OpenOffice.org - proč se o ně zajímat?

Psaní textů, vytváření tabulek, grafů nebo tvorba prezentací, to jsou činnosti, kvůli kterým dnes používá počítače ohromné množství lidí. Postupem času se stal nepsaným standardem kancelářský balík Microsoft Office. Kdo by dnes neznal a nepoužíval Word, Excel či PowerPoint? Poslední roky se ale ve světě počítačů dějí zvláštní věci – lidé odchází od Windows a zkouší jakýsi systém s tučňákem, začínají se objevovat programy, které jsou zcela zdarma... Mezi tyto aplikace patří i kancelářský balík OpenOffice.org.  

Jeho minulost sahá do doby operačního systému IBM OS/2, pro který firma StarDivision vytvářela sadu kancelářských aplikací StarOffice. Tento balík později koupila společnost Sun Microsystems a později uvolnila jeho zdrojové kódy pod licencí LGPL a položila základy jednomu z nejrozsáhlejších OpenSource projektů – OpenOffice.org. Proč by vás vůbec měl zajímat nějaký nový kancelářský balík? Co je na něm tak zvláštního a zajímavého?

OpenOffice.org je v současné době jediným konkurentem všudypřítomných MS Office, oproti nim nabízí některé velice zajímavé funkce a vlastnosti. OpenOffice.org je kancelářský balík, který obsahuje OpenWriter (textový editor), OpenCalc (tabulkový procesor), OpenImpress (prezentační aplikace), OpenDraw (vektorové kreslení) a některé další doplňky. Jeho obrovskou výhodou je samozřejmě cena, protože jde o OpenSource aplikaci, je zcela zdarma, další výhodou je schopnost pracovat s formáty ostatních kancelářských aplikací (včetně MS Office) a v neposlední řadě také možnost provozovat OOo pod mnoha operačními systémy. OpenOffice.org si můžete zdarma stáhnout z internetu v jedné z mnoha jazykových mutací (nechybí samozřejmě čeština či slovenština) pro operační systém MS Windows, pro Linux, Apple MacOS X, BSD systémy, SGI IRIX, Sun Solaris a dostupná je i verze pro operační systém IBM OS/2 (eComStation). Nejste zde tedy díky kancelářskému balíku odkázaní na jeden či dva systémy a OOo jsou tak vhodné i pro nasazení v heterogenních počítačových sítích. Naše nová kancelář je založena na otevřených standardech, takže jako svůj vlastní formát používá standardní XML, dokumenty můžete ukládat například přímo do PDF a prezentace dokonce do velice oblíbeného formátu Macromedia Flash pro prezentaci na internetu. Nativní formát je vpodstatě XML + grafika a to vše je hezky zapakováno do jednoho souboru (formát ZIP), pokud porovnáte velikost stejného dokumentu ve formátu OpenOffice.org a ve formátu MS Office, tak první z adeptů je až několikanásobně menší šetří vám tak místo na pevném disku.

Samotné ovládání všech aplikací je velice podobné MS Office, začátečník pravděpodobně ani žádné změny nepocítí a ten, kdo využívá funkce textového editoru či tabulkového procesoru opravdu naplno, si bude muset zvyknout na nové pojmy a jinde umístěné příkazy či nastavení. Jednu změnu ale zaregistrujete všichni – kancelářský balík se tváří jako opravdový celek. Nenajdete tu samotný OpenWriter, OpenCalc nebo OpenDraw, najdete tu jen a pouze OpenOffice.org. To sebou přináší řadu výhod i nevýhod. Nevýhodou je o něco větší náročnost na operační paměť – celý balík déle startuje, pokud si ale pár vteřin počkáte, při práci už vás nic zdržovat nebude. Výhodou je pak rychlejší odezva když pracujete s textem, tabulkami i grafikou v jeden okamžik. OpenOffice.org má také svůj programovací jazyk pro psaní maker i složitějších aplikací, matematici a studenti tu najdou pomocníka pro tvorbu matematických výrazů, opomenuta není ani podpora databází nebo editor HTML stránek.

Pokud srovnáme funkce jako takové, nemůžeme říct, jestli vítězí OpenOffice.org nebo MS Office (porovnání se tento článek ani nevěnuje), oba rivalové mají některé funkce lépe a hůře řešené a oba mají něco, co ten druhý postrádá.

OpenOffice.org je kancelářský balík, který nahání hrůzu i samotnému Microsoftu. Jde o sadu kvalitních aplikací, za kterými stojí základna vývojářů z mnoha zemí světa, kteří ženou vývoj dopředu jak to jen jde. A to vše zdarma! OOo podporují také velcí hráči na poli IT – Sun Microsystems, IBM a další. V posledních měsících přibývá firem, které přechází na tento kancelářský balík, neboť i u nás už existují společnosti, které firemní klientele mohou nabídnout nadstandardní služby v podobě školení, asistence s implementací nebo samotnou technickou podporu. Pro firmy se stávají OpenOffice.org možností jak uspořit nemalé finanční prostředky za licence komerčních aplikací. K dispozici je také dostatek českých šablon – různé smlouvy, faktury, dopisy a další formuláře... OpenOffice.org si rychle získávají nové uživatele i funkce a pokud tento skvělý kousek softwaru ještě neznáte, nic nedáte za to, abyste si ho vyzkoušeli...

Více informací naleznete na: http://oo-cs.sourceforge.net/ nebo http://www.openoffice.cz. Domovská stránka celého projektu je pak http://www.openoffice.org.

Tento článek byl napsán pro portál Tiscali .technologie, kde jej také naleznete

Komentáře

user avatar Pepa
Odpovědět
Podiv
18. 10. 2004, 10:40:15
Podivil jsem se této větě:
"OpenOffice.org je v současné době jediným konkurentem všudypřítomných MS Office."
Neřekl bych, že jediným konkurentem, co takhle Software 602 ?
Jan Kotala
user avatar Anonymní
Odpovědět
Software 602 uz tolikrat zask
19. 10. 2004, 16:50:07
Software 602 uz tolikrat zaskobrtnul ve vyvoji a podpore, ze jsem od nej a jeho doporucovani davno utekl.
Posledni kapkou byl navrh upgrade ze starych verzi na nove, ktery by me v konecne fazi stal dvojnasobek co reseni od Microsoftu. 602 jako natlakovy mechanizmus vyuzil stavajici data v jejich formatech a podporu ma samozrejme placenou.
Takovy vdek zakaznikovi co ma licence za 90.000,- Kc.
Nic dobreho si o nich nemyslim.
user avatar Phar
Odpovědět
Re: podiv
25. 10. 2004, 05:46:36
nemyslím si, že S602 je konkurentem OOO, protože nabídka funkcí, galerií a možností úprav je neporovnatelná. Je ale taky pravda, že velikost obou balíků a náročnost na "počítačový železo" je taky neporovnatelná. Já znám S602 z roku 2003 (snad(?) najít u nich nějakou verzi nebo něco takovýho je děs) v práci, S602 verzi 2001 mám doma a používám OOO 1.1.1 V S602 u nás dělá jenom můj táta důchodce, protože je zvyklej (občas má dokonce úlet na Text 602 z DOSu). Já jsem přešel komplet na OOO a nejsem zklamanej .

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz