Styly stránek – jak vložit jednu stránku na šířku?

writer.png Píšete rozsáhlý dokument? Všechny stránky máte na výšku, jen jednu potřebujete na šířku. Kdyby byla na výšku, nevešla by se na ni tabulka, kterou jste tak pracně vytvořili. Pokud ovládáte práci se Styly, je práce se stránkami dokumentu za chvíli hotová.    

Vytváříme nový styl Na šířku

Máte napsaný rozsáhlý dokument čítající několik desítek stran. Někam doprostřed potřebujete vložit tabulku, která je široká a přesahuje okraje stránky na výšku. V této situaci si představte, že kliknete na nabídku Formát | Stránka a v otevřeném okně na kartě Stránka změníte pole Na šířku. Co se stalo? Všechny stránky v dokumentu budete mít na šířku – přesně to jste si teď zvolili. Ale vy potřebujete mít na šířku pouze jednu jedinou stránku uprostřed dokumentu.

Musíte na to jít přes Styly a formátování. Pokud nemáte založený styl stránky, který potřebujete, musíte si ho vytvořit.

Otevřete si okno Styly a formátování ikonou úplně vlevo na panelu Formátování nebo klávesovou zkratkou [F11]. Pak kliknutím na ikonu v otevřeném okně změníte styly na Styl stránky. Na obrázku vidíte ikonu v červeném čtverečku.

 

Otevřené okno Styly a formátováníOtevřené okno Styly a formátování

 

Pravým tlačítkem myši na bílé ploše otevřeného okna si zvolíte Nový. Otevře se další okno Styl stánky. Na kartě Organizátor si zvolíte název svého stylu – tady je to Na šířku a také je nutné zvolit Další styl z rozbalovacího pole. Bude stačit styl Výchozí.

 

Vytváříte si styl Na šířkuVytváříte si styl Na šířku

 

Přepnete kartu Stránka a zvolíte Na šířku. Můžete samozřejmě nastavit více potřebných vlastností daného stylu.

 

Vlastnosti nového styluVlastnosti nového stylu

 

Vkládáme novou stránku pro tabulku

Vyhledejte si místo, které bude předcházet stránce s vaší vloženou tabulkou. Musíte zalomit stránku a přiřadit ji nově vytvořený styl, abyste vložili tabulku. Otevřete si nabídku Vložit | Ruční zalomení a v nově otevřeném okně zvolte Zalomit stránku. V rozbalovacím poli Styl vyhledejte svůj nově vytvořený styl Na šířku. Po kliknutí na OK se stránka zalomí na pozici kurzoru a vytvoří se nová stránka podle zvoleného stylu. V našem případě Na šířku.

 

Volba zalomení stránkyVolba zalomení stránky

 

Tento postup můžete hned zopakovat a zalomit stránku, kde bude tabulka. Je nutné, aby stránky pokračovaly Výchozím stylem, tedy na výšku.

Zvolte si znova nabídku Vložit | Ruční zalomení a v nově otevřeném okně zvolte Zalomit stránku. V rozbalovacím poli Styl vyhledejte styl Výchozí. Po kliknutí na Ok se stránka opět zalomila a zůstala prázdná. Stránky pokračují Výchozím stylem, jsou tedy opět na výšku.

 

Znova zalomit stránku na Výchozí stylZnova zalomit stránku na Výchozí styl

 

Teď můžete vložit tabulku do nově vytvořené stránky.

 

Vložená tabulkaVložená tabulka

 

Vaše práce se vyplatila a dokument vypadá přesně tak, jak jste chtěli.

 

(Jako ve škole) Průměr: 1.32 | Hodnotilo: 37
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Styly stránek – jak vložit jednu stránku na šířku?
29. 09. 2009, 03:17:52
Je to fajn, ale možná by to chtělo doplnit o postup, kdy chceme/nechceme zachovat číslování stránek a tak dál. Tady se hodně vyplatí dávat pozor na to, s jakým stylem stránky ten nový svazuju.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Styly stránek – jak vložit jednu stránku na šířku?
29. 09. 2009, 09:30:16
Ano, to je pravda.
Já jsem na článek chtěla později navázat právě s návodem na zobrazování/nezobrazování číslování, pravými/levými stránkami, zobrazováním/nezobrazováním záhlaví a zápatí, atd.
Původně jsem do článku chtěla zahrnout vše, ale byl by příliš dlouhý.
user avatar Martin
Odpovědět
Styly stránek – jak vložit jednu stránku na šířku?
3. 09. 2018, 09:24:40
Díky, velmi pomohlo :-)
user avatar Honza
Odpovědět
Styly stránek – jak vložit jednu stránku na šířku?
25. 11. 2020, 05:53:11
Vysvětleno naprosto skvěle, díky.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz