Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku

obecna.png Jedním z průvodců dostupných v aplikaci Writer je také průvodce pro vytvoření webové stránky. Jako jeden z mála průvodců se od těch dalších jako například dopisu nebo faxu v mnohém liší. Stejně tak není jeho cílem rychlé vytvoření šablony, nýbrž skutečné vytvoření webové stránky z již dostupných materiálů. Proto je právě tomuto průvodci věnován celý článek, který je také v našem volném seriálu tím posledním.  

Proč zrovna webová stránka

Samotných webových stránek je na Internetu celá řada. Programují je amatéři i profesionálové, podnikatelé i společnosti. Pro jejich tvorbu existuje bezpočet méně, či více kvalitních nástrojů dostupných pro celou řadu platforem. K čemu je tedy průvodce webovou stránkou také v aplikaci Writer, která je primárně určená pro práci s dokumenty? Právě k zjednodušení publikování již vytvořených dokumentů ve webové podobě například na Internetu (může se však jednat například také o firemní síť, školní intranet apod.).

Příprava podkladů pro průvodce

V první řadě je nutné mít již připravené dokumenty, ze kterých chceme jednoduchou webovou stránku vytvořit. Při jejich tvorbě přitom není třeba ctít žádná omezení. Prostě si jen připravte dokumenty jako každé jiné. Důležité je si uvědomit, že odkazy na budoucí webové stránce budou mít název právě podle použitých dokumentů (jejich pojmenování). Použité formátování se pak bez problému převede (co nejvěrněji) do podoby HTML. Respektive se vytvoří menu s odkazy a prostor pro zobrazení jednotlivých stránek, tedy samotného obsahu. Sám jsem si v rámci příkladu připravil trojici fiktivních dokumentů. Přitom je vhodné, aby všechny dokumenty společně s webem a dalším obsahem byly uloženy v jedné složce.

Průvodce vytvořením WWW stránky krok za krokem

V první záložce se v podstatě jen dozvíte, k čemu slouží samotný průvodce, a tak můžete přeskočit rovnou na krok Dokumenty. Právě tady si pomocí tlačítka Přidat... přidejte již připravené dokumenty, u nichž chcete, aby byly součástí „webové prezentace“. Průvodce umožňuje vložit i jiné dokumenty než ve formátu ODF (.odt nebo případě .doc). U každého typu dokumentu si lze vybrat formát exportu. Například u prezentace si tak nelze vybrat jinou možnost než spuštění v původním formátu, nicméně například u tabulek si můžete vybrat mezi HTML a PDF. Jedná se přitom o možnost Exportovat v souborovém formátu, která se nachází v pravém horním rohu právě druhé záložky Dokumenty. Upozornění: Pokud chcete přidat dokument/soubor, který není ve formátu dokumentu OpenOffice.org, musíte si v okně Otevřít rozkliknout nabídku vpravo dole (viz snímek Otevřít).

 

DokumentyDokumenty

 

 

OtevřítOtevřít

 

Pokud již máte přidané dokumenty, klikněte na tlačítko Další a ocitnete se v záložce Vzhled. Právě tady se vybírá uspořádání nebo chcete-li organizace prvků na vytvářeném webu. Můžete si dle vlastních potřeb samozřejmě zvolit kterýkoliv. Sám jsem v rámci příkladu vybral HTML rámce, levý.

 

Vzhled (rozvržení prvků webu)Vzhled (rozvržení prvků webu)

 

Ve čtvrté záložce Detaily vzhledu si toho ohledně vzhledu moc nevybíráte. Nicméně je tu možnost si zaškrtat zobrazení celé řady parametrů a optimalizovat si vzhled. Bohužel tři možnosti s extrémně malým rozlišením se hodí sotva na dnešní mininotebooky, i tak jsem v příkladu zaškrtl rozlišení nejvyšší možné, a to 1024x768. Vložené informace v příkladu jsou uvedeny na snímku Detaily vzhledu.

 

Detaily vzhleduDetaily vzhledu

 

Samotný vzhled nebo spíše barvy se vybírají až v záložce Styl, kde ve stejnojmenné možnosti lze vybrat z celkem dvaceti jedna schémat. Kromě toho lze umístit přednastavení pozadí, které však nemůže v současné době ani náhodou uspět. Náplastí tak zůstává vložení vlastního pozadí také přes tlačítko Vyberte... a dále okna Obrázky pozadí.

 

Styl (barevné schéma, pozadí)Styl (barevné schéma, pozadí)

 

Předposlední záložka Informace o stránkách nabízí jen několik možností k vyplnění. Jedná se zejména o Název, případně Popis a E-mail. Od věci určitě není položka Informace o copyrightu, pokud máte v plánu právně chránit vámi vytvořený obsah nějakým upozorněním.

 

Informace o stránkáchInformace o stránkách

 

Nakonec poslední záložka Náhled není jen o náhledu. Na výběr jsou zde totiž tři možnosti týkající se vytvoření, respektive publikování vytvořené webové stránky. Vybrat si přitom můžete i jejich vzájemnou kombinaci. V podstatě se tak jedná o výchozí možnost Do lokálního adresáře, kde pomocí tlačítka … vyberete cílové umístění. Dále je to varianta zabalení Do ZIP archívu a také na WWW server pomocí FTP. Lze tedy vytvořený web rovnou nahrát na server s FTP přístupem, nicméně předtím je ještě zapotřebí připojení nakonfigurovat. A jako úplně poslední lze zanechat zaškrtnutí Uložit nastavení (doporučeno) a uložit si jej pro případné další výtvory. A už úplně nakonec klikněte na tlačítko Dokončit, čímž se vám do zvolené složky vytvoří web.

 

NáhledNáhled

 

Nastavení FTPNastavení FTP

Vytvořené webové stránky spustíte v kterémkoliv internetovém prohlížeči, spouští se soubor s příponou .html, který se jmenuje tak, jak jste si jej v průvodci pojmenovali. Ti znalí HTML si mohou manuálně provádět v kódu stránky pochopitelně případné úpravy. To však již není cílem dnešního článku, který tak končí v průvodci vytvořeným „webem“ z vytvořených dokumentů v aplikaci Writer.

Výsledek v internetovém prohlížeči ChromiumVýsledek v internetovém prohlížeči Chromium

(Jako ve škole) Průměr: 1.17 | Hodnotilo: 6
 

Komentáře

user avatar Forseti
Odpovědět
Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku
28. 12. 2010, 11:03:17
Mno, nevím jestli dělat webovou stránku zrovna takhle. Jako ukázka, že to "jde" i ve writeru budiž, ale v dnešní době (pro ty kdo neumí jazyk - HTML, CSS, PHP, JavaScript) bych doporučil spíš nějaký hotový systém, který už je na to připravený a je taky jenom na pár kliknutí (blogger, ...). Ale snaha se cení.
user avatar PetrV
Odpovědět
Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku
28. 12. 2010, 20:35:26
Článku dávám jednoznačně za jedna. Nicméně varuju před používáním OOo coby webdesignerského programu. Není k tomu určen a html kód, který produkuje, je sice pro prohlížeče čitelný, ale v podstatě je to slušný nářez plný kaskádových stylů a tak dále. Navíc, jak tu udělat nějaký aktivní prvek, třeba rollover? Kdepak, na to musí být specializované programy anebo ten úplně nejprostší, totiž notepad.exe :-D příp. něco na způsob Notepad ++ či PSPad.
Ještě jedna věc. OOo neprodukuje zrovna superprofesionální stránky, pokud jde o vzhled. Fakt je to jen z nouze ctnost.
user avatar TiS.
Odpovědět
Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku
8. 01. 2011, 22:59:11
OpenOffice.org není špatný pro přípravu materiálu pro netové stránky v první fázi, tj. kompilaci textů. Sám jej pro tento účel používám. Je však nutno podotknout, že člověk musí vědět, co dělá. Pokud budeme tvořit stránky spíše užitečné povahy (vzdělávací, informativní), pak se na to Writer hodí. Ale nemůžeme od něj čekat zázraky pro různé malicherné kudrlinky apod. Pokud již ve Writeru takovou stránku připravuji, dělám tak v podstatě bez formátování, které řeším prakticky jen kaskádovými styly. Výhodou HTML editoru v OpenOffice.org je zejména možnost úpravy textů vytvořených přímo ve Writeru do podoby HTML stránky, protože pouhý export do HTML obvykle nestačí (nadbytečné formátování, které webové stránce škodí, nevhodné řešení zalamování stránek, které u HTML nemá prakticky smysl, nutnost redefinovat velikosti různých prvků atd.). Zmíněný průvodce je docela dobrým řešením pro případ, že potřebujeme publikovat rychle nějaké spíše jednoduše formátované materiály. Jako člověk znalý HTML a CSS samozřejmě řadu věcí nejradši řeším přímo v samotém kódu. Říkám si, že je velká škoda, že možnosti úpravy HTML v OpenOffice za řadu let prakticky nikam nepokročily. Myslím si, že základ je dobrý, a tedy by bylo na čem stavět. Lépe použitelný HTML editor pro úpravu kancelářských dokumentů třeba ve smyslu kdysi v MSO používaného FrontPage tady prostě chybí.
user avatar ajno
Odpovědět
Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku
30. 04. 2012, 19:56:32
co mam robit ked mi nejde otvorit sprievodca www stranok?
user avatar Pavel Bíbr
Odpovědět
Re:Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku
10. 02. 2015, 04:50:48
Zdravím, řešil jsem tohle se spoustou lidí.. Jak si mají vyrobit webové stránky sami, kde mají kam kliknout a já nevím co ještě.
A tak jsem vyrobil seriál, kde je to krok za krokem popsané. Pro laiky a srozumitelně.
Odkaz na seriál: http://www.webychytre.cz/delam-si-web-sam/
Snad Vám to k něčemu bude :)
user avatar Marek
Odpovědět
Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku
28. 10. 2013, 16:04:52
A co by mohlo poslouzit jako nahrazka zmineneho frontpage (popr. publisheru) aby to bylo zadara. Pro nas co nekodujeme...
Diky
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku
28. 10. 2013, 17:29:47
FrontPage a Publisher jsou naprosto odlišné programy. V balících Apache OpenOffice a LibreOffice ale není obdoba ani jednoho z nich, je potřeba se podívat jinam.

Pro WYSIWYG tvorbu webu lze použít například BlueGriffon (http://bluegriffon.org/) nebo KompoZer (http://www.linuxexpres.cz/software/kompozer-webova-prezentace-pro-kazdeho).

Obdobou programu Publisher je například Scribus (http://www.linuxexpres.cz/software/novinky-scribus-1-4-0), případně LyX (http://www.linuxexpres.cz/praxe/diplomka-lyx-prvni-dokument - ale ten už je trochu víc "hardcore").
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku
28. 10. 2013, 17:51:10
NVU/Kompozer semtam používám a dlouho hledám nějako náhradu, protože oboje je dloho mrtvé (i když funkční).
Na BlueGriffon jsem přitom nikdy nenarazil...

Díky

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz