Občanské sdružení Kosmo klub používá kancelářský balík OpenOffice.org

obecna.png V občanském sdružení se kancelářský balík OpenOffice.org velmi osvědčil. Členům se vyplatí jeho cena a licence. Líbí se jim také jeho multiplatformnost. Vadí jim nutnost exportovat do jiných formátů, než je nativní ODF.  

Proč používáte OpenOffice.org?

 

Přednáška v klubuPřednáška na kosmoschůzce

OpenOffice.org používáme z celé řady důvodů. V první řadě však musíme uvést, že jsme občanské sdružení, které v podstatě nevlastní žádný počítač. Je volbou každého člena, jaký software na svém osobním počítači používá. Nicméně v rámci našich aktivit je zapotřebí vytvářet dokumenty, prezentace i tabulky. K tomu samozřejmě potřebujeme adekvátní software a OpenOffice.org nám nabízí dostačující funkce a především nepotřebujeme žádné licence. Náš roční členský příspěvek činí pouhých 100 Kč. Tento fakt nám prostě nedovoluje z vlastních zdrojů investice do komerčního softwaru, které by šly navíc mimo sdružení – na osobní počítače jednotlivých členů sdružení. Navíc máme všeobecně kladný vztah ke svobodným aplikacím. Příkladem toho může být to, že na serveru běží Linux v kombinaci s Apache a naše webové stránky pak využívají redakční systém Drupal.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

Naše občanské sdružení má přes 40 členů, nicméně OpenOffice.org v rámci našich aktivit používá zejména část přednášejících na našich pravidelných setkáních – „Kosmoschůzkách“. Dále výkonný výbor zejména pro tvorbu dokumentů a jejich následný export do formátu PDF. Přesné počty uživatelů toho, či jiného kancelářského balíku však nevedeme. Je soukromou záležitostí každého člena sdružení, jaký software na svém počítači používá. Největší využití má OpenOffice.org v rámci práce samotného výkonného výboru, kolem kterého se pohybuje nejaktivnější „jádro“ členů našeho sdružení.

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  1. Windows XP

  2. Windows 7

  3. Linux

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Jak již bylo řečeno, nejčastěji se jedná o prezentace vytvářené v Impressu pro odborné a popularizační přednášky našich členů. V něm využíváme skutečně základní funkce jako je například využití šablony. Důležitou roli však hraje Impress ve chvíli, kdy se rozhodneme některou prezentaci zveřejnit. K tomu využíváme export do PDF a jeho široké možnosti. V druhém případě můžeme jako příklad využití uvést zápisy ze sjezdů, seznamy aktivit jednotlivých členů nebo přehledy financování. Využíváme tak Writer, Impress i Calc zároveň.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů Microsoft Office?

V podstatě jsme prozatím žádné problémy s používáním OpenOffice.org nezaznamenali. Při výměně dat však nejčastěji využíváme formát *.doc (nebo *.ppt), aby si dokumenty mohli bez problému otevřít a editovat i uživatelé používající komerční balík Microsoft Office. Ti také ani často nepoznají, že byl dokument vytvořen v jiné aplikaci, než kterou používají.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org.

 

Využití OpenOffice.org na počítači jednoho z členů klubuVyužití OpenOffice.org na počítači jednoho z členů klubu

S balíkem Openoffice.org jsme všeobecně spokojeni. Nabízí nám základní aplikace pro široké spektrum našich aktivit. Hlavní výhodu však vidíme v bezplatném používání a možnosti okamžitého stažení v případě potřeby bez jakýchkoliv omezení. Určitě jej můžeme doporučit pro všechna občanská sdružení, která doposud využívají komerční alternativy. Jedná se o zbytečné plýtvání prostředky, které by jinak mohly jít na dobrou věc.

Klady

  • bezplatné použití, licence není nutná

  • podpora celé řady běžně používaných formátů

  • dostupnost pro většinu operačních systémů

Zápory

  • nutnost používat cizí formáty (*.doc, *.ppt) nebo export do PDF

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Pokud víme, tak žádní naši členové žádnou dokumentaci nebo literaturu nevyužívají.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Nebyli bychom s to především ze dvou důvodů. Za prvé není naším cílem finančně napomáhat vývoji softwaru a za druhé žádné rozšíření nepotřebujeme. Využíváme skutečně jen ty nejzákladnější funkce.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Kosmo Klub, o. s.

Hackerova 793/5, Praha 8, 18100

Michal Polák

člen výkonného výboru a tiskový mluvčí, klub<zavináč>kosmo<dot>cz

www.klub.kosmo.cz

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 9
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Občanské sdružení Kosmo klub používá kancelářský balík OpenOffice.org
10. 06. 2010, 19:56:57
Krucifix :-)))))))))))))))) tak tohle jsem vážně nečekal. Zdravím kolegy z Kosmoklubu, přeju jim mnoho zdaru při jejich opravdu zajímavé a myslím, že i náramně užitečné činnosti a doufám, že budeme spolupracovat od září na něčem, co náš věrný "soudruh" Míček označil za největší blábol, jaký kdy slyšel... až to bude skutečně aktuální, napíšu. A nebojte, OpenOffice.org budeme samozřejmě používat taky ;-) (akorát s drobným rozdílem; "základní" funkce nám tedy opravdu stačit nebudeou, budeme využívat celé smečky pluginů, především zde prezentované od pana Pastierika).

Tak tedy mnoho zdaru a nashledanou!!!!!
user avatar jiri
Odpovědět
Občanské sdružení Kosmo klub používá kancelářský balík OpenOffice.org
11. 06. 2010, 21:14:22
Snad jen že jdou stáhnout slovníky na kontrolu jazyka i cizích jazycích.
Dá se psát po celém světě a gramaticky dobře stejně jako ve wind.
Přeji hodně úspěchů.Jiří Vojta

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz