Obsah s hypertextovými odkazmi

Potrebujete vygenerovať obsah dokumentu tak, aby ste sa po kliknutí na príslušnú položku presunuli na jej výskyt v texte? V krátkom návode si ukážeme, ako to dokážeme jednoducho a rýchlo urobiť aj pre rozsiahle dokumenty.  

Hlavne pri exporte do PDF formátu mnohokrát požadujeme, aby súčasťou obsahu boli aj odkazy na príslušné miesta v dokumente. Pri pár položkách to môžeme urobiť aj manuálne pomocou voľby menu Vložit | Hypertextový odkaz. Aby sme to však dokázali urobiť, nesmieme zabudnúť pri vytváraní obsahu povoliť jeho úpravy.

Jednoduchšie a zároveň univerzálnejšie riešenie je tento proces zautomatizovať, čiže zaistiť automatické vkladanie hypertextových odkazov bez ohľadu na to, kedy a ako zmeníme štruktúru dokumentu a tým aj jeho obsah.

Políčka pre vkladanie častí obsahuPolíčka pre vkladanie častí obsahu

Všetky potrebné nastavenia nájdeme priamo v pracovnom okne, pomocou ktorého vkladáme obsah – Vložit rejstřík-tabulku, ktoré otvoríme cez položky menu Vložit | Rejstříky a tabulky | Rejstříky a tabulky... Tu sa prepneme na druhú záložku Položky, kde je nájdeme zadefinovanú štruktúru obsahu.

Vložený začiatok hypertextového odkazuVložený začiatok hypertextového odkazu

Definícia je veľmi jednoduchá – pozostáva z popisných značiek, ktoré predstavujú rôzne časti obsahu (číslo kapitoly, jej názov, tabelátor, číslo strany...). Teraz do týchto značiek vložíme hypertextový obsah, čím zabezpečíme nami požadované správanie sa obsahu.

Vložený koniec hypertextového odkazuVložený koniec hypertextového odkazu

Ako prvé prejdeme na malé biele políčko, ktoré sa nachádza pred položkou označenou písmenom „E“. Pozor! V operačnom systéme Windows je toto okienko trochu užšie, takže je odrezaná spodná časť a písmeno sa javí ako „F“. V tomto políčku sa nám vypisuje vyskakovacie okienko s pomocným textom „Text“. Teraz stlačíme tlačidlo „Hyper. odkaz“, čím vložíme do štruktúry obsahu položku „LS“. Táto položka predstavuje začiatok hypertextového odkazu.

„Odrezané“ popisy v OS Windows„Odrezané“ popisy v OS Windows

Následne sa presunieme do malého bieleho políčka za položkou označenou písmenom „E“ a znovu stlačíme tlačidlo „Hyper. odkaz“. Teraz sa nám vloží položka „LE“, ktorá predstavuje koniec hypertextového odkazu. Týmto sme vlastne ukončili celú definíciu, pretože sme do akoby hypertextových zátvoriek uzatvorili položku „E“, ktorá predstavuje názov kapitoly.

Hypertextový obsah v prostredí OpenOffice.orgHypertextový obsah v prostredí OpenOffice.org

Po vložení obsahu nám nakoniec nezostáva nič iné, ako dokument exportovať do PDF formátu. Pri exporte nemusíme nič špeciálneho nastavovať (takže napríklad na záložke „Odkazy“ nemusíme mať zaškrtnuté ani jedno okienko, pokiaľ to nepotrebujeme pre iné účely), dôležité je iba to, aby sme pri vkladaní obsahu dodržali, že hypertextové značky „LS“ a „LE“ majú znakový štýl „Internetový odkaz“.

Zmena znakového štýlu v štruktúre obsahuZmena znakového štýlu v štruktúre obsahu

Pozor, pokiaľ priradíme počas predchádzajúcej definície položiek obsahu položkám „LS“ a „LE“ iný znakový štýl (ako je ukázané na zosnímanej obrazovke), hypertextový odkaz v PDF dokumente bude nefunkčný! Preto, ak nám prekáža, že tento text je modrý a podčiarknutý, musíme si toto zmeniť v definícii tohto štýlu (klávesová skratka F11, záložka „Znakové styly“, štýl „Internetový odkaz“).

Úprava znakového štýlu Internetový odkazÚprava znakového štýlu Internetový odkaz

Na záver ešte spomeňme, že, samozrejme, takto definované hypertextové odkazy sú funkčné priamo aj v OpenOffice.org, iba musíme počas kliknutia stlačiť aj klávesu „Ctrl“.

(Jako ve škole) Průměr: 2.08 | Hodnotilo: 13
 

Komentáře

user avatar Rónin
Odpovědět
Obsah s hypertextovými odkazmi
25. 10. 2009, 22:06:04
Díky moc, konečně mám obsah s odkazy... bez tohohle návodu bych to asi nezvládl...
user avatar Magdalena Slabá
Odpovědět
Obsah s hypertextovými odkazmi
17. 06. 2010, 07:41:18
Tak já nevím, ale mě to vůbec nefunguje... I když naklikám hytpertextové odkazy do všech kapitol (nebo zmáčku tlačítko vše) vytvoří se jen někde a navíc nikam neodkazují. Můžete mi poradit? Dá se nějak nastavit kam bude odkaz směřovat?
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Obsah s hypertextovými odkazmi
17. 06. 2010, 09:16:49
Máte správně přiřazený styl nadpisům, ze kterých děláte obsah? V poli Úroveň si pak zvolte, který styl nadpisu chcete do obsahu zahrnout. Standardně je vybrán styl nadpisu 1, a to je na obsah možná málo.
Prosím, ptejte se ve fóru. Tady vaši otázku a odpověď nikdo nedohledá a těžko se dočkáte odpovědi. Děkuji
user avatar imcon
Odpovědět
Obsah s hypertextovými odkazmi
18. 12. 2013, 23:06:24
Díky za (starší ale užitečný) příspěvek.
Mám dotaz, jak formátování odkazů udělatv šabloně aby se nemuselo ručně dělat pro každý nový dokument?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Obsah s hypertextovými odkazmi
18. 12. 2013, 23:32:46
Asi nejsnazší cesta je začít nový dokument, přenastavit to, uložit jako šablonu a tu pak nastavit jako výchozí.
user avatar imcon
Odpovědět
Obsah s hypertextovými odkazmi
19. 12. 2013, 07:27:20
Díky za reakci!
Měl jsem na mysli, zda-li je možné udělat přednastavení ve formě stylů, tedy jestlki je toto někde nastavitelné aniž by dokument obsahoval Obsah. Aby v případě, že uživatel vytváří dokument založený na firemní šabloně stylů (ale bez toho aby v textu obsahoval Obsah) a do textu si přidá Obsah, měl tento Obsah již hypertexty přednastavené. Ve stylech písnam, stránek, atd se dá nastavit ledaco, ale nenašel jsem kde nastavit toto.
Ale i způsob přednastavení dokumentu s tím, že v něm existuje naformátovaný Obsah je řešení.
user avatar strepon
Odpovědět
Obsah s hypertextovými odkazmi
19. 12. 2013, 07:37:06
Pro doplnění: v LibreOffice se od verze 3.5 vytváří hypertextové odkazy v obsahu automaticky.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz