Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.

obecna.png Unimetra, s. r. o. se zabývá metrologickými službami. Firma je spokojena s cenou kancelářského balíku a pro jejich potřeby je OpenOffice.org plně vyhovující. Vadí jim nedostatečný počet článků a málo informací k práci v dokumentu s XML formulářem – XForms.    

Proč používáte OpenOffice.org?

OpenOffice.org používáme, protože jde o cenově nesrovnatelně výhodnější alternativu ke komerčním produktům a z hlediska použití pro běžnou práci je plně vyhovující. Přínosem je také neustálý vývoj a zlepšování funkčnosti balíku.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

V naší organizaci jej používá cca 12 pracovníků, nainstalován je na cca 16 počítačích. OpenOffice.org používají pracovníci obchodního oddělení a marketingu pro běžné činnosti (texty, tabulky, prezentace), a pracovníci kalibrační laboratoře formou formulářů v Calcu.

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  1. Windows XP – 15 počítačů

  2. Windows Vista – 1 počítač

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Nejčastěji uživatelé vytvářejí dopisy, zprávy, dokumentaci systému managementu kvality, analýzy údajů z účetního systému, prezentace pro přednáškovou činnost, evidence zařízení, inteligentní formuláře pro ukládání naměřených hodnot při kalibracích měřidel.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů MS Office?

Problémy se výjimečně objevují při otevírání některých doručených dokumentů *.doc (cca 1-2 dokumenty za měsíc), kdy jsou nesprávně zobrazeny. Řešením pak bývá otevření v bezplatném prohlížeči těchto dokumentů.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org. Uveďte důvody pro jeho doporučení jiným uživatelům, uveďte také nedostatky, které vám vadí.

Práce s OpenOffice.org je poměrně snadná, nabídky jsou řazeny přehledně, lze je přizpůsobovat, dobře je zpracována i nápověda.

Doporučil bych ho, protože jde, pro většinu firemních uživatelů, o zcela vyhovující alternativu ke komerčním produktům, která navíc přináší značnou úsporu nákladů.

Klady

  • naprosto vyhovující funkčnost

  • bezproblémový přechod z komerčního balíku

  • snadné převody do *.pdf

  • formuláře Xforms

Zápory

  • pro nás žádné

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Knihy nepoužíváme, nemáme potřebu.

Používáme tipy a nápovědy z openoffice.cz, 602office.cz, openoffice.org. Chybí více článků o XForms.

Nápověda v programech je dostatečná, chybí více informací o formulářích XForms.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Neuvažovali jsme, vyhovují nám standardní vlastnosti.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Unimetra, spol. s r.o.
Těšínská 773/396, Ostrava-Radvanice, 716 00
Ing. Petr Muroň
představitel managementu pro jakost / pracovník marketingu / částečně správa IT
e­ mail: petr<tecka>muron<zavinac>unimetra<tecka>cz
www.unimetra.cz

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 1.60 | Hodnotilo: 10
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
10. 01. 2010, 02:39:39
Dal jsem 1, protože tu nečtu blábolily jako u jiných.
Nicméně já nemůžu prostě souhlasit s jedním. Připomíná to tu Zvědavec celkem často.
Značná úspora nákladů. To je mýtus, živený fanatickými uživateli OOo, kteří soft hodnotí emocionálně.
Kdybychom chtěli být úplní a jít do všech možností Microsoft Office a OpenOffice, pak OOo naprosto vyhoří. A pak zjistíme, žádná úspora se nekoná. Už proto ne, že se vyhodí spousta času při hledání řešení na naprosto stupidní průšvihy, které byly v MSO dávno vyladěny. O funkcionalitě nemluvě. Stačí se podívat na PowerPoint či Outlook a padám naznak... to je prostě nebe a dudy v porovnání s tím, co nabízí OOo.
Na druhou stranu, pisatel má pravdu. S OOo se opravdu pracuje dá se říci moc hezky a dobře. Což je sice otázkas subjektivní a otázka zvyku, ale i tak.
user avatar Ondra.kl
Odpovědět
Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
11. 01. 2010, 10:24:04
Mno u té úsporu nákladů musíte brát individuálně ... vy ji berete pro svoje potřeby. Pokud ale já nepotřebuju ani outlook ani powerpoint tak mi skóre furt vychází 0:0. Ono to prostě není jen o tom co všechno to umí ale hlavně o tom co potřebuju / chci a co mi to může dát.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
11. 01. 2010, 15:08:00
Jistě, ale právě proto tehdy, když tyhle věci nasadíte v průmyslu, ve firmě, tak tam zjistíte, že si s OOo prostě nevystačíte... nemluvě o školení staffu a podobně.
A ještě něco. Když jsem se v jednom nakladatelství, v němž jsem pracoval, poptával po možnosti použít hromadně OOo, bylo mi šéfredaktorem řečeno (v dobrém), že se prostě bojí, aby nedošlo k zastavení vývoje a tak dál. Jestliže nebudou záruky neustálé inovace a zachování vývoje, pak do toho nikdo nepůjde - pokud nechce jenom psát dopisy a sem tam usmažit nějakou tabulku.
V současné podobě je OOo dobrý program pro domácnost. Nic méně, ale taky asi nic víc...
user avatar Ondra.kl
Odpovědět
Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
11. 01. 2010, 16:53:35
... to že nějaký šéfredaktor něco nechce neznamená nic víc než jen to že ON to nechce. Netvrďte prosím že si s tím někdo nevystačí když neznáte jeho požadavky.

V současné době mám ve firmě tuto strukturu office:

MSO 2000 23%
MSO 2003 40%
MSO 2007 12%
MSO XP 5%
OOo 20%

... a myslíte že to v tom někdo vidí problém?

P.S. ono aby sme si rozuměli - nemám nic proti vašemu hodnocení OOo, jen prosím netvrďte, že OOo nemůže někomu stačit, přestože neznáte jeho požadavky.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
11. 01. 2010, 21:14:32
Jééé :-))) to jsme si nerozuměli.
Třeba v tom nakladatelství jsem napůl ilegálně OOo samozřejmě používal.
Ale myslím, že opravdu velkým korporacím tenhle program může vyhovovat, ale jak na co. Ta propast je prostě opravdu dost hluboká, ale nevím, třeba se mýlím... já opravdu spíš posoudím grafický program než kancelářský.
Ještě poznámka. Docela jsem koukal, co umí Corel WordPerfect. Docela zajímavý počin. Proč pořád jen OOo vs. WordPerfect? OOo se chlubí grafickými možnostmi. No, ať se uživatelé podívají na možnosti tohoto programu... například.
Já jen nechci, aby do budoucna jedinou devizou OOo byla jeho nulová (pořizovací) cena.
user avatar David
Odpovědět
Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
11. 01. 2010, 21:56:07
Tak to jste mě opravdu pobavil. "bylo mi šéfredaktorem řečeno (v dobrém), že se prostě bojí, aby nedošlo k zastavení vývoje a tak dál." Tak tomu šéfredaktorovi neříkejte, že ani u MS žádné záruky nemá. A neprskejte. (uvědomte si co slovo záruka znamená) Trvám na slově ŽÁDNÉ. MS už ukončil hezkou řádku svých produktů a vůbec se neptal na názor zákazníků. Ti to prostě spolkli koupili jiný produkt a jede se dál. Ano, předpoklad, že MS ukončí MS office není, ale ... žádná záruka.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
12. 01. 2010, 11:16:00
Já jsem rád, že máte kritické názory, to mi fakt nevadí. Ale kde pořád berete tu jistotu, že to je tak, jak to tvrdíte?

"Jistě, ale právě proto tehdy, když tyhle věci nasadíte v průmyslu, ve firmě, tak tam zjistíte, že si s OOo prostě nevystačíte... nemluvě o školení staffu a podobně."

Vy to máte nějak zmapované, dělal jste výzkum, máte čísla, můžete to dokázat? Tohle jsou prostě řeči od kafe z kanclu. Já vám v nich nebráním, ale nevěřím vám v tomto ani slovo... ;-)
user avatar zvedavec vseznalec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
12. 01. 2010, 12:42:04
1. Patrne komunikuje i s jinymi lidmi a muze mit zprostredkovane zkusenosti z teto sfery.
2. Bud Vy sam nebo nekdo jiny tady publikoval zpravu z nejake konference OO, kde zaverem bylo vylepsit podporu podnikovych nasazeni, protoze je nedostatecna - to byl zaver lidi od OO, ne muj, jenom upresnuju. Kdyz jsem ja napsal neco podobneho predtim, oznacil jste me za vseznalka s tim, ze to nemuzu vedet. Myslim, ze toto je podobne.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
13. 01. 2010, 00:42:52
Pracoval jsem ve spoustě firmách a společnostech, mj. vývojářské (jako vývojář), nakladatelské (jako redaktor), jedné řekněme obchodní (jako grafik) a tak dále.
Znám požadavky těch forem, znal jsem požadavky na mou práci.
OpenOffice je nebyl s to v žádném případě uspokojit.
Bohužel, BOHUŽEL!!!, nabízený Microsoft Office ano...
Tyhle věci však zveřejňuju velice zřídka a opatrně a zvláště na tomto portálu, opravdu nemám zájem někoho od užití OOo odradit, protože právě používáním a reportováním chyb se situace vylepší. Jen tvrdím - jakmile to zamýšlíte vážně a nasadíte do firmy MSOffice plus nějaký CRM, máte vystaráno... OOo nepotřebujete. Kdybyste si něco podobného zkusili s OOo, vyhoříte.
OpenOffice.org má však celou řadu velice příjemných vlastností a možností, které zapříčiňují, že se vyplatí v určitém omezeném rámci jej užít. Ale vážně s rozumem, protože jinak budou administrátoři brečet.
PS: Vlastní zkušenost.
user avatar Ondra.kl
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
13. 01. 2010, 07:40:11
Nezpochybňuji Vaši zkušenost, globálně v souhlasím s vaším příspěvkem, ale opět vás musím upozornit že se Vám tam vloudila nepravdivá věta a to:

"Kdybyste si něco podobného zkusili s OOo, vyhoříte."

Tvrdíte v ní totiž, že kdokoli to zkusí tak vyhoří. A třeba jen tento článek dokazuje, že tomu tak není a minimálně v případě firmy unimetra platí, že OOo nasadili a nevyhořeli.

Kdybyste místo toho napsal: "Kdybyste si něco podobného zkusili s OOo, tak můžete narazit na spoustu problémů." (nebo něco podobného) tak je to OK.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
13. 01. 2010, 08:57:20
Ano, to se snažím říct, souhlasím.

Když sem přijde neznalý a přečte si takové komentáře, tak si o balíku vytvoří dost zkreslené představy (nedejbože závěry). A to se mi samozřejmě nelíbí, zejména proto, že to nejsou objektivní, ale subjektivní informace, což se snažím vždy zdůraznit. Záleží mi na tom, aby tyto informace byly jasně odděleny či zvýrazněny. Máte jistě nějakou zkušenost, ale je to jen vaše zkušenost - pro ostatní má dokumentační hodnotu, ne obecnou platnost. Zkušenost, jak známo, je nepřenositelná. (Tím nevyvracím její pravdivost nebo autenticitu).

Z marketingového hlediska (tento portál je propagační) je nesmysl uvádět negativní hodnoty. Takže se jim budu adekvátně bránit - vyvracet podobné komentáře. Kdyby to někoho napadlo: To neznamená, že by se používalo mazání nebo odstraňování. Nic takového. Jen se prostě ozvu...

-vo
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kancelářský balík OpenOffice.org používá firma Unimetra, s. r. o.
13. 01. 2010, 13:51:54
Omlouvám se za paušalizaci a nepřesné vyjadřování. Souhlasím a ještě jednou: sorry.
user avatar PetrV
Odpovědět
http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=858
13. 01. 2010, 00:49:19
Musí něco podobného řešit uživatelé Accessu?
Mám pokračovat?
user avatar Ondra.kl
Odpovědět
Re:http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=858
13. 01. 2010, 07:42:29
samozřejmě - stačí v accesu použít stejné uložiště dat ;)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz