci, že mnoho z nich postrádá vkus, a tak jsem alespoň v příkladu použil Jednoduchý.

Vzhled stránky u Průvodce poradouVzhled stránky u Průvodce poradou

V záložce Všeobecné informace jen jednoduše napíšete co, kdy a kde. V tomto ohledu není průvodci co vytknout. Stejně tak Další položky obsahují jen několik výchozích zaškrtnutých voleb, ke kterým není třeba komentáře.

Všeobecné informace anebo co, kdy a kdeVšeobecné informace anebo co, kdy a kde

Další položkyDalší položky

V Účastníci si prostě jen zaškrtejte, kdo všechno se účastnil jednání, respektive jaké funkce byly obsazeny. Stejně tak v případě nepotřeby lze všechny možnosti odškrtat, což jsem také v rámci příkladu sám udělal.

ÚčastníciÚčastníci

Na druhou stranu je výborně udělaná funkce obsažená v záložce Body programu, a to jednoduché zadávání do předem připravených „polí“. Vyplňte dle potřeby nebo příklad (snímek Body programu). Ve výsledku se ze zadaných dat vytvoří přehledná tabulka ve dříve zvoleném stylu vzhledu. A nakonec poslední záložka je totožná jako v případě faxu (viz výše).

Body programuBody programu

Výsledek z průvodceVýsledek z průvodce

Uložení, export, zabezpečení

Nakonec je potřeba, a to platí pro fax i zápis z jednání, dokument uložit. V obou případech lze využít, a to je také cílem průvodců, výchozí formát šablony. Nicméně lze ukládat také do dalších formátů, jako je například textový dokument ODF (.odt) nebo Word (.doc). V úvahu přichází také export do PDF, který provedete přes Soubor | Export do PDF... a kde lze nastavit mnoho parametrů. V případě zápisu z jednání je tak vhodné využít například záložku Bezpečnost a volbu Nastavit heslo pro otevření, případně omezit kopírování nebo rozlišení tisku.

(Jako ve škole) Průměr: 1.20 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Průvodce v praxi: Fax a Porada
18. 12. 2010, 09:28:14
Hezký článek - i předchozí, věnovaný hromadné korespondenci. K tomu předchozímu snad jen poznámka, docela by se hodilo trochu rozvést práci se šablonami, která je prostě v OOo poněkud jiná...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz