Znáte "syndrom housete"? Neboli Microsoft Office versus OpenOffice.org?

Na webové stránce SPomocník.cz uvedl Václav Revenda jako svou studentskou práci porovnání mezi kancelářskými balíky Microsoft Office versus OpenOffice.org. Jsou oba opravdu tak rozdílné, jak se říká?  

Na portálu SPomocník.cz vydal Václav Revenda svou studentskou práci. Srovnává hlavní "hráče na trhu" s kancelářským softwarem a porovnává rozdíly mezi Microsoft Office a OpenOffice.org.

Je to opravdu tak, že je pro obyčejného uživatele nemožné pochopit rozdíly a zůstat u toho majoritního? K dispozici dává i videa se srovnatelným nastavením stylů nebo ohraničení tabulek v obou zmiňovaných kancelářských balících. Zdůrazňuje, že záměrně vybral ty činnosti, které se nejvíce v obou balících liší. Na závěr upozorňuje na "syndrom housete" a říká:

"Pokud třeba MS Office provozujete nelegálně, je volba o to jednodušší. Rozhodně není na místě se něčeho obávat, chce to jen překonat nechuť ke změně. Zdolání bariéry v podobě „syndromu housete“ je samo o sobě dostatečnou odměnou."

(Jako ve škole) Průměr: 1.50 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Joenas
Odpovědět
Nadpis
8. 01. 2011, 09:59:53
Opravte si nadpis,
místo syndromu housete máte syntrom housete ;)
user avatar PetrV
Odpovědět
Úchyl
8. 01. 2011, 14:16:09
Moc zajímavý článek, někdo má hodně rád OOo, tak na něm provedl rozbor syndromu housete :-)) No líbí se mi to, jasně, díky autorovi toho článku. Snad jen dodám, že já jsem úchyl obráceně - ne že bych se zuby nehty držel nějakého softu a řval "ne, já nechci", ale naopak, sháním a hledám a porovnávám alternativy a jsem s tím úplně úchylnej :-))))
user avatar PetrV
Odpovědět
Srovnání
8. 01. 2011, 14:27:00
Mimochodem ta videa tam ukazují to, co je každému zřejmé: Používání OOo je prostě jednodušší, snadnější. A pokud se použijí doplňky (v tomto případě třeba BorderLiner), pak OOo nemá konkurenci.
user avatar Krtek
Odpovědět
Znáte
9. 01. 2011, 12:04:19
Jenže nejvíce se liší v jiných věcech, kde vede Microsoft - hromadná korespondence.
Anebo srovnatelné - oddíly (MSO) versus styly stránek (OO.o).
Styly odstavců a ohraničení tabulek je proti tomu jen "krajovou odchylkou".
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Znáte
9. 01. 2011, 12:57:02
Ano, máte samozřejmě pravdu a já bych si vzpomněl i na ještě větší rozdíly, uvědomte si, že práce v OOo vychhází z Navigátoru... a protože MS Office nic takového nemá, je tam práce poněkud jiná. Ale trochu poopravím - oddílům ve wordu odpovídají sekce ve Writeru, asi ty jste myslel, viďte ;-) a myslím, že i zde má OOo navrch.
Ještě jedna poznámka: Vzhled. Ten je, jak známo, v případě OOo "strašný". Opravdu? No tak mohly by třeba být použity jiné barvy, jiné ikony atd., ale mně jde spíš o logiku. Tuhle jsem pracovně chtěl v jedné tabulce v Excelu změnit všechna písmena v tabulce na velká. Zaboha jsem to nemohl najít... pak jsem to vzdal. Ne, fakt nevím, jak to v Excelu udělat, promiňte. Pak v té firmě dali nový komp a z licenčních důvodů (licence na MS Office byla OEM) museli použít OOo. Takže jsem zkusil nabídka Formát... samozřejmě. Já to do té doby snad nepotřeboval, takže jsem tam šel naslepo... poprvé, a na výbornou. Takže prostší a jednodušší vzhled má fakt svoje výhody než všechno naplácané na jednom místě. To první, to je k užitku, protože když nevíte, tak si logicky poradíte. To druhé, to je na efekt a je k ničemu. Všiml jsem si, že jsem zatím nepoznal ajťáka, který by například ribbonem byl zrovna nadšený. Nepotřebuju mít omalovátka k práci, když potřebuju pracovat. Potřebuju účelnost, a tu OOo plní i se svým tolik proklínaným skinem a UI. Všimněte si, že čím jednodušší ikona, tím snadnější je zapamatovat si ji...
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Re:Re:Znáte
9. 01. 2011, 15:49:36
Tak s tou jednoduchostí a snadností ovládání souhlasím. Viz třeba internetové prohlížeče, přišel s tím chrome a teď to po něm všichni kopírují (což je jenom ku prospěchu), takže na tom asi něco bude ;-)

Zase na druhou stranu se musím ribbonu trušku zastat. sice jsem s tím pracoval vMS office jenom trošku takže tohle nemůžu moc posoudit, ale třeba co se týče programu Blender (3d modelovací nástroj), tak tam se to opravdu hodí, že nemusím kvůli každé drobnosti rozklikávat hromadu nějakých menu a hned mám vše po ruce.

A nakonec je dobře že na trhu existuje více variant (kancelářských balíků), pak si může každý vybrat dle svého gusta.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Znáte
9. 01. 2011, 16:31:17
Ribbon sám o sobě je dobrá věc, ale nesmí se to přehánět... podle mě je jeho užití v MS Office způsobem, jaký je, trochu mimo, zato právě v Blenderu je účelně. A pokud jde o UI prohlížečů, pak musím říct: Mám tři, MSIE, Firefox a Chrome a nejvíc se mi zamlouvá MSIE, i když používám Firefox. Trošku úchylně se skinem internet exploreru :-))))
user avatar TiS.
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Znáte
17. 01. 2011, 13:16:02
Nejsem primárně proti ribbonu. Co mi však na jeho aplikaci vadí je to, že ZCELA nahradil klasickou nabídku. Pokud by MS ponechal na uživatelovo rozhodnutí, jaké prostředí si vybere, pak neřeknu ani slovo. Někdo potřebuje omalovánky, někdo je nechce. MS lidem sprostě nařídí, jak to bude, a hotovo. Myslím hlavně ty, kteří jsou nuceni MSO používat a nemají na výběr, ale také ty, kteří jej používali rádi v klasické podobě. Klasická nabídka má svojí logiku a měla by být téměř v každém programu. To, že dosud přežila ve většině programů, neznamená, že je zastaralá. Znamená to spíše, že nikdo zatím nic lepšího nevymyslel. Mohu otevřít jakýkoli program a díky obecně přijímaným konvencím, které platí pro klasické nabídky, vždy logicky najdu to, co potřebuji, během pár kliknutí. Pokud bude mít každý program ribbon (a zde nějaké konvence prakticky neexistují a vesměs grafické ikonářství to ani moc neumožňuje), začne být brzy ve všem pěkný bordel. Klasické nabídky jsou založeny na textových názvech jednotlivých položek, ribbon na ikonách, které je nutné nejprve rozluštit. Jsou to dva zcela odlišné světy a mohou se doplňovat, ale ribbon by neměl textové menu nahradit. Dokud je to problém MSO a pár dalších programů, dá se to vydržet. Až se to rozšíří, bude to neštěstím jak pro správce, tak i pro uživatele. Proto jsem velmi rád, že OO nejde touto zvrácenou cestou. A pokud by přeci jen někdo vyměnil klasické nabídky na ribbon, asi by netrvalo dlouho a vznikla by verze klasická (což je u MSO nemyslitelné).
user avatar MKzB
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Znáte
26. 01. 2011, 20:30:47
Uživatel, který potřebuje s programem pracovat, nemá rád zásadní změny v ovládání, protože mu to komplikuje práci. Já kdysi předešel z MSO na OO a jsem rád, protože jsem se dostal do situace, kdy učit se "znova ovládat PC" je už nad moje síly. Dnes jsem rád, že stíhám sledovat novinky v mém oboru (nejsem IT). A to jsem poměrně mladý. A co mají potom dělat ti, kdo používají počítač z nutnosti?
user avatar Slavo
Odpovědět
Vzhľad OpenOffice
12. 01. 2011, 16:10:59
Aj ja som si myslel, že vzhľad OpenOffice vyzerá hrozne a v OS Windows tomu aj tak je, skúste si ale nainštalovať Ubuntu 10.10 a hneď zmeníte názor. Tam vyzerá OpenOffice výborne a nepotrebuje ani žiadny ribbon.
user avatar TiS.
Odpovědět
Re:Vzhľad OpenOffice
19. 01. 2011, 13:05:34
Vzhled OpenOffice si nemyslím, že je šeredný. To vůbec ne. On je jen univerzální, program se chová podle prostředí, ve kterém se nachází. Pokud se někomu nelíbí, ať to bere jako daň za multiplatformnost. Umíte se představit třeba MSO ve svém nativním vzhledu třeba pod nativním stylem Ubuntu, pod Mac OS atd. To by asi nevypadalo dobře.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz