Práce s poznámkami v textovém dokumentu

writer.png Ke zlepšení orientace v dokumentu poslouží také poznámky autora dokumentu, záložky nebo poznámky pod čarou. Právě poznámkovému aparátu se věnuje tento článek.  

Poznámky autora dokumentu

Do dokumentu lze vložit téměř jakýkoliv objekt, ukázali jsme si vytváření obsahu, v tomto pokračování se zaměříme na poznámky. Zajímá nás tedy nabídka Vložit. Jednoduchá poznámka se vloží volbou Vložit | Poznámka... Na okraji dokumentu se zobrazí barevné políčko, do něhož se napíše text poznámky, např. „Je třeba ověřit!“. Automaticky se vloží jméno autora a čas vložení poznámky.

Dokument a vložená poznámkaDokument a vložená poznámka

Jméno autora se nastavuje v okně Nástroje | Volby | Údaje o uživateli.

Poznámky lze do jisté míry formátovat – pravým tlačítkem myši si zobrazte kontextovou nabídku.

Kontextová nabídka poznámkyKontextová nabídka poznámky

Druhá nabídka se aktivuje šipkou v pravém dolním rohu a s její pomocí lze poznámku odstranit, dokonce lze odstranit všechny poznámky autora, nebo úplně všechny poznámky v dokumentu.

Smazat poznámku, nebo všechnySmazat poznámku, nebo všechny

V případě vkládání poznámek lze zaregistrovat velký rozdíl mezi staršími verzemi a novou verzí 3. Poznámky se nyní vkládají jako pomyslné barevné papírky a působí přehledněji. Každý autor má jinou barvu, takže jsou jeho poznámky ihned rozlišitelné. Pokud se vám barvy nelíbí, pak vězte, že není vůbec snadné určit jejich charakter, jak píše jeden z vývojářů poznámek.

Navigátor obsahuje poznámky i záložkyNavigátor obsahuje poznámky i záložky

Všechny poznámky si můžete zobrazit v Navigátoru, o kterém jsme psali v minulém díle našeho seriálu. Stiskněte tedy klávesu F5 a zaměřte pozornost na sekci Poznámky. Vidíte zde všechny poznámky dokumentu, poklepáním na poznámku se přesunete na místo dokumentu, kde je vytvořena. Jen připomínáme, že pravé tlačítko nabízí volbu Poznámka, kde je možno poznámku smazat či upravit.

Tisk poznámekTisk poznámek


Způsob tisku poznámek lze nastavit v nabídce Soubor | Tisk | Volby. V sekci Poznámky lze vybrat, zda a jak poznámky tisknout. Volba Pouze komentáře nevytiskne dokument, ale jen poznámky (zde míněny slovem „komentáře“). Položka Konec dokumentu znamená, že budou vytištěny za dokumentem, kdežto Konec stránky vytiskne poznámky na konci každé stránky (pokud na ní jsou).

Vkládání záložek

K dalším pomůckám při psaní slouží kromě autorských poznámek také záložky. Jejich funkce je jednoduchá – umožňují lepší orientaci v textu. I když v orientaci velmi pomáhá struktura dokumentu (tj. např. nadpisy), někdy se hodí právě záložka. Vkládá se přes nabídku Vložit | Záložka. Místo, kam ji vložíte, pojmenujte výstižným názvem. Záložky se také zobrazují v Navigátoru a lze s nimi manipulovat stejně jako s poznámkami.

Rychlý posun po poznámkáchRychlý posun po poznámkách

Na místo v dokumentu, které záložka zastupuje, se lze přepnout také jinak. V levém dolním rohu se zobrazuje slovo „Strana“ a číslo aktuální strany následované celkovým počtem stran. Klepněte na tento text pravým tlačítkem myši – zobrazí se seznam vytvořených záložek a výběrem jedné z nich se přesunete na patřičnou pozici.

Nezapomeňte na další navigační prvek, který se nachází v pravém rohu okna dokumentu: dvě tlačítka se šipkami a „puntík“, jímž se vybírá prvek, který poslouží jako základ pro skoky vpřed a vzad (vizte článek Navigace v textovém dokumentu).

Navigační panelNavigační panel

Poznámky pod čarou

Předchozí nástroje slouží pro autora či autory během psaní dokumentu a ve výsledku nebudou patrné. Oproti tomu poznámky pod čarou již slouží zejména čtenáři dokumentu.

Poznámka pod čarou a vysvětlivkaPoznámka pod čarou a vysvětlivka

Existují dva typy těchto poznámek: poznámky pod čarou se číslují arabskými číslicemi a tisknou se na aktuální stránce (nad zápatím), vysvětlivky se indexují římskými číslicemi a tisknou se na konci dokumentu V dokumentu se zobrazují jako horní index v šedém poli.

Poznámka pod čarou se zobrazí po najetí kurzorem myši na indexPoznámka pod čarou se zobrazí po najetí kurzorem myši na index

Poznámky pod čarou ani vysvětlivky se nezobrazují v Navigátoru. Najdete je na konci stránky či dokumentu; pokud nastavíte kurzor myši na pole s indexem poznámky, zobrazí se její text.

Vysvětlivka se zobrazí po najetí kurzorem myši na indexVysvětlivka se zobrazí po najetí kurzorem myši na index

Pokud na pole klepnete levým tlačítkem myši, přesunete se na samotnou poznámku pod čarou (nebo vysvětlivku). Klepnutím pravým tlačítkem zobrazíte kontextovou nabídku, kde se nachází položka Poznámka pod čarou. Jedná se o okno pro úpravu indexu poznámky a přesun na další či předchozí. Lze v něm upravit znak indexu, nikoliv text samotný – ten je možné editovat velmi jednoduše pouhým klepnutím do pole s poznámkou, když píšete text dokumentu.

Upravit poznámku pod čarouUpravit poznámku pod čarou

Způsob, jakým se poznámky vykreslují, je definován pomocí stylů. Poznámka pod čarou má odstavcový styl jménem Poznámka pod čarou, vysvětlivka pak logicky styl Vysvětlivka. To jsou prostředky, jejichž změnou můžete upravit vzhled těchto prvků dokumentu. Jiné styly – stránkové – definují vzhled a umístění poznámky pod čarou a vysvětlivky na stránce.

Typ písma, jeho řez nebo barvu tedy nastavíte pomocí odstavcových stylů. Vzhled čáry nad poznámkou nebo velikost pole pro poznámku lze nastavit pomocí stejnojmenných stránkových stylů. Stránkové styly se v panelu Styly a formátování (zobrazíte klávesou F11) vyvolají klepnutím na čtvrtou ikonu zleva.

_MA_LE_JNP_TEXT
(Jako ve škole) Průměr: 1.67 | Hodnotilo: 12
 

Komentáře

user avatar Tomáš Chajkin
Odpovědět
Práce s poznámkami v textovém dokumentu
23. 11. 2008, 21:36:23
Rád bych si stáhnul textový editor ale nevím jak.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Práce s poznámkami v textovém dokumentu
26. 11. 2008, 06:09:44
Musíte si stiahnuť celý OO.o, textový procesor je jednou z jeho súčastí. Ja sťahujem z http://ftp.linux.cz/pub/localization/OpenOffice.org/3.0.0/ , kde nájdete verzie pre všetky jazyky a operačné systémy.
user avatar V. Šipl
Odpovědět
Práce s poznámkami v textovém dokumentu
1. 12. 2008, 16:23:03
Uvítal bych kdyby mezi volbami tisku poznámek, resp. komentářů byla i možnost jejich tisku v bublině, přesně tak jak se zobrazuje na obrazovce. Tuto funkci jsem bohužel neobjevil....
user avatar georgo
Odpovědět
Re:Práce s poznámkami v textovém dokumentu
30. 01. 2009, 18:59:09
V.Šipl: to by asi nešlo, jelikož poznámky se na obrazovce zobrazují mimo dokument. Takže by se jinak musely tisknout mimo papír :D
user avatar Jerry
Odpovědět
Práce s poznámkami v textovém dokumentu
5. 03. 2009, 09:23:05
škoda, to by asi šlo, viz word, kde se prstě text o pár procent změnší a vše je přehledně na stránce, jako na obrazovce, velmi to ulehčuje v práci, nerozhodí to text takovým způsobem, jako vepisování do textu.
user avatar Radek Žilka
Odpovědět
Vlastní formát poznámek
24. 03. 2009, 21:28:09
Chvíli mi to trvalo ale číslování a další nastavení k vysvětlivkám a poznámkám pod čarou se dělá v menu Nástroje - Poznámky pod čarou ...
user avatar MArtin
Odpovědět
Re:Práce s poznámkami v textovém dokumentu
31. 03. 2009, 10:22:34
Je možné nějak změnit barvu poznámky? Z textu jsem na to nepřišel, jenom nějaký odkaz, kde si vývojář stěžuje, že se každému líbí něco jiného. Tak proč prostě nemá každý uživatel možnost si zvolit vlastní barvu?
user avatar Danka Fajcikova
Odpovědět
Práce s poznámkami v textovém dokumentu
21. 05. 2009, 18:48:34
Je mozne pouzit POZNAMKU POD CAROU aj v popise obrazku ???
user avatar dede.ziv
Odpovědět
Práce s poznámkami v textovém dokumentu
27. 04. 2010, 16:00:11
Existuje nějaká klávesová zkratka na vložení poznámky pod čarou? Jde nastavit? Jak?
user avatar PetrV
Odpovědět
Práce s poznámkami v textovém dokumentu
31. 05. 2010, 14:46:56
Klávesová zkratka na vložení poznámky pod čarou patrně neexistuje, ale můžete si nadefinovat svoji - nabídka Nástroje - Přizpůsobit, karta Klávesnice. Vkládání poznámek pod čarou jako popisek obrázku mi nepřijde užitečné a myslím, že to Writer neumí. Pozadí poznámek, ale ne těch, o kterých tu bylo psáno, ale těch v Calcu, lze nadefinovat v okně Volby (Nástroje - Volby), vyberete sekci Vzhled a najdete položku Pozadí poznámek. Opakuji, jedná se o poznámky v Calcu, ty jsou jiné než ve Writeru. Tam barvu pozadí definovat patrně nelze.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz