Tipy: Tisk více listů ze sešitu a vkládání fontů do souborů ODF

LO.png V tomto článku se podíváme na další problémy a otázky, které uživatelé při používání LibreOffice a Apache OpenOffice mají. Např. se podíváme na tisk více listů naráz v Calcu, vložíme do ukládaného souboru použité fonty, budeme neustále přehrávat video v Impressu a změníme výchozí šablonu v Draw.  

Jak vytisknout více listů sešitu naráz?

Zdroj: Tisk více listů

Pokud vytváříte v sešitu Calcu dokument o vícero listech a chcete některé z nich vytisknout, postupujte následovně.

Stiskněte klávesu [Ctrl] a myší klepněte na ouška těch listů, které si přejete vytisknout. V tiskovém dialogu pak vyberte možnost Vybrané listy (v sekci Rozsah a kopie). Vytisknou se pouze vybrané a označené listy sešitu.

Jak vložit do souboru ODF použité fonty?

Zdroj: Vkládání písem do ODT souboru

Apache OpenOffice ani LibreOffice neumožňují (zatím) vkládání použitých fontů do dokumentu. Chcete-li však zajistit, aby vaše soubory byly čitelné i na jiných počítačích, které dané fonty nemusí mít nainstalované, použijte tento postup: Vytvořte dokument, který chcete odeslat. Vyberte nabídku Soubor | Exportovat do PDF… Zobrazí se následující dialogové okno.

Nejdůležitější volby při ukládání hybridního PDF souboru Nejdůležitější volby při ukládání hybridního PDF souboru

Nejdůležitější v tomto případě je první záložka. Na ní je důležité zaškrtnout tato pole:

  • Vložit standardní písma – Vkládat základní písma obsažená v každém dokumentu PDF není nutné. Touto funkcí ale zajistíte, že se vloží ty fonty, které jsou v dokumentu použity, a „přebijí“ standardní. Soubor se tedy v PDF prohlížeči otevře s použitím těch fontů, které jsou v dokumentu.
  • Vložit soubor OpenDocument – Pomocí této volby se vytvoří soubor PDF, který bude obsahovat vložený soubor ODF. Ten bude možné otevřít v LibreOffice nebo OpenOffice – otevře se ve zdrojové aplikaci (není tedy nutné soubor otevírat z otevřeného okna nějakého modulu, ale např. ze Startovacího okna).

POZOR: V Apache OpenOffice musí být nainstalováno rozšíření Oracle PDF import extension. V okně Soubor | Exportovat | Obecné přibude zaškrtávací políčko Vytvořit hybridní soubor. V LibreOffice není instalace doplňku nutná.

Volby v Apache OpenOffice Volby v Apache OpenOffice

Zopakujme tedy, jaký je koncept. Chcete-li, aby se vaše dokumenty zobrazovaly s těmi fonty, které jste použili, ale zároveň si přejete, aby na jiném stroji byl tento soubor plnohodnotně editovatelný pomocí LibreOffice nebo OpenOffice, exportujte dokument jako PDF soubor. Při jeho vytváření nesmíte zapomenout, že potřebujete vytvořit hybridní PDF soubor, který bude obsahovat vložený dokument ODF. PDF soubor se bude tvářit jako tuctový PDF soubor, ale bude plně editovatelný v LibreOffice nebo Apache OpenOffice.

Jak dosáhnout toho, aby se opakovalo přehrávání vloženého videa v Impressu?

Zdroj: How can I loop an embedded video in LibreOffice Impress on Linux?

Jak zajistit, aby se přehrávání vloženého videa opakovalo? Jednodušeji, než si myslíte.

Nejprve vložte video; například prostřednictvím nabídky Vložit | Film a zvuk…Automaticky by se měl zobrazit panel Přehrávání médií, pokud tomu tak není, zobrazte ho z nabídky Zobrazit | Nástrojové lišty | Přehrávání médií. V něm pak stiskněte tlačítko Opakovat – a to je vše. Video se bude při přehrávání opakovat, dokud nepřejdete na další snímek.

Pomocí tohoto tlačítka zajistíte, že se video bude přehrávat stále dokola Pomocí tohoto tlačítka zajistíte, že se video bude přehrávat stále dokola

Při přehrávání efektů v Impressu neslyším zvuk

Zdroj: Impress 3.5 – problem adding "Other Sound"

Vytvořte nový soubor Impressu v LibreOffice. Vložte libovolný objekt, např. text, grafický prvek, obrázek. V Panelu úloh klepněte na záložku Vlastní animace a vybranému objektu přiřaďte nějakou akci – animaci (po stisknutí tlačítka Přidat…). Stiskněte dále tlačítko Možnosti efektu… a na kartě Efekt přiřaďte efektu nějaký zvuk (roletka Zvuk). Okno zavřete.

V tomto okně lze dané animaci přiřadit zvuk. Jenže… V tomto okně lze dané animaci přiřadit zvuk. Jenže…

Když pak spustíte prezentaci, zvuk nebude slyšet. Přehrajete pouze zvuk z animací (zvukových nebo filmových), ale nikoliv zvuk při animacích nějakých objektů. Co s tím?

Jedná se o problém Impressu v LibreOffice, který se objevuje pouze v Linuxu. Problém nyní čeká na vyřešení…

Jak změnit výchozí barvu při vytváření čar?

Zdroj: How to change the default line and fill colors in draw?

Otázka by mohla znít: Jak přenastavit výchozí šablonu dokumentu?

Postup je velmi jednoduchý. Je stejný při použití jakéhokoliv modulu, ale ukážeme si ho na modulu Draw. Řekněme, že si přejete, aby výchozí barva čáry, kterou v Draw nakreslíte, nebyla černá, ale červená. Spusťte proto modul Draw a poté Stylistu (stisknutím klávesy [F11]). Klepněte pravým tlačítkem na položku Objekt bez výplně a vyberte Upravit. Poté na kartě Čára změňte barvu čáry nebo další parametry dle vaší libosti. Okno zavřete a soubor uložte jako šablonu. Použijte k tomu nabídku Soubor | Šablony | Uložit. V otevřeném okně pak šablonu pojmenujte a určete její lokaci – například zvolte Moje šablony. Stiskněte OK a pak otevřete okno Správa šablon (přes nabídku Soubor | Šablony | Uspořádat…). Poklepejte na adresář, do něhož jste vložili vaši šablonu, označte ji a pomocí tlačítka Příkazy vyvolejte nabídku, z níž vyberte položku Nastavit jako výchozí šablonu. Jakmile poté otevřete nějaký nový soubor modulu Draw, použije se tato šablona jako výchozí.

Správce šablon je základním místem pro správu šablon – import, export, úpravu stávajících atd. Správce šablon je základním místem pro správu šablon – import, export, úpravu stávajících atd.

Můžete ji samozřejmě i odstranit; například znovu otevřete Správce šablon a šablonu odstraňte (například opět s použitím tlačítka Příkazy). Pak je ale třeba nastavit zpět výchozí šablonu – buď vyberte nějakou jinou a nastavte ji jako výchozí, anebo použijte tlačítko Příkazy a položku Obnovit výchozí šablonu.

Namísto tlačítka Příkazy lze použít i kontextovou nabídku.

Podobný postup je uveden v článku Zmena štandardného vzhľadu dokumentu.

Článek byl vytvořen v LibreOffice 3.6.

(Jako ve škole) Průměr: 2.33 | Hodnotilo: 6
 

Komentáře

user avatar Vladimír Vojta
Odpovědět
Tipy: Tisk více listů ze sešitu a vkládání fontů do souborů ODF
25. 02. 2013, 17:45:01
Tento výběr řešených problémů, které mají uživatelé na AJ fórech, se mi osobně velmi líbí. Jestli mohu poprosit, pokračujte v této linii.
user avatar Daniel Sedláček
Odpovědět
Tipy: Tisk více listů ze sešitu a vkládání fontů do souborů ODF
25. 02. 2013, 20:39:53
Souhlasím s p. Vojtou. skvělý nápad.
user avatar Tomas Hruska
Odpovědět
Tipy: Tisk více listů ze sešitu a vkládání fontů do souborů ODF
26. 02. 2013, 15:17:26
Diky za perfektni clanek, jen doplnim, ze LO 4.1 bude uz mit vkladani fontu nativne - https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.1
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Tipy: Tisk více listů ze sešitu a vkládání fontů do souborů ODF
26. 02. 2013, 16:34:22
Díky za tip, tak to je dobrá zpráva :-) Nicméně LO 4 u mě prozatím končí. Dokud nezprovozní Impress, je pro mě zbytečný.
user avatar Tomas Hruska
Odpovědět
Re:Re:Tipy: Tisk více listů ze sešitu a vkládání fontů do souborů ODF
28. 02. 2013, 09:27:24
Ja jsem odvazne zkusil 4.0.1 RC1 a prijde mi, ze na tom dost zapracovali :) - kompletni seznam viz. https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.0.1/RC1
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Tipy: Tisk více listů ze sešitu a vkládání fontů do souborů ODF
28. 02. 2013, 10:17:20
Bohužel je Impress nadále nepoužitelný, takže to je problém.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Tipy: Tisk více listů ze sešitu a vkládání fontů do souborů ODF
1. 03. 2013, 19:38:05
Impress byl vždycky outsider celého balíku.

Writer i Calc se vypracovaly na solidní úroveň. I když je stále co vylepšovat, opravovat - stále v nich přežívají léta neřešené funkce)*. Base nemohu hodnotit - nepoužívám jej.


)* Calc: v průvodci vkládání funkcí nikdy nešlo a stále nejde použít Shift+F4 pro ukotvení adresy. Writer: někdy se dostane nadpis a následující odstavec na stránkový zlom a rozdělí se i přesto, že má nadpis atribut "svázat s následujícím". Tyto nedostatky léta nikdo neřeší.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
impress
3. 03. 2013, 00:08:43
Já myslím, že největším outsiderem je Math, možná Base - soudě dle novinek.

Impress je hlavně v podnikovém prostředí velkých firem, v nichž pořád probíhají mítinky a školení (znám to), naprosto klíčový. Když nefunguje, je to na houby.

Jak se vůbec tohle může stát? To ten modul nikdo nekontroluje? Vždyť jsou to základní průšvihy.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:impress
7. 03. 2013, 18:53:17
Pane Valachu, mohu se zeptat jak/proč/v čem Impress 4.0 nefunguje?

LO 4.0 jsem totiž nainstaloval, vyzkoušel a zjistil, že v něm nejde rozšíření Calc2LaTeX a poté se vrátil k verzi 3.6.5. Impress, vzhledem k jeho skoro-nepoužitelnosti jsem ve verzi 4.0 ani nespouštěl.

Math mi přijde i přes své nedostatky stále použitelnější než vzorce ve Wordu.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:impress
7. 03. 2013, 20:01:32
Na to, že je v Impressu něco špatně, nás upozornil náš čtenář. Zkuste si v něm vytvořit nějaký odrážkový text, definujte mu akce - a uvidíte. Tedy jakmile spustíte promítání...

Impress je velmi dobře použitelný program, ale nejlépe v OpenOffice - nejsou s ním problémy, jaké jsou ve všech verzích Impressu v LO.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz