Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress

impress.png Udělali jste o dovolené hezké fotky a chtěli byste je doplněné o text ukázat svým přátelům a známým? Pokud ano, velmi dobře vám pro tento účel poslouží jednoduchá prezentace. Použít k tomu můžete Impress, který je součástí kancelářského balíku OpenOffice.org.  

Průvodce prezentací

Ihned po spuštění aplikace Impress se v základním nastavení setkáte s dialogovým oknem Průvodce prezentací. Průvodce prezentací vám ve třech krocích umožní vytvořit základní vzhled prezentace. Všechny kroky provedené v průvodci je možné vrátit nebo průvodce úplně přeskočit. V případě přeskočení průvodce bude pro prezentaci použito výchozí nastavení.

Průvodce prezentacíPrůvodce prezentací

Pokud se vám Průvodce prezentací po spuštění Impressu nezobrazí, můžete si ho sami zapnout v nabídce Nástroje | Volby | OpenOffice.org Impress | Obecné zaškrtnutím pole Začít s průvodcem.

Nastavení: Začínat nový dokument průvodcemNastavení: Začínat nový dokument průvodcem

Na první obrazovce Průvodce prezentací máte možno určit typ prezentace. Pro vytvoření nové prezentace nechte označenou volbu Prázdná prezentace. Pro přechod na další obrazovku použijte tlačítko Další. Druhá obrazovka průvodce vám umožní vybrat výstupní médium a pozadí prezentace. V sekci Vybrat návrh snímku vyberte vzhled snímků prezentace. Konkrétní vzhled můžete sledovat v okně Náhled. Volby v oblasti Vybrat výstupní médium vám umožní zvolit médium, na kterém budete hotovou prezentaci zobrazovat. V případě prezentace fotografií na monitoru vyberte volbu Obrazovka.

Nastavení prezentaceNastavení prezentace

Třetí obrazovka průvodce vám umožní zvolit přechodový efekt mezi jednotlivými snímky prezentace a nastavit rychlost promítání. Chování jednotlivých aktuálně vybraných efektů si můžete prohlédnout v okně Náhled. V roletovém menu Rychlost vyberete rychlost přechodu. V oblasti Vybrat typ prezentace nastavíte časování prezentace. Volba Výchozí vám umožní přechod mezi jednotlivými snímky prezentace na klik myší. Výběrem volby Automaticky dosáhnete automatického přechodu mezi snímky prezentace. Na závěr stiskněte tlačítko Vytvořit.

Efekty použité v prezentaciEfekty použité v prezentaci

Rozvržení snímků prezentace

Po nastavení Průvodce prezentací se nyní nacházíte v hlavní části aplikace Impress, která vám umožní tvorbu jednotlivých snímků prezentace. Ze všeho nejdřív si prezentaci uložte. Uložení prezentace provedete z hlavního menu Soubor | Uložit jako.

Hlavní okno aplikace ImpressHlavní okno aplikace Impress

Okno Snímky v levém sloupci aplikace slouží k vizuálnímu přehledu o jednotlivých snímcích prezentace. Na počátku vytvářené prezentace obsahuje sloupec pouze jeden snímek. Přidání nového snímku do prezentace provedete klepnutím pravého tlačítka myši do oblasti Snímky a výběrem volby Nový snímek. Klepnutím levého tlačítka na snímek v okně Snímky vyberete snímek pro úpravy. Výběrem a tažením myší nahoru a dolů můžete měnit pořadí snímků.

V pravém sloupci hlavního okna aplikace vás při tvorbě jednoduché prezentace bude zajímat především nabídka Rozvržení. Rozvržením snímku určíte, jaké základní prvky se na snímku budou nacházet. Pro účely prezentace fotografií s textem můžete zvolit rozvržení Titulek, obrázek, text.

Rozvržení snímku jménem Titulek, obrázek, textRozvržení snímku jménem Titulek, obrázek, text

Přidání textu a grafiky do snímku

Vprostřed hlavní části aplikace vidíte aktuální snímek prezentace, do kterého nyní můžete vložit text a fotografii. Levým tlačítkem myši klepněte do horní části snímku a vložte titulek prezentace. Poklepáním do levé části prezentace do snímku vložíte fotografii. Do pravé části snímku pak pomocí klepnutí levého tlačítka myši přidáte k fotografii text.

Vložení nadpisu, fotky a komentáře do předlohyVložení nadpisu, fotky a komentáře do předlohy

Nejste-li s rozměry některých oblastí snímku spokojení, klepnutím levého tlačítka myši oblast označte a tažením za světle zelený čtvereček upravte.

Velikost oblasti lze upravit (je zeleně vyznačená)Velikost oblasti lze upravit (je zeleně vyznačená)

Obdobně nyní pokračujte i s dalšími snímky. V případě potřeby si pro každý nový snímek můžete vybrat jiné rozvržení. Na závěr si vytvořenou prezentaci spusťte tlačítkem Prezentace, které se nachází na hlavním panelu nástrojů, nebo stiskem klávesy F5.

Chcete-li, aby se prezentace spouštěla automaticky, nainstalujte si rozšíření ImpressRunner (klepněte na stránce na tlačítko Get it a soubor s příponou oxt uložte). Pokud nevíte, jak se s rozšířením pracuje, přečtěte si článek na wiki Jak se instaluje rozšíření?

Vkládání textu do oblastiVkládání textu do oblasti

_MA_LE_JNP_TEXT
(Jako ve škole) Průměr: 2.26 | Hodnotilo: 34
 

Komentáře

user avatar Vašek Votruba
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
27. 11. 2008, 09:08:49
>> Chcete-li, aby se prezentace spouštěla automaticky, nainstalujte si rozšíření ImpressRunner (klepněte na stránce na tlačítko Get it a soubor s příponou oxt uložte).

Zkoušel jsem rozšíření, ve verzi 2.4 nelze nainstalovat, diskuse k němu je v podobném duchu. Má smysl tu nechávat odkaz?
user avatar kája
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
27. 11. 2008, 16:15:00
měli by jste tu dát jak si to mám nainstalovat já si to chci taky udělat ale nemám tu na počítači takže to sem dejte
user avatar lenka
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
28. 11. 2008, 21:29:25
prosím Vás, jak mám vytvořit ze šablony Průvodce prezentací, když mě to nepustí ani na nástroje? Díky
user avatar Slačka
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
29. 11. 2008, 08:10:56
prosím o radu , ako v Impress nainštalovať prehrávanie zvuku cez všetky snímky mojej prezentácie?
Ďakujem
user avatar Zlata
Odpovědět
Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
29. 11. 2008, 21:27:27
Bohužel vytvořená prezentace se zvukem v Impressu na všechny snímky nejde.Mockrát tu byly dotazy na toto téma,ale odpověď od zkušených žádná.Je to škoda používám tento kompletní balík už 3 rokem pro domácí potřebu ,ale toto se ještě v žádné verzi neobjevilo. Již jsem si zakoupila program kvůli tomu ,abych mohla tvořit prezentaci s hudbou. Škoda hodně lidí to odradí .
user avatar James
Odpovědět
Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
28. 03. 2009, 18:53:51
kecy, de to stačí dát muziku jenom k prvnímu snímku a je to...
user avatar Martin Charvát
Odpovědět
Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
29. 11. 2008, 21:39:16
Ve verzi Open office 3 stačí nastavit v prvním snímku přehrávání hudby, ostatní snímky nechat bez hudby a písnička hraje přes všechny snímky až do konce prezentace.
user avatar Jarka
Odpovědět
Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
30. 11. 2008, 01:22:14
Ano. Hudba tam vložit jde tak, že na místo zvuk, dáte k prvnímu snímku jiný zvuk a vyberete příslušnou melodii nebo písničku. Problém je pouze v tom, že pokud ji vložíte ve formátu MP3, tak bude hrát pouze ve Vašem PC, hraje po dobu celé Vaší prezentace. Proto si musíte melodii upravit do formátu WAVE a zároveň zkrátit. Lze to udělat v programu GoldWave, ale tak, že PC " oblbnete" a přenesenou písničku označíte na konci červeného pole, odkliknete SAve As, pak dáte uložit na plochu, V okně se vám objeví MPEG, šipkou to rozbalíte a zadáte Wav, v okně Atributes Zajedete na MPEG Layer 356Kbit/s 24000Hz Stereo a s uloží se vám s příponou WAV Jak se to načte, zmáčknete v okénku NO. Písnička by se měla uložit na plochu ve Formátu WaVE a je mnohem menší než původní v MP3. Program ale funguje pouze pár dní, protože není free, ale musí se koupit. Upravené skladby z minulých dní po skončení platnosti programu již nelze do prezentací vkládat, ale přehrávat ve Windows Media Player. Jinak jsou již nepoužitelné pro další prezentace. Jedině pak zbývá si program koupit. Jiný program, který by písničku převedl do formátu Wav a zároveň snížil počet Mb jsem nenašla.
user avatar Krtek
Odpovědět
Re:Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
30. 11. 2008, 10:06:02
Do wave vám převede program Audacity, audacity.sourceforge.net, jeho popis je i na stránkách www.linuxeexpress.cz, vynikající program.
user avatar tvrdiaak
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
27. 04. 2009, 10:15:25
V OOo3 to opravdu neni problem. Neni ani treba zvuk prevadet do wav. Jen se do prezentace nesmi vlozit primo do snimku, ale do prechodu. Pak hraje i nekolikamegova mp3 po celou dobu prezentace :-)
user avatar Petr
Odpovědět
Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
24. 12. 2010, 13:01:41
Nefunguje to.Mám tento nový openofice a hudba se zastaví při výměně snímku!
Petr.
user avatar Karel P.
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
8. 12. 2008, 16:29:25
Ahoj. Nevíte někdo jak prezentaci v Impres převést do videa? Pokud nejde přímo v Impres tak nějaký program, který by to v dobré kvalitně obrazu zvládnul. Děkuju.
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
9. 12. 2008, 10:07:04
O žádném řešení bohužel nevím, uživatelé na netu radí spustit prezentaci a nahrávat obrazovku pomocí nějakého programu (screencast).
user avatar stanina
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
19. 12. 2008, 09:06:54
Jéje, to je teda moc na amatéra, ale po svátcích to zkusím taky!
user avatar Karel Tomas
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
7. 01. 2009, 12:26:48
Prezentace s hudbou se mě bezchybně dařila asi 3 měsíce.Hudba z došlých prezentací se mi automaticky zaznamená v gallery ve wav zkrácené / do 1Mb/. Ale najednou při výběru hudby z gallery se mě objeví v tabulce zpráva - není platný zvukový soubor. Je to škoda, že nemohu už dále pokračovat v mé zálibě v prezentacích. To nemáme žádného odborníka, který by problém zdůvodnil a navrhl řešení?
user avatar Kirimiri
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
16. 01. 2009, 01:12:51
Tak ta hudba vo Win XP nejde pocas celej a automaticky asi to neviem
user avatar Šibal
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
16. 01. 2009, 11:22:06
Připojuji se ke karlovi Tomasovi a jeho dotazu ze 7.01.2009 s týmž problémem. Dodám jen, že jsem starý, těžko chápající začátečník, který po stažení Open Office z Internetu horko těžko zvládl tvorbu presentace, vyrobil několik obrázkových souborů s efekty a melodií a skončil jako Karel. Pokud někdo znáte řešení nšeho problému, pomozte. Díky!!!
user avatar Ladus
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
22. 03. 2009, 13:00:19
Prosím vás neví někdo jak si poradit s problémem? Prezentace mi nejde uložit ve formátu .ppt..což je docela velký problém ve škole kde open office nemáme a v normálním powerpointu typ souborů z openu nelze otevřít.
user avatar Ondrak
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
2. 05. 2009, 09:34:46
Dobrý den.Vytvořil jsem si prezentaci v openoffice.org 3,a chtěl jsem si tam vložit písničku,tak jsem dal vložit-film nebo zvuk a vložil jsem si svou písničku.Problém je ten,že když si pustim prezentaci,tak mi písnička hraje jenom v prvnim snímku,a já chci,aby pokračovala až do konce prezentace.Nevíte,jak se to dělá?Prosím potřebuji to.Předem děkuji za odpověd.Kdyžtak mi odpovězte na muj email KlimesOndra@seznam.cz,mockrát děkuji
user avatar šéfredaktor OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
2. 05. 2009, 11:10:09
Neodpovíme, chceme, aby to věděli všichni, ne jen vy.

Návod na wiki: http://wiki.openoffice.cz/wiki/Jak_nastavit_hudbu_na_pozad%C3%AD_prezentace
user avatar Lu
Odpovědět
Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
7. 06. 2009, 19:15:46
ten navod je na dve veci, lebo mne osobne to na open office 3.0 nejde...
ak viete nejaky iny navod na vlozenie pesnicky do prezentacie, tak aby isla po celu prezentaciu, pls, poslite mi ho na mail.
vopred dakujem
user avatar sarka
Odpovědět
Re:Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
16. 06. 2009, 22:09:39
na prvním snímku si u přechodu mezi snímky nastva v kolonce zvuk jiný... a dej si tam hudbu jakou chceš a podtím zašktni opakovat do dalšího zvuku a ono to bude hrát do konce písně nebo do začátku další tebou zvolené hudby.
user avatar Milan
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
17. 03. 2013, 16:33:44
Nemohl jsem přijít na to jak to udělat a toto je nejlepší rada. Hudba hraje na všech snímcích. Díky
user avatar Tereza
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
5. 11. 2015, 00:09:53
Mám to nastavené přesně podle Vás, ale stejně mi hudba hraje stále na prvním snímku a na druhém už ne:(
user avatar Pavel
Odpovědět
Re:Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
27. 02. 2011, 09:58:08
atˇdělám co dělám tu hudbu do hotové prezentace nedostanůůůůů (((((((
user avatar sarka
Odpovědět
uložení
16. 06. 2009, 22:12:30
Měla bych jinou otázku mám hotovou prezentaci a potřebuju ji vypálit na cd abych ji dala jako dárek. jak to mám udělat aby se mi to po vložení do mechaniky samo otebřelo a zpustilo? zkoušela jsem ten impressruner ale nechápu co s tím...děkuju za radu spěchá to
user avatar gábina
Odpovědět
Re:uložení
19. 01. 2010, 21:47:40
přišly jste na to vypálení, nevím si rady. díky moc
user avatar dan
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
2. 11. 2009, 14:13:50
prosim jak se da nastavit v impressu konkretni rozmer prezentace v mm nebo cm napr A4. dekuji mnohokrat
user avatar IrenaS
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
5. 11. 2009, 21:07:28
Změnit rozměry stránky: Formát | Stránka karta Stránka.
Zobrazení pravítek: Zobrazit | Pravítka.
Bylo by pro vás lepší, kdybyste se ptal ve Fóru - na otázky je určeno.
user avatar Fuzo
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
9. 12. 2009, 21:53:23
Vytvořím, prezentaci, vložím obrázky, do přechodu krátke wav nebo mp3 a vše hraje ukazuje. Vyexportuju do ppt nebo nechám původní formát, a pošlu někomu soubor a chybí tam obrázky.
Otevřu znova u sebe a obrázky tam jsou. Smažu originál obrázky z HDD a už nejsou ani v prezentaci. To samé mám s hudbou Co s tím ???
;-(
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
10. 12. 2009, 09:26:37
Stačí hledat ve fóru:
http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=775&p=1
Fórum je na problémy jako stvořené . . .
user avatar gabina
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
19. 01. 2010, 21:45:20
program super, prezentace hraje, letí, ale jak ji ted vypálit na cd, abych se o zážitek podělila? děkuju
user avatar IrenaS
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
20. 01. 2010, 12:07:05
Pomůže fórum a možná tento dotaz:
http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=431
Ptejte se, prosím ve fóru, pod článkem vyjádřete vlastní názor. Je to velmi přínosné.
Děkuji
user avatar Duli
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
11. 08. 2010, 11:55:28
Kdo mi poradí,jak zamčít vlastní prezentaci.jinak hudba do wav jde udělat i v NERU.
user avatar Verush
Odpovědět
jak dát odkaz do prezentace
13. 09. 2010, 18:59:53
Dobrý den, nevíte někdo prosím jak dát do prezentace odkaz, na který když kliknu, tak se zobrazí daná webová stránka??
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:jak dát odkaz do prezentace
13. 09. 2010, 22:00:34
Prosím, zeptejte se ve fóru. Je to už starý článek a nikdo vám neodpoví.
Děkuji
user avatar Jakub
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
10. 10. 2011, 17:22:44
Dobrý den. stáhnul jsme si OpenOffice.org za ůčelem tvoření prezentací. Dříve, když jsem měl Microsoft Office Powerpoint, sem zjistil že se dá udělat z vytvořené prezentace VIDEO. Např. v AVI, WMV... Potřeboval bych z toho prostě udělat Videosoubor. Nikde jsem na to však v Impressu nenarazil. Otázka je. Dá se to nějak takhle udělat?? Abych měl videosoubor?? Nějaký doplněk je potřeba stáhnout?? Děkuji Jakub
user avatar Klára
Odpovědět
Základy: Vytvořte si prezentaci v Impress
2. 12. 2011, 15:45:37
Já mám dotaz ohledně ZÁPATÍ....Když dám přes číslo stránky zápatí a vypíšu ho, tak se mi na prvním snímku stejně neobjeví...Nevíte co s tím?

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Faltýnek

Lukáš Faltýnek

 
 
 
woo jaw demo hz