Dva standardy lepší než jeden společný?

Jsou lepší dva různé standardy než jeden společný? Podle Microsoftu ano a převodní filtry mezi formátem MS Open XML a OpenDocument rozhodně MS zařizovat nehodlá, to nechá na aktivitě ostatních.  

Jsou lepší dva různé standardy než jeden společný? Podle Microsoftu ano a převodní filtry mezi formátem MS Open XML a OpenDocument rozhodně MS zařizovat nehodlá, to nechá na aktivitě ostatních. Více v článku na Macworld.

Komentáře

user avatar JirkaZ
Odpovědět
Ad standardy
16. 12. 2005, 13:41:41
Hmmm...je vidět, že v případě MS je potřeba pořádně přitlačit na pilu, aby začali myslet a hlavně jednat na úrovni ostatních partnerů a ne jako arogantní diktátoři.

Mimochodem: _žádný_ ze světových výrobců aut taky nestanovuje, jaký benzín, olej a řada dalších materiálů se kvůli němu bude vyrábět....prostě se podřídí všeobecnému standardu. A tak to je snad ve všech dalších odvětvích.
user avatar Pedro Alvarez
Odpovědět
Re:
16. 12. 2005, 14:13:22
Mimochodem: _žádný_ ze světových výrobců aut taky nestanovuje, jaký benzín, olej a řada dalších materiálů se kvůli němu bude vyrábět....prostě se podřídí všeobecnému standardu. A tak to je snad ve všech dalších odvětvích.

To je silne tvrzeni a neni zcela pravdive.
user avatar JirkaZ
Odpovědět
Pro Pedra Alvareze
17. 12. 2005, 12:00:31
Měl jsem asi napsat "spotřebních materiálů" namísto "materiálů" a měl jsem pochopitelně na mysli to, co si běžný uživatel kupuje např. u pumpy. Samozřejmě že materiály pro výrobu oněch aut jsou často zcela individuální. To je ale interní věc výrobce a netýká se konečných uživatelů v běžném provozu.

No a formát souboru je jakýmsi "spotřebním materiálem".

BTW: je s podivem, že snad v každé diskusi se najde někdo, kdo "jakoby nerozumí" a je pak třeba (doslova jako u blbejch) vysvětlovat a řešit elementární základy...
user avatar Pedro Alvarez
Odpovědět
Jenze to je to, co jsem mel
20. 12. 2005, 22:52:57
Jenze to je to, co jsem mel na mysli - spotrebni materialy jako olej nebo pneumatiky. Myslite si snad, ze petrolejarske spolecnosti testuji svoje vyrobky na mysich misto na automobilech? Mate pocit, ze vyrobce automobilu muze uvest na trh novy automobil s napr. prodlouzenym intervalem vymeny oleje bez predchoziho jednani s (alespon) jednim vyrobcem oleje? Odpovim za vas: Asi tezko, protoze ten prodlouzeny interval predpoklada i jiny olej. Nebo snad mate pocit, ze uvedeni noveho vozu s 19" nebo 20" pneumatikami je take proste zvule vyrobce automobilu a ty si zakazniku shanej kde chces?

Kazde novince/zmene predchazi dlouha jednani mezi vyrobci automobilu a spotrebnich materialu, dale take dlouhodobe testovani. V nesposledni rade uzavirani exkluzivnich smluv, ktere tomu kteremu vyrobci zaruci prvotni odbyt. Ostatni vyrobci se snazi svuj vyrobek danych parametru dostat na trh (tedy samozrejme v pripade, pokud ho tam jeste namaji) v co nejkratsi dobe.

BTW - je s podivem, ze v kazde diskusi se najde nekdo, kdo mluvi o necem, cemu nerozumi...
BTW (2) - odpovim si sam na otazku polozenou nahore - tezko budou petrolejarske spolecnosit testovat na mysich, mysi totiz "jezdi" na zrni :-)
user avatar JirkaZ
Odpovědět
Podruhé poro Pedra Alvareze
25. 12. 2005, 08:52:45
Ne, nebudu se tu hádat o elementárně jasné věci, zejména ne o Vánocích. Za tím, co jsem napsal, stojím; okolo aut se pohybuju desítky let a okolo PC od jejich vzniku.

Marketingově formulované omáčky můžete příště vynechat, ty mě prostě neberou. Bavil jsem se o statu quo, čili o tom, kdo co dominantně určuje (ne ovlivňuje, to je totiž normální). Nebudu tady ani hlouběji rozvádět a zdůvodňovat, že např. jakékoliv auto se zážehovým motorem pojede na benzín řekněme od o.č.98 výše, ale jakékoliv značky a koupený kdekoliv, stejně jako že motor jakéhokoliv auta bude fungovat na olej od určité třídy SAE/API výše, ale opět jakékoliv značky a původu. Nezmiňuji chladící, brzdovou ani jiné kapaliny a řadu dalších hmot či materiálů. Pro neautomobilisty: stejně tak si můžete po celém světě koupit normalizované rozměry plášťů na Vaše kolo (nezávisle na výrobci), baterie do Vašeho spotřebiče....a asi milión dalších věcí.

O tom to totiž je, že existují standardy, do kterých se prostě musí výrobci vejít, aby se vůbec celosvětově "chytli". Ano, ty standardy jsou jimi (zejména na počátku) ovlivňovány, ale je to věcí dohody a přizpůsobení se spoustě okolností, nejde o diktát monopolu.

Howgh.
user avatar washeck
Odpovědět
Moc se v automobilovém
17. 12. 2005, 14:55:04
Moc se v automobilovém průmyslu nevyznám, ale vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby použití jiného motorového oleje než je doporučený výrobcem auta, bylo porušením záruky.
user avatar Tom
Odpovědět
Nedivím se...
16. 12. 2005, 14:24:24
Nedivím se Microsoftu. Nedivím.
user avatar Anton Ostrostrelec
Odpovědět
Myslím, že je úplně
16. 12. 2005, 21:24:33
Myslím, že je úplně jedno, jestli MS přistoupí na standard ODF, protože časem mu stejně nic jiného nezbude. Za prvé, ODF umožňuje každému otevřít takovýto dokument, neboť programy k tomu nutné bývají většinou zdarma. Za druhé: Co se týče sdílení dokumentů a distribucí hotových materiálu těm, kdo progrmy podporující ODF nemají, stačí takovýto dokument jednoduše exportovat do PDF a je vymalováno. Jelikož je OOo zdarma a např. Office602 2 založené na OOo se svým vlastním rozšířením také jsou mnohokrát levnější, tak se domnívám, že sláva a pád MS Office je a bude historicku nutností. Buď se podřídí stejně tak, jak se postupně museli (a musejí, viz IE) podřídit tvůrci internet. prohlížečů standardům W3C, nebo jinak ty jejich dokumenty jednou otevře málokdo, protože lidé a státní správy časem pochopí, kolik lze ušetřit peněz i času použitím volného softwaru, čímž dojde k automatickému vyřazení MS Office na okraj zájmu. Může to trvat dlouho, řadu let, ale je to celkem jisté. MS Office má jedinou šanci v tom, že nabídne uživatelům ve svém balíku kromě běžný kancelářských programů něco navíc, nějaký svůj produkt, který opravdu může širokou veřejnost oslovit, a zároveň přijme oficiálně podporované a zároveň ohledně dokumentace dostupné standardy. To vše ale za mnohem nižší cenu, než která je dnes. Mám však ale obavu, že dnes už není skoro s čím přijít. Tedy jednou snad už jen věnec na hrob zašlé slávy a "Vzpomínáme!".
user avatar Tom
Odpovědět
OOo se musí hóóódně zlepšit.
17. 12. 2005, 10:17:22
Aby se stala revoluce, OOo se ještě musí hodně zlepšit, optimalizovat a zpřístupnit "běžnému uživateli". Jestli se nadále bude uplatňovat metoda "vývojáři pro vývojáře", OOo daleko nedojde.
user avatar fipa
Odpovědět
?
17. 12. 2005, 14:52:00
Nemyslim si, ze by v tuto chvili fungovala metoda "vyvojari pro vyvojare", spis bych ale rekl, ze mnoho uzivatelu povida co kde nefunguje a co nejde, ale chybu nenahlasi, nezapoji se, to je podle me skoda... az se toto zlepsi, bude OOo mnohem lepsi :-). Tot muj nazor.
user avatar Pavel Cvrcek
Odpovědět
Trochu jinak
24. 12. 2005, 17:31:22
Obavam se, ze jsi to asi spatne pochopil. Neni to o tom, ze by byl OpenOffice zabugovany, ale o tom, ze MS Office jsou dal. Nesouhlasim s tim, ze je to "vyvojari pro vyvojare". Pokud porovnam OpenOffice 1.1.x a 2.0, je to velmi pozitivni skok dopredu.

Bohuzel je to ale stale malo. Jsem clovek, co pracuje jak s MS Office, tak s OpenOffice a ac jsem fanda OpenOffice, musim uznat, ze MS Office jsou lepsi. OpenOffice mohou konkurovat akorat cenou, vystupni format zajima skutecne malou skupinu lidi.

To, na cem vyvojari musi zapracovat, je zmenseni naroku na systemove zdroje, zlepseni rychlosti odezvy (neustale na neco cekam), zlepseni vzhledu (na to uzivatele daji) a hlavne na pouzitelnosti. Pokud neco tvorim, vytvorim to s MS Office rychleji nez s OpenOffice pri stejne kvalite. Bohuzel...
user avatar David
Odpovědět
Taky bych neřekl,že to je
20. 12. 2005, 15:22:44
Taky bych neřekl,že to je jen pro vývojáře,jsem běžný uživatel,v práci mám MS Office, ale domů jsem si pořídil OO protože je zadarmo a práci mi tam udělá v podstatě stejnou.
user avatar br0zkeff
Odpovědět
Jééé,
18. 12. 2005, 19:50:56
ještě utřít slzičku na krajíčku, jak to bylo dojemné. Sice tohle se dobře čte, ale prostě tomu nevěřím. Kolik % lidí je třeba dneska schopných přečíst ten slavný ODF formát? He?

Co k ODF chybí, je nějaký lehký a jednoduchý PROHLÍŽEČ, něco jako Acrobat Reader, který si budou moct a budou ochotni nainstalovat všichni (aspoň téměř všichni). K čemu je, aby státní správa vydávala ty svoje pamflety v nějakém exotickém ODF, který nikdo nepřečte.
user avatar JirkaZ
Odpovědět
OpenDocument viewer
19. 12. 2005, 19:11:40
http://visioo-writer.tuxfamily.org/EN/index.html - takže, jak je vidět, už se na tom pracuje. Co kdybys místo těch poznámek raději přiložil ruku k dílu?
user avatar GeBu
Odpovědět
Re: OpenDocument viewer
19. 12. 2005, 21:50:16
A nevíš o něčem pro Impress? Tam se taky lidi ptají po prohlížeči jako má PowerPoint
user avatar JirkaZ
Odpovědět
Re: Re: OpenDocument viewer
20. 12. 2005, 00:23:18
Bohužel nevím, asi by bylo lepší výsledné soubory exportovat do *.pdf nebo *.swf. No a nebo uložit do *.ppt a používat ten mrkwí viewer...
user avatar David
Odpovědět
Fakt
7. 01. 2006, 18:22:47
Pokud by lidi neměli možnost používat na svém PC nelegálně SW, myslím, že by OOo neměl konkurenci...Dokud bude možnost si např MS Office krásně zkopírovat, či stáhnout lehce z netu, OO nemá šanci. Můj názor.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz