Zapojte se do vývoje gramatických pravidel

Portál OpenOffice.cz otevírá projekt pro vytvoření pravidel pro kontrolu gramatiky. OpenOffice.org kontrolu gramatiky podporuje formou rozšíření, pro češtinu ale chybějí pravidla.  

LanguageTool je nástroj pro kontrolu gramatiky v OpenOffice.org založený na pravidlech. Podporuje několik jazyků včetně slovenštiny, čeština ale nemá vůbec žádnou podporu. Portál OpenOffice.cz tímto otevírá projekt, na jehož výstupu bude kvalitní kontrola gramatiky češtiny a slovenštiny. Zapojte se, výsledky budou k dispozici všem uživatelům. Portál OpenOffice.cz dává k dispozici

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 9
 

Komentáře

user avatar j-pastierik
Odpovědět
Zapojte se do vývoje gramatických pravidel
9. 02. 2010, 06:55:22
Ak by som mohol poprosiť, dal by sa otvoriť aj projekt pre podporu slovenčiny? V súčasnosti v slovenčine pravidlá obsahujú iba niekoľko drobností, ktoré nefungujú na 100% (napríklad pri použití nezalomiteľnej medzery sa správajú inak, ako pri obyčajnej). Myslím si, že autor slovenských pravidiel (Z. Podobný) to privíta.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Zapojte se do vývoje gramatických pravidel
9. 02. 2010, 08:30:22
Já to beru tak, že se budou vyvíjet obě sady pravidel, jen jsem pana Podobného nekontaktoval. Ano, rozhodně i slovenština. Jak začneme?
user avatar Zdenko Podobný
Odpovědět
Re:Re:Zapojte se do vývoje gramatických pravidel
10. 02. 2010, 21:52:43
Ja by som začal štúdiom http://www.fit.vutbr.cz/study/DP/rpfile.php?id=5723 a snažil sa pokračovať tam kde skončili iní ;-)

Neviem, či ste kontaktoval vývojárov (http://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?forum_name=languagetool-devel), ale viem, že v zdrojákoch boli pripravené niektoré súbory/adresáre pre češtinu ešte pred tým, ako som začal robiť na slovenčine.

Pre kontrolu gramatiky je potrebné urobiť tzv. tagger slovník. Bez neho to veľmi ďalej nepôjde... Podľa informácií od Marcina Miłkowskeho, takýto slovník pre češtinu bol vytvorený, ale nebol distribuovaný, lebo je veľmi veľký...

Čo sa týka slovenčiny, tak na túto tému by mala vzniknúť bakalárska práca. Tipy na nové pravidla a hlásenia chýb sú vrelo vítané vždy :-)
user avatar Karel Pala
Odpovědět
Re:Zapojte se do vývoje gramatických pravidel
11. 02. 2010, 12:48:34
Vážený pane/paní,
Váš projekt je v každém případě sympatický a potřebný. Pracuji v oblasti počítačového zpracování přirozeného jazyka (jako vedoucí Centra ZPJ na FI MU), rád bych Vás proto upozornil na některá úskalí toho, o co se snažíte:
1. aktuálně jsou dostupné nástroje pro morfologickou a syntaktickou analýzu češtiny, které jsou kvalitnější než ty, s nimiž pracujete či hodláte pracovat,
2. z toho plyne, že se do nezanedbatelné míry snažíte znovu objevovat Ameriku, je to škoda času i energie,
3. možná by nebylo na škodu, kdyby někdo z Vás přijel k nám do Centra, můžeme ukázat některé nástroje, které by Vás mohly zajímat, a to nejen parser (obsahující gramatická pravidla), ale např. i morfologický analyzátor pro češtinu s pokrytím cca 96 % (vhodný jako spelling checker, výrazně kvalitnější než Ispell, který patrně používáte),
4. jsme otevřeni spolupráci, pokud o ni projevíte zájem.
Zdravím,
doc. K. Pala,
vedoucí Centra ZPJ FI MU
user avatar jik
Odpovědět
Re:Re:Zapojte se do vývoje gramatických pravidel
11. 02. 2010, 22:03:50
Dobrý den,
mám zájem se zapojit do tohoto projektu, ovšem zdá se, že je zde nějaká alternativa - možná lepší. Je možné, že je zde nějaký zakopaný pes, na druhou stranu má pan Pala pravdu, že znovu objevovat Ameriku je blbost. Uvítal bych, kdyby někdo z iniciátorů projektu se s panem Palou kontaktoval, seznámil se s možnostmi a informoval zde o situaci.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Zapojte se do vývoje gramatických pravidel
11. 02. 2010, 23:23:33
Máte pravdu, souhlasím, s panem Palou se snažím spojit.
user avatar Vlado
Odpovědět
Zapojte se do vývoje gramatických pravidel
10. 02. 2010, 11:30:04
http://sk-spell.sk.cx
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Zapojte se do vývoje gramatických pravidel
10. 02. 2010, 12:43:12
No to píše pan Pastierik v první reakci. Naší snahou je, aby se vývoj nastartoval a probíhal trochu dynamičtěji.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz