V gymnáziu na třídě Kpt. Jaroše v Brně používají OpenOffice.org

OO.png V gymnáziu učí žáky používat kancelářský program a je jedno, který to je. Je jim sympatické, že OpenOffice.org je open source a nemusí za něj platit. S čím mají největší problémy je programování maker.  

Proč používáte OpenOffice.org?

OpenOffice.org používáme, protože je zdarma a ve škole je potřeba velký počet instalací. Je podobný starším programům Microsoft Office, takže přechod na něj nebyl obtížný. Pro školní účely je plně vyhovující.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

V naší organizaci používá program cca 270 studentů pří výuce povinného předmětu Informatika. Jsou to studenti sekund, tercií, kvart a kvint. Ti se učí používat OpenOffice.org přibližně tři měsíce v každém školním roce. Program využívají i ostatní studenti k běžnému zpracování dokumentů v jiných předmětech, jako je např. tvorba doprovodných prezentací k obhajobám prací SOČ, tvorba a tisk tzv. Závěrečných maturitních prací v posledním roce studia apod.

Program je instalován na všech přibližně 150 počítačích ve škole. Nejen v učebnách, ale i na stanicích v kabinetech a na všech školních noteboocích. A to ve všech používaných operačních systémech. Na Apple Mac OS X dáváme přednost variantě NeoOffice, která je pro tento operační systém vyladěnější než originální OpenOffice.

V učebnách je nainstalován výhradně program OpenOffice.org, ale jsou zde pro jistotu nainstalovány i prohlížeče souborů z Microsoft Office. Na učitelských počítačích je kromě OpenOffice.org vždy instalován i plnohodnotný Microsoft Office. Na platformě Mac OS X je instalován program NeoOffice (upravovaný port OpenOffice.org) a navíc také kancelářský balík iWork od firmy Apple.

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  • Microsoft Windows
  • Apple Mac OS X (OpenOffice.org i varianta NeoOffice)
  • Ubuntu Linux

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Využíváme všechny moduly kancelářského balíku OpenOffice.org. Žáci vytvářejí texty ve Writeru, tabulky v Calcu, prezentace v Impressu, kresby v Draw a také sází matematické vzorce. Snažíme se využít všechny možnosti, které jednotlivé moduly nabízejí. Program také využívá mnoho pedagogů pro tvorbu všech potřebných materiálů.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů Microsoft Office? 

Problémy máme s převody maker mezi Calcem a Excelem.

Poznámka redakce: Programování maker se liší v Calcu a Excelu; jedná se o dva různé programovací jazyky, které nejsou mezi sebou kompatibilní. Viz seriál na našem webu Malá makra v OpenOffice.org.

Dále nás zlobí drobné problémy např. při převodech tabulek v aplikaci Writer a některých animací v Impressu. To jsou ale drobnosti, nad které se většinou umíme povznést. Vzhledem k rozmanitosti programového vybavení na naší škole nabádáme všechny studenty i pedagogy k využívání exportů do PDF, kde žádné problémy s interpretací dokumentů nejsou. Snažíme se však o to, aby naše počítače zvládaly nativně co nejvíce používaných formátů (viz výše uvedená informace o použití prohlížečů Microsoft Office dokumentů).

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org. Uveďte důvody pro jeho doporučení jiným uživatelům, uveďte také nedostatky, které vám vadí.

Práce s OpenOffice.org je jednoduchá a je velmi podobná starším verzím Microsoft Office. Program je zdarma, proto je pro školu lepší hlavně z finančních důvodů. Běžné dokumenty v něm lze vytvářet bez problémů. Je to skvělá alternativa k ostatním kancelářským programům.

Vadí nám, že ve Writeru nefunguje pořádně písmomalba. Dále pak, že není příliš velký výběr z fontů. V základní instalaci chybí galerie obrázků (pozn. redakce: galerie se dá zvlášť stáhnout a doinstalovat). Obtížně se vkládají a editují matematické vzorce.

V Calcu se obtížně píší makra. Je tam jiný Visual Basic než v Excelu od Microsoftu a není pořádně popsaný v nápovědě. Je také špatný překlad nabídek menu do češtiny (implementace). Například v modulu Calc je Kontingenční tabulka přeložena jako nicneříkající Průvodce daty. Podobně jsou na tom Souhrny; a funkci pro Tabelaci jsme zatím neobjevili (tedy pokud v programu vůbec je).

Poznámka redakce: V nových verzích LibreOffice (odštěpeného kancelářského balíku od OpenOffice.org) je Průvodce daty přejmenován na Kontingenční tabulku.

Program Impress má malý výběr šablon. Vytvořit a používat vlastní šablony v tomto programu není tak úplně triviální (ale hlavně to není rychlé a pohodlné).

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Používáme webové zdroje, ve kterých se bez problému orientujeme.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14

tř. Kpt. Jaroše 14, 658 70 Brno

http://www.jaroska.cz/

Ing. Viera Hájková

RNDr. Miroslava Kozubíková

Mgr. Marek Blaha, (vyučující informatiky)

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar Pavel Janík
Odpovědět
V gymnáziu na třídě Kpt. Jaroše v Brně používají OpenOffice.org
13. 03. 2012, 07:18:36
Dobrý den,

je příjemné se dozvědět, že se podílíte na vzniku produktu, který pak využívá váš první učitel informatiky k učení dalších studentů :-)

Zdravím do Brna a opět a znovu a znovu musím poděkovat za to, co mi Jaroška (a ještě jedna předchozí škola a paní učitelka) do života nadělila.
user avatar zvedavec
Odpovědět
V gymnáziu na třídě Kpt. Jaroše v Brně používají OpenOffice.org
13. 03. 2012, 09:59:23
Mam dotazy (jestli to autor cte).

- V kabinetech maji vyucujici take vyhradne OO nebo i tam jsou MS Office (jsou zminene ucitelske PC, ale nevim, jestli tam pocitate i kabinety nebo jen ucebny).

- Nemate problemy s uzitim dvou baliku?

- V jakem formatu komunikuje vedeni skoly s uciteli? (neresim pdf, ale "doc a spol" vs. odt a spol.)

dekuji
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
V gymnáziu na třídě Kpt. Jaroše v Brně používají OpenOffice.org
14. 03. 2012, 18:35:38
Myslím, že vzorce se ve Writeru píší snadno a stejně dobře se upravují. O tvorbě vzorců vyšlo na openoffice.cz už více článků. Psaní vzorce pomocí zdrojového kódu považuji za rychlejší než klikáním na ikonky, také je to pro studenty mírný a nenáročný úvod do programování - píší zdrojový kód, podle kterého pak Writer (Math) vytvoří výsledek - vzorec. Navíc je to dobrá zkušenost pro ty, kteří se později na VŠ setkají s psaním vzorců v Texu
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:V gymnáziu na třídě Kpt. Jaroše v Brně používají OpenOffice.org
14. 03. 2012, 18:40:48
Kromě této malé výhrady (názoru) děkuji za další pěkný článek o využívání OpenOffice na školách.
Jestlipak třeba Ministerstvo školství tyto školy nějak neodmění za to, jak šetří státní peníze? To by bylo logické.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:V gymnáziu na třídě Kpt. Jaroše v Brně používají OpenOffice.org
14. 03. 2012, 18:40:53
Kromě této malé výhrady (názoru) děkuji za další pěkný článek o využívání OpenOffice na školách.
Jestlipak třeba Ministerstvo školství tyto školy nějak neodmění za to, jak šetří státní peníze? To by bylo logické.
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Re:V gymnáziu na třídě Kpt. Jaroše v Brně používají OpenOffice.org
14. 03. 2012, 21:08:10
tak mají ty vzorce sice jistou syntax, ale programování to není :-D. Co se týče TEXu to plně souhlasím. Když jsem poprvé viděl TEX tak byl celkem problém, ale jak jsme došli ke vzorcům tak jsem byl díky OO jako doma.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz