LibreOffice 4.2: Co přinese?

LibreOffice Byla vydána první alfaverze kancelářského balíku LibreOffice 4.2. Jaké novinky nová verze přináší?  

V souladu s plánem byla vydána první alfaverze kancelářského balíku LibreOffice 4.2. Přestože ještě nedošlo ke zmrazení funkcí (k tomu dojde až přibližně za dva týdny), pravděpodobně už nedojde k žádným významným změnám a můžeme se proto podívat, co nová verze přinese.

K nejvýznamnějším změnám dochází uvnitř programu Calc, který byl v dost podstatné míře přepsán, včetně změny vnitřní reprezentace dat a začalo se pracovat na implementaci výpočtů pomocí OpenCL. Přibyl také nástroj pro snadné statistické výpočty a generátor náhodných čísel.

Ve Writeru bude nově například možné vkádat obrázky do hromadné korespondence ve formátu HTML, opatřovat rámečkem znak nebo jejich skupinu a vylepšena bude i hromadná práce se styly.

Impress získá dálkové ovládání z přístrojů se systémem Apple iOS (dosud byl tento nástroj jen pro Android), přibudou ikony na snímcích s animacemi a přechodovými efekty a panel nástrojů pro tvorbu vlastních animací.

Databázový nástroj Base má nový výchozí embedded engine Firebird místo dosavadního HSQLDB. Firebird bude výrazně rychlejší díky vynechání mostu mezi C++ a Javou. Původní engine HSQLDB bude později úplně odstraněn a měl by být k dispozici nástroj pro hladkou migraci.

Z dalších novinek lze zmínit například přechod na Poppler z dosavadního XPDF, podporu šifrování OOXML, lepší integraci do GNOME 3, vylepšení pravítek, seskupování aplikačních oken ve Windows, podporu pro nedávné dokumenty tamtéž, řadu vylepšení v editoru vzorců nebo rozšířenou podporu pro systémy správy dokumentů.


Aktualizováno

Další novinky LibreOffice 4.2 najdete v samostatných článcích:

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice 4.2: Co přinese?
6. 11. 2013, 15:30:51
Ať se to někomu líbí či ne, LibreOffice dorazil VELMI DALEKO.

Možná ještě v ledačems pokulhává za konkurencí, ale ten skok je znát.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
6. 11. 2013, 16:35:03
LO se může posunout ještě o dost dál a rychleji, ale je potřeba důsledně hlásit chyby a posílat do bugzilly i všechny nápady na vylepšení. Víc hlav víc ví! ;-)
user avatar LuboK
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
6. 11. 2013, 20:26:13
Nejako sa mi nechce verit, ze AOO je oproti LO menej zabugovany. Skor sa mi len zda, ze sa o chybach viacej pise v LO. Inak aj tu plati heslo: Kto nic nerobi, nic nepokazi. LO ide rychlo dopredu a mam pocit, ze komunita okolo neho zije viacej ako komunita okolo AOO. Baliku LO drzim palce. Vo firme takmer vsetky pracovne stanice maju LO (cca 150PC). Nejake bugy sme nahlasovali cez NOVELL podporu v jeho baliku NOWS. Islo len o kompatibilitu s MSO (napr. plavajuce textove ramce a zle zobrazenie RTF suborov). Ked kolegom vysvetlim, ze je zadarmo, maju voci nemu nedoveru. Inak ziadne vacsie problemy :-)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
6. 11. 2013, 22:57:29
Argument "zadarmo" nenmůže být pro šťouraly argument. Zadarmo jsou třeba Firefox, WordPress, Scribus, Linux...

A vůbec, přečtěte si, co platí o svobodném softwaru. Zjištění je velmi zajímavé:

http://www.linuxexpres.cz/linux-je-bezpecny-ma-to-v-krvi
user avatar LuboK
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
7. 11. 2013, 07:45:40
Clanok celkom poucny. Ten LO vo firme nasadzujem ja, skolim kolegov, ukazujem im vyhody LO oproti MSO. Osobne testujem nove verzie a porovnavam vyriesene problemy a nove featury v novych verziach. Vysvetlovat vacsine uzivatelom-laikom vyhody open source mi vsak pripada ako beh na veeelmi dlhu trat. Oni su v podstate radi, ze im to nejako tie stlpce spocitava a je im sumafuk co vsetko za tym je. Doma maju nejake "excely a wordy"(povod pochybny) a tie "excely a wordy" vo firme (LO) vyzeraju nejako inak... Cest vynimkam.
user avatar pavel
Odpovědět
LibreOffice 4.2: Co přinese?
6. 11. 2013, 17:57:16
Jsem rád, že se neustále pracuje na zlepšování vlastností LibreOffice. Ještě raději bych byl, kdyby se více pracovalo na zlepšení interoperability s formátem Microsoft Office. Nejraděj bych byl, kdyby šlo konečně kopírovat z buněk Calcu do tabulky ve Writteru - uměl to již Microsoft Office 97 před více než 15 lety...
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
6. 11. 2013, 18:34:39
Některé věci nejdou třeba jen proto, že nikoho nenapadlo, to tam mít. Zmíněný problém s kopírováním buněk byl ovšem nahlášen přibližně před rokem (https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=57189), pak to ale zjevně usnulo. Přidal jsem tam teď trochu podrobnější informace, protože z toho původního, stručného popisu to nemuselo být (a asi nebylo) úplně zřejmé.

Jinak ohledně té interoperability se na tom samozřejmě pracuje. Něco se objevilo už ve verzi 4.1, něco (jako třeba to šifrování) bude ve 4.2. Švýcaři a Němci teď financují dotažení podpory správy změn v OOXML.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
6. 11. 2013, 22:54:50
Vyzkoušejte prosím plugin kolegy Pastierika. Vznikl za podpory společnosti Liberix a opravdu funguje:
http://www.openoffice.cz/doplnky/rozsirenie-pre-kopirovanie-tabulky-z-calcu-do-writeru
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
6. 11. 2013, 23:22:08
Tohle je nicméně věc, kterou by zrovna bylo žádoucí mít přímo v základu. Proto jsem to zkusil popostrčit podrobnějším popisem k #57189, o co jde.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 02:30:43
Ještě poznámka, pokud chcete kopírovat obsah buněk z Calc do Writeru a nemáte k dispozici doplněk pana Pastierika - vidím, že v LO nelze nyní nainstalovat, nemůžete je vkládat jen tak, ale použít funkci Vložit jako - Formátovaný text. A pak je to v pořádku.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 03:11:47
Tohle bohužel nefunguje. Nenabízí to "Formátovaný text", nýbrž jen "Formátovaný text [RTF]" a vloží to celou vybranou oblast tabulky z Calcu do dané buňky tabulky ve Writeru. Nenašel jsem cestu, jak vložit buňky do buněk.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 04:34:58
Staršia verzia rozšírenia by mala fungovať - http://www.openoffice.cz/novinky/nove-verzie-rozsireni-pre-openoffice-4-0
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 11:42:10
Fungovat možná, ale nainstalovat do LO 4.1 opravdu nejde. Ohlásí to "Rozšíření vyžaduje minimálně referenční verzi OpenOffice.org 4.0".
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 14:26:53
Písal som, že "Staršia verzia rozšírenia by mala fungovať" (tá je pre OO 3.x), čo je spomenuté v uvedenom odkaze ako: "Rozšírenia pre staršie verzie OpenOffice sme premiestnili do záložného adresára www.liberix.cz/doplnky/jp_makra_ooo_old a upozorňujeme, že už nebudú aktualizované." Prosím, keby ste si stiahli predmetné rozšírenie odtiaľ a pôjde Vám nainštalovať. Potom, prosím, neaktualizujte.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 15:10:59
Aha, tak pardon. Neuvědomil jsem si, že stahuji novou verzi.
user avatar Cejvik
Odpovědět
napojení na ODBC
6. 11. 2013, 21:54:39
Zdravím,
zkoušel jsem kontingenční tabulku (pivot table) napojenou přes ODBC a celkem dost pomalé, tak snad přinese nová verze nějaké zlepšení.
user avatar martin
Odpovědět
LibreOffice 4.2: Co přinese?
7. 11. 2013, 03:45:18
Me hlavne v Apache/LibreOffice chybi emailovy klient. Ve firmach je Outlook velice rozsireny a AOO/LO nema nic. Pro mnoho lidi jde o vazny nedostatek.
Da se nainstalovat treba Thunderbird a pomoci par doplnku pridat veci jako kalendar, ale takto dulezita komponenta by imho mela byt soucasti kancelarskeho baliku.
Problem by to snad nebyl, je hodne vysoce kvalitnich klientu pod svobodnou licenci. Navic po opusteni Thunderbirdu Mozillou by se vyresil dalsi problem.
Muj oblibeny Evolution je bohuzel temer nemozne rozjet na Windows :-(
http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_(software)

Dalsi vec: v LO je nemozne otevrit pro editaci PPS prezentaci. Vzdy se automaticky spusti promitani a po zmacknuti ESC dojde k zavreni. Vsude v diskuzich radi prejmenovat PPS na PPT, to ale prece neni reseni :-\
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 00:46:49
Myslím, že jak Document Foundation, tak Apache mají co dělat se svými programy, jaké jsou. Netříštěte úsilí do vytváření nějakého e-mailového klienta, pokud k tomu vůbec kdy dojde, nebude to hned. Více se dovíte v pokračování mého článku, které tu snad časem taky vyjde. Řešil jsem (s pomocí šéfredaktora), kterak právě tento problém řešit...

PPS editovat lze, v repozitáři pluginů byste našel nějaký doplněk...
user avatar martin
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 16:20:38
>> Netříštěte úsilí do vytváření nějakého e-mailového klienta

To jsem presne cekal. Ac pouzivam na vsech svych PC pouze Linux a LibreOffice, s timto pristupem nesouhlasim. To je jako kdyz v Gnome prepisovalo program na poznamky, protoze se vyvojarum neliblo Mono. Nelibi se mi ikona programu? Napisu si vlastni *program*!
Proc zase neco tvorit, kdyz je emailovych klientu spousta?
Stacilo by pribalit teba Thunderbird (maximalne par malych uprav) do AOO/LO.
At se vam to libi, nebo ne, 99% uzivatel chce mit vse out of the box.

Domaci uzivatele jedou pres webmail, tem je to jedno. Ale firmy porad pouzivaji "tluste" mail klienty.
Vim o hodne firmach, kde potrebuji Outlook (temer kazda). Ale jen o jedne jedine, kde pouzivaji MS Access (verze 97), o pouzivani AOO/LO Base nevim ani o jedinem pripadu. Mail klient by mel vetsi uspech, nez modul Base.

Base je urcite vyborna vec, ale nikdo o ni nic nevi a nikdo ji nepouziva. To je proste realita...
Tak schvalne - kdyz budete potrebovat firemni aplikaci typu jednoducheho adresare, nebo skladu, co zvolite (krome koupe existujiciho reseni)? Pravdepodobne Javu, nebo PHP. A pritom Base by byla na tvorbu GUI k MySQL idelani...

Idealne by se mel AOO a LO zase spojit dohromady. Jako to udelal Beryl a Compiz u Linuxoveho 3D desktopu.
Co prineslo rozdeleni kladneho?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 16:57:09
Jako poštovní klient je tady Thunderbird. Vyvíjen od počátku klienta, který by byl součástí AOO/LO, by znamenalo ohromné úsilí, které by chybělo jinde. Zabudovat TB to AOO/LO nejde, pokud by se nejednalo jen o bundling a nějaké kosmetické úpravy. Nebylo by to konzistentní. Nehledě na to, že do AOO to nejde i z licenčních důvodů, protože MPL, GPL ani LGPL nejdou přelicencovat na Apache License.

Co se týká opětovného spojení AOO a LO, tak je krajně nepravděpodobné a ta pravděpodobnost dále klesá, jak se balíky od sebe vzdalují. Nejblíže to tomu bylo zhruba někdy při převzetí OO.org do Apache Incubatoru, ale lidé spojení s těmi projekty se prostě nedohodli. Rozporů bylo opravdu hodně, od vývojového modelu, přes představy o funkcích až po licenci (AL vs. LGPL).
user avatar TiS.
Odpovědět
Je to otázka pojetí práce
10. 11. 2013, 15:45:40
Já bych už v principu nedporučoval vytvářet nějaký e-mailový klient pro AOO/LO, protože se jedná o dvě různá pojetí práce.

AOO/LO jsou programy se svými moduly určené pro kreativní činnost, nebo i nekreativní, ale hlavně pro práci, kde něco vytváříte, prezentace, texty, analýzy atd. E-mailový klient k tomuto pojetí nepatří, jedná se o komunikační nástroj.

Proto si myslím, že nejlepší je, pokud je e-malový klient součástí nějakého balíku, který slouží ke komunikaci, plánování apod. činnosti. Líbila se mi vždy koncepce Netscapu, který spojil em klienta s prohlížečem, což pak pokračovalo jako Mozilla Suite. Má to smysl, jak jsem uvedl výše, v pojetí práce.

Outlook je v rámci MSO koncepční přežitek z doby, kdy bylo cílem seskupit programy pro práci v kanceláři. Ale to bychom pak museli z dnešního pohledu přidat i prohlížeč webových stránek a řadu dalších věcí. Pro mne pojem kancelářský balík je také přežitek, který by se měl opustit; doma ani v práci nemám kancelář, přitom jej používám stále, a myslím, že takových nás je většina.

Byly časy, kdy jsem měl takovéto myšlenky taky, že bych bylo dobré zabudovat nějakého em. klienta., dnes ne. Naopak bych se snažil postrčit dobředu moduly jako Draw nebo editaci HTML dokumentů pomocí Writeru, tam vývoj stagnuje. Ocenil bych však modul pro přímou editaci PDF dokumentů, například jako je Foxit. To je věc, která obecně chybí a která by dokázala katapultovat AOO/LO minimálně o příčku výš.

Pokud chcete více využít spojení funkčně podobných programů, přejděte na SeaMonkey, navazující na tradiční Mozilla Suite, tedy balík pro práci s Internetem.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Je to otázka pojetí práce
10. 11. 2013, 16:50:57
Editaci HTML dokumentů jsem se nedávno pokusil popostrčit návrhem, co vylepšit (https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=70273). Kdo má zájem, může se k tomu vyjádřit a třeba to ještě nějak vylepšit. Čím víc lidí se vyjádří, tím je pravděpodobnější, že to vývojáři vezmou vážně.

Přímá editace PDF je v podstatě možná, i když se jedná o import a pak export (pokud PDF soubor není "hybridní", tedy že by měl v sobě uložený i příslušný ODF dokument). LO už umí importovat PDF i do Writeru (nejen do Draw jako dříve), ale zatím to není příliš kvalitní, většinou se to rozsype. MSO to umí o něco lépe.
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Re:Re:Je to otázka pojetí práce
10. 11. 2013, 22:12:04
S tím HTML to je dobře napsané do té Bugzilly a nechápu, že už to už dávno není hotové když se to vlastně ukládá do XML, kde je to v podstatě docela podobně udělané (jakási struktura, identifikátory pro styly, ... - ano je to jiné, ale principiélně dost podobné)

Mohu se zeptat od které verze jde v LibreOffice otevírat ve writeru PDF? Sic nemám úplně tu nejnovější, ale relativně nová je (4.1.1.2) a otevírá se mi to jenom v Draw a tam to je v postatě nepoužitelné jak se to rozloží na jednotlivé boxy.

Díky za odpověď, Michal
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Je to otázka pojetí práce
10. 11. 2013, 23:30:29
Ve Writeru (a také v Impressu) jde PDF otevřít určitě od verze 4.1, možná už to šlo dřív. Udělal jsem na to teď mikronávod: http://www.openoffice.cz/navody/jak-otevrit-pdf-v-libreoffice-writeru
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Je to otázka pojetí práce
11. 11. 2013, 07:44:53
Díky za info, též by to ale mohli mít jako jednu položku a po výběru by vyskočilo dialogové okno s dotazem v čem to otevřít.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Je to otázka pojetí práce
11. 11. 2013, 16:06:59
Dobrý nápad. Přihodil jsem to do bugzilly: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=71497
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Je to otázka pojetí práce
17. 11. 2013, 00:21:40
Vypadá to, že by se to mohlo ujmout. U toho requestu proběhla určitá diskuse, která sice sama o sobě moc neznamená (jen to, že někdo nevěděl, že tam ten import do Writer a Impressu je), ale získá to publicitu a v budoucnu by ten výběr "v čem otevřít" mohl být skutečně implementován.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Je to otázka pojetí práce
17. 11. 2013, 01:18:02
Škoda, že nevím, co moudrého tam napsat :-( na bugzille OO byla nějaká možnost hlasování, tady to nevidím.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Je to otázka pojetí práce
17. 11. 2013, 01:18:03
Škoda, že nevím, co moudrého tam napsat :-( na bugzille OO byla nějaká možnost hlasování, tady to nevidím.
user avatar astra
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
14. 11. 2013, 14:51:25
Ale outlook není jen pouhý e-mailový klient, ve spolupráci s exchange nebo kerio serverem je to slušný groupware nástroj, ke kterému se těžko hledá alternativa.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:LibreOffice 4.2: Co přinese?
8. 11. 2013, 13:36:50
PPS už lze editovat bez doplňk, v některé z opravných verzí řady 4.1 přibyla do místní nabídky při prezentování položka "Edit Presentation".
user avatar Lubor Zámostný
Odpovědět
LibreOffice 4.2: Co přinese? A přinesl ?
13. 04. 2014, 10:12:51
Dobrý den, nainstaloval jsem LO verzi 4.2 a k mému překvapení při otevření Wordovského dokumentu Writer zobrazí správně obsah tabulky ale tabulku samotnou, t.zn orámování buněk nikoliv. Není chybka někde v mém nastavení ?
Díky za odpověď. L.Z.
user avatar Jarda
Odpovědět
LibreOffice 4.2: Co přinese?
27. 06. 2014, 16:37:21
zkusil jsem to - bohužel moc pomalu načítá dokumenty- víc jsem nezkoušel, tohle mi stačilo pro okamžité odstranění -ještě je v plenkách

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz