Twist s.r.o.: Přesné vstřikování termoplastů a OpenOffice.org

obecna.png Společnost TWIST, spol. s r.o. byla založena v březnu roku 1994 a stále je to společnost s výhradně českým kapitálem. Po třech letech si získala přízeň tří dnešních největších odběratelů a začala se rychle rozrůstat. Hlavním předmětem činnosti je přesné vstřikování termoplastů. Přesné technické výlisky vyrábí TWIST pro automobilový, elektrotechnický a elektronický průmysl a pro obor přesného strojírenství. Doplňkový sortiment je vyráběn pro spotřební průmysl.  

Proč používáte OpenOffice.org?

OpenOffice.org používáme, protože je zdarma i pro komerční použití a protože nejlépe spolupracuje s dokumenty Microsoft Office. Je v češtině a je pro platformu Windows i Linux, kterou se na některých stanicích v budoucnu chystáme použít. Běžnému uživateli v balíku nic nechybí, ti náročnější si doinstalují doplňky.

Zde se také nabízí otázka - Proč nepoužíváte OpenOffice.org? Zdálo by se logické, že když to firmu nic nestojí, tak by měla naplno přejít na OpenOffice.org. Jenže tento „příkaz“ musí příjít „zvrchu“ od vedení firmy. A tady je kámen úrazu. Stačí jeden uživatel, který zrovna neví, jak něco udělat, a než by se zeptal, tak řekne, že to daná aplikace neumí. Od majitele firmy dostane výjimku k použití Microsoft Office. A jak to udělá jeden, najdou se další a další. A stejná anarchie panuje i v poštovních klientech – Outlook vs Thunderbird, občas Opera...

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

OpenOffice.org máme nainstalovaný na polovině stanic, cca třicet počítačích ve firmě. Jde o tzv. THP pracovníky (administrativa, logistika, výroba). Na ostatních počítačích je MS Office XP, 2003, nebo 2007 – vše zakoupeno jako OEM se stanicemi a notebooky. Vrcholový management používá většinou MS Office, většinou z důvodu setrvačnosti, pohodlí a neochoty učit se nové věci.

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

Používáme operační systém Windows ve verzích XP a 98.

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Převážná část uživatelů vytváří textové tabulky a jednoduché tabulky s grafy, někteří obchodní prezentace, včetně prezentace firmy a výrobků. Část výroby využívá rozsáhlých tabulek jako výrobní databázi, provázanou několika tabulkami navzájem. Malá část uživatelů využívá i takové speciality jako kontingenční tabulky.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů MS Office?

Pro výměnu dat v rámci firmy používáme formát Microsft Office (*.doc, *.xls), tudíž některé problémy souvisejí s tímto formátem.

  • Vzájemné sdílení XLS tabulky - vytvořena a sdílena v Excelu a následně otevřena v Calcu, následné sdílení pro OOo není nastaveno a nepracuje, taktéž v obráceném směru.
  • Ochrana dokumentu XLS – XLS dokument uložený s ochranou heslem proti editaci OOo ignoruje, ochrana proti otevření pracuje, obráceně nepracuje vůbec (ods dokument je ochráněn heslem, ale xls nelze).
  • Nepřenositelnost Visual Basic maker z MS Office.
  • Některé funkce XLS nemají v OOo shodnou syntaxi (např. weeknum).
  • Typy a formáty grafů z Excelu vypadají výrazně jinak v Calcu, včetně proložení a statistiky.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org.

Práce s OpenOffice.org je bezproblémová, jen si člověk musí odvyknout od ovládání dle MS Office. Doporučil bych ho, protože pro běžnou práci stačí, ve většině případů lehce nahradí kancelářský balík od MS, který je prošpikován spoustu funkcí, které běžný uživatel nikdy nepoužije a hlavně stojí nemalé finance, které se můžou použít na jiný software nebo hardware. Aplikace Base má prozatím dosti daleko do Accesu, ať již po uživatelské stránce, tak po stránce schopností.

Klady:

  • Používání nečiní problémy většině uživatelům.
  • Import a export XLS(X), DOC(X), bez problémů.

Zápory:

  • Sdílení tabulky Calc - Excel.
  • Ochrana proti editaci heslem.
  • Přenositelnost VB maker.
  • Vytvořené PDF je ve srovnání např. s PDF Creatorem několikanásobně větší.
  • Base je nejméně propracované.

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Knihy na trhu jsou o celou verzi a několik let pozadu (např. CPRESS má OpenOffice.org 2.0 , květen 2006, GRADA má jen ještě starší verze). Většina uživatelů přešla z MS Office, takže kromě lehkého hledání, kde a jak se jmenuje něco, co se v MS Office jmenovalo jinak, nepotřebuje speciálního školení. Na základní věci stačí nápověda a jen ve velmi speciálních případech diskuze na fóru.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Troufám si tvrdit, že vzhledem k tomu, že největším důvodem používání jsou nulové pořizovací náklady, finance na vývoj nebo úpravu vlastností OpenOffice.org by firma neuvolnila.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Twist, spol. s r.o.
Strážná 48, 563 01
www.twistcz.com

Dotazník vyplnili:

  • Aleš Ehrenberger, správce IT;
  • František Přibáň, vedoucí lakovny, fanda do OpenOffice.org – začínal na StarOffice 1..

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 1.12 | Hodnotilo: 8
 

Komentáře

user avatar valy
Odpovědět
Twist s.r.o.: Přesné vstřikování termoplastů a OpenOffice.org
28. 05. 2009, 08:38:18
Dobrý den,
problémy s VB makry by měly řešit "alternativní" OpenOffice, například http://go-oo.org/ možná i 602suite, možná nějaký Novell build. Já používám go-oo.
Problém s velikostí výstupního PDF bude nejpíš v tom, že PDFcreator obrázky převede do JPEGu s vyšší kompresí než OO. Předpokládám, že by měly jít parametry exportu nastavit.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Twist s.r.o.: Přesné vstřikování termoplastů a OpenOffice.org
28. 05. 2009, 09:22:16
Vyšší komprese = menší velikost.

Možná se vkládají celá písma, což má na velikost vliv.
user avatar František Přibáň
Odpovědět
Re:Twist s.r.o.: Přesné vstřikování termoplastů a OpenOffice.org
1. 06. 2009, 21:25:39
Máte pravdu, že si s VB makry poradí alternativy, nejlépe je na tom Novell Edition. Ale ani ten neni na 100%.
Celkem jsem pro našel šest alternací - kromě OOO také OxygenOOo, Novell Edition, Go-oo, 602, a PlusOffice. Je samozřejmě ještě také StarOffice, ale to je placená verze a nenašel jsem možnost jak je odzkoušet.
Od doby, kdy jsem podklady k článku předával, jsem stihl všechny varianty nahrubo odzkoušet a teď používáme OxygenOpenOffice.
Podrobný test a porovnání všech variant, modifikací, klonů (ani nevím, jak to nazvat) teď dávám dohromady a snad se mi podaří poznatky publikovat.
user avatar valy
Odpovědět
Twist s.r.o.: Přesné vstřikování termoplastů a OpenOffice.org
28. 05. 2009, 08:41:19
Jinak jsou mé zkušenosti prakticky totožné, bohužel nejzávažnější problém OO jste popsal mimořádně výstižně:

A tady je kámen úrazu. Stačí jeden uživatel, který zrovna neví, jak něco udělat, a než by se zeptal, tak řekne, že to daná aplikace neumí. Od majitele firmy dostane výjimku k použití Microsoft Office. A jak to udělá jeden, najdou se další a další. A stejná anarchie panuje i v poštovních klientech – Outlook vs Thunderbird, občas Opera...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz