Někteří živnostníci používají OpenOffice.org a považují ho za skvělý nástroj

obecna.png Někteří živnostníci hojně používají OpenOffice.org. Bez něho si nedovedou představit chod své firmy. I když se vyskytnou problémy s přenositelností dokumentu mezi některými kancelářskými balíky, není to nic závažného.    

Proč používáte OpenOffice.org?

OpenOffice.org používám, poněvadž tento skvělý nástroj je prostě pod GNU/Linuxem všem editorů vlajkovou lodí. Díky SunMicrosystems. Chci věřit, že i Oracle bude pokračovat v nastoupené cestě.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

Doma jej používám na PC s MDV2007.1, teď právě přeinstalovávám na MDV2009.1

Na notebooku mám opět Ooo na MDV2008.1

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  1. GNU/Linux; nyní již přes tři roky bezvýhradně

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Faktury, kalkulace (tedy rozpočty), dopisy. Na větší využití bych potřeboval spíš školení.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů MS Office? Pokud ano, popište, prosím, jaké to bývají.

Problémy jsou. Nevím, zda ten příchozí *.doc byl nějaký formulář, ale začátek řádku byl dejme tomu o jeden tabulátor vlevo před rantlíkem, označující kraj textu. Je mi jasné, že reversní inženýrství není žádná sranda.

Také se mi stalo, že mi mailem přišel text, já si jej normálně uložil, otevřel Ooo, upravil, uložil jako *.doc a poslal mailem zpět. Pro uživatele M$ Office to bylo ale neotvíratelné. Nevím, zda jsem ale neudělal chybu já.

Formát pro výměnu dat: třeba pro Českou televizi člověk musí používat jen a pouze *.doc

Ještě se tam nedozvěděli, že existuje něco jako operační systém. A třeba i moderátoři považují Linux za firmu...

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org. Uveďte důvody pro jeho doporučení jiným uživatelům, uveďte také nedostatky, které vám vadí.

Práce s OpenOffice.org je pro mě naprosto v pohodě. Jen mě irituje, že všichni používají

M$ Office a já jim musím posílat ty nabubřelé *.xls a *.doc

Doporučil bych ho, protože prostě proto.

Vadí mi ovšem, že má v audiovizuálních médiích nulovou reklamu. Protože co není v TV, neexistuje, víte to?

Klady

  • svoboda

  • nulové náklady

Zápory

  • nulová reklama v tv médiích

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Knihy sice určitě jsou, ale já žádnou zatím nemám. Prý něco píše Ivan Bíbr, tak tu si obstarám. Mám ho rád jako správnýho chlapíka a mám rád jeho styl psaní.

Webové zdroje jsem zatím nestudoval. Vadí mi totiž takový ten speciální jazyk, kterému rozumí jen naprosto úzká skupina osob, nejspíš jen IT.

Nápověda v programech: Hm, tam taky nikdy nenajdu, co chci. Toho jsem si všiml už před patnácti lety, když jsem si přinesl domů první PC, ještě s DOSem, totéž bylo pod widlema, totéž je to pod GNU/Linuxem. Chápu, že je obtížné v manuálu cokoli vysvětlit polopatě, ovšem mírná přirovnání pro snazší pochopení by sem tam nezaškodila. Vždyť devadesát procent uživatelů PC rozhodně nejsou studenti informatiky VŠ. Ti ale bohužel asi vesměs ty manuály pak píšou...

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Pochopitelně ANO. GNU/GPL systémem. Stejně jako jsem dostal ostatní tak obrovské softwarové bohatství spolu s GNU/Linuxem. Morálně bych to jinak asi nedal. Bohužel jsem ale jentaktak rád, že moje rodina ekonomicky přežívá - "plusovou nulou". Až vydělám kačáky, tak do toho jdu ;)

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Josef Kadleček

Příkrá 320/9

živnostník, sám sobě ředitelem i vykonavatelem

www stránky: jsou v tvorbě

Další sdělení

No, OpenOffice.org používala, a pokud vím, k všeobecné spokojenosti produkce ArtForum při natáčení seriálu První oddělení. Třeba by vás mohli dát, až to půjde na obrazovku, mezi sponzory ;)

No a o ekonomické výhodnosti ? Sám si administruji dva compy - bezplatně. Co si přát víc?

Mám v plánu dát dohromady tv seriál o OpenSource, tak se s vámi pak spojím.

Můžete nám např. poslat fotografii své kanceláře a počítače s OpenOffice.org. ?

Nemohu, protože byste takovou promo moc nepoužili; ale mohu vám poslat asi tisíc důkazů o tom, že Česká televize, tedy NAŠE médium veřejné služby dělá skrytou reklamu M$ Windows. Denně, ve Zpravodajství, za mluvícím moderátorem, na monitorech ve studiu poletuje logo Windows XP... I když to po třech letech mého otravování už možná přestali. Pan Baumruk poslal dopis, obrovskou právní expertízu za několik desítek tisíc korun, ve smyslu jako že jsem magor a od té doby jsem si toho nevšiml... Asi na mě nakonec radši dali, abych náhodou neposlal dopis velké Radě.

 

(Jako ve škole) Průměr: 3.14 | Hodnotilo: 14
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
:-(((((
9. 11. 2009, 01:12:22
Je mi líto toho ořešáctví v článku. Dotazník vyplňoval člověk s velmi prapodivnými sklony a stavy. Člověk, který hodnotí software nebo firmy na základě emocí. Typicky M$ apod. Já se o komunitě linuxářů nevyjadřuju nikteravěk pejorativně (patřil bych k ní taky, kdybych měl na disku, který jsem pro linux používal, v pořádku zavaděč a jsem líný ho opravovat), třeba možná taky proto, že jsem UNIX měl jako předmět na vysoké škole. Nepovažuju tenhle dotazník za férový, ale pěkně prosím, děkuji velice za jeho uveřejnění a prosím zvěřejnit jakýkoliv dotazník, který do redakce přijde vyplněný, pokud možno. Pakliže není v rozporu s dobrými mravy nebo zákony. Anebo pakliže neobsahuje skrytou reklamu.
Pisatel nadává leckomu za skrytou reklamu vůči MS. Zde ji předvádí v jiné podobě. Afektované, nekonstruktivní, nedemokratické.
Ačkoliv jsem zastáncem myšlenky GNU, resp. open-source apod., mám pro pisatele dvě úžasná sdělení:
1. I když se vám to nelíbí, MS Office je dosud nesrovnatelně lepší po skoro všech stránkách oproti OpenOffice.org. OOo lze označit za chudého příbuzného MS Office. Tvrdím to jako fanoušek OOo.
2. I když se vám to nelíbí, MS Windows jakožto operační systém prostě je kvalitnější. A to musíte potvrdit také. Pokud teda máte určité povědomí o architektuře operačních systémů.
user avatar PetrV
Odpovědět
Omluva
9. 11. 2009, 12:15:27
Omlouvá se redakci za větu "nepovažuji tento dotazník za férový". Samozřejmě jsem myslel tento konkrétní exemplář, tento vyplněný dotazník. Doufám, že už j to jasné a omlouvám se, pokud jsem urazil :-)
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Omluva
9. 11. 2009, 18:06:17
Neurazil, nebojte. Můžu vás ujistit, že jsme vydali všechny dotazníky, které přišly a že v nich upravujeme pouze případné gramatické chyby. A také platí, že samozřejmě nevyjadřují stanovisko redakce portálu, dáváme prostor uživatelům.
user avatar Pep Kadleček
Odpovědět
Re: :)
18. 01. 2010, 21:24:09
Inu, výraz "ořešáctví" našel strýček Google jen v tomto příspěvku, od PetrV. Nějak nechápu jeho význam. Raděj bych Tě, milý pane Petře pozval na pivo, určitě bych nevypadal až tak afektovaně, jako nadávající, nekonstruktivní, nedemokratický. Jo - a taky jsem se podepsal, i s plnou adresu. Tolik už jen k demokracii. Jestli chceš, připojím i telefon.
Pep, padesátiletý fotr čtyř dětí

P.S.:
ad 1. M$Office je lepší, no a co. Má náskok víc než deseti let vývoje
ad 2. Nezdá se mi to (modrá smrt dosud postrachem + každou chvíli kritické bezpečnostní chyby, které se nikdo i několik měsíců roku neobtěžuje opravit), ale budiž.
Co jediné mají widle, je rozhodně větší nabídku softu (jenž už ale nevyrábí M$) na velmi vysoké úrovni - a bylo by divu, kdyby ne; však mají zmíněný náskok vývoje. Za dalších deset let uvidíme. Do té doby končím s tímto flame-ováním
user avatar rytmus
Odpovědět
Někteří živnostníci používají OpenOffice.org a považují ho za skvělý nástroj
22. 07. 2011, 17:05:46
ČO TI JEBE

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz