Úředníci finských Helsinek jsou spokojeni s kancelářským balíkem OpenOffice.org

Úředníci města Helsinki (hlavního města Finska), jsou velmi spokojeni s kancelářským balíkem OpenOffice.org. Nejdříve tento balík zkusili na přenosných počítačích.  

Svobodný kancelářský balík byl nainstalován v rámci pilotního projektu na jaře 2011 na 22 500 pracovních stanic, z toho 600 notebooků obsahovalo jako jediný kancelářský balík právě OpenOffice.org. 75% z 600 zaměstnanců Helsinek je s OpenOffice.org spokojeno i přesto, že k OpenOffice.org dostali jen psaný manuál a neprošli žádným školením. Pilotní projekt iniciovala členka městské rady Johanna Sumuvuori.

„Blahopřejeme městu Helsinki k úspěšnému pilotnímu projektu a doufáme, že budou následovat další. Svobodný software znamená, že úřady nemusí být závislé jen na jednom obchodníkovi a nemusí platit monopolní ceny,“ řekl Otto Kekäläinen z Free Software Foundation Europe – koordinátor pro Finsko.

Helsinki nejsou jediné

Helsinki nejsou jediné město ve Finsku, které používá svobodný software. Podobná iniciativa existuje i v dalších městech např. Tampere, Turku, Paimio a Salo. Také poslanci finského parlamentu by podpořili svobodný software; konkrétně 71% z nich se v anketě vyjádřilo, že by stát měl dát přednost svobodnému softwaru (jako např. GNU/Linux a OpenOffice.org).

Předseda strany zelených Ville Niinistö řekl: „Migrace na svobodný open source software a operační systémy by mohly ušetřit v městských rozpočtech velké finanční částky. V oblasti kancelářského softwaru by změna mohla být provedena velmi rychle. Tento typ softwaru umožňuje rychlejší vývoj.“

Finsko je průkopníkem v používání open source softwaru v soukromém sektoru. Také státní ministerstvo obrany používá na klíčové systémy Linux (hlavě kvůli své bezpečnosti) od roku 2006. Ministerstvo spravedlnost pak zavedlo v roce 2007 OpenOffice.org. Další, kdo zavedl open source software, byly finské školy, které uspořily značné množství peněz použitím projektu Linux Terminal Server Projekt.

(Jako ve škole)
 

Komentáře

user avatar Rýpal
Odpovědět
Úředníci finských Helsinek jsou spokojeni s kancelářským balíkem OpenOffice.org
18. 12. 2011, 22:06:01
"Od února 2011 přibližně 600 úředníků hlavního města Finska, Helsinki, používají výhradně OpenOffice.org. Ze všech úředníků tohoto hlavního města je to přibližně 75%. Jako část pilotního projektu byl ve městě balík nainstalován na 22 500 pracovních stanic a používají ho jako jediný kancelářský software."

Vážně potřebuje 600 úředníků přes 22 tisíc počítačů?
user avatar Sedláček Daniel
Odpovědět
Úředníci finských Helsinek jsou spokojeni s kancelářským balíkem OpenOffice.org
18. 12. 2011, 22:20:20
Já to chápu tak, že 600 používá VÝHRADNĚ OpenOffice.org. Zbytek, má možnost používat, ale zřejmě má i jiné možnosti.
user avatar Rýpal
Odpovědět
Re:Úředníci finských Helsinek jsou spokojeni s kancelářským balíkem OpenOffice.org
18. 12. 2011, 22:47:10
"Ze všech úředníků tohoto hlavního města je to přibližně 75%." Celkem je tam tedy 800 úředníků na 22 tisíc kompů...
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Úředníci finských Helsinek jsou spokojeni s kancelářským balíkem OpenOffice.org
19. 12. 2011, 00:32:05
Evidentne je tam nejaky sotek, kdyz si prectu googlem prelozeny clanek (odkaz primo v clanku), je tam napsano neco jineho:
Z tech 600 je jich stale jeste 75% spokojeno...
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Úředníci finských Helsinek jsou spokojeni s kancelářským balíkem OpenOffice.org
19. 12. 2011, 09:31:14
Díky za komentáře, článek jsme upravili. Zdroj: http://fsfe.org/news/2011/news-20111213-01.fi.html

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
redakce OpenOffice.cz

redakce OpenOffice.cz

redaktoři OpenOffice.cz

 
 
 
woo jaw demo hz