Španělský autonomní region Extremadura bude používat open source

Extremadura má v plánu v tomto roce na svých 40 000 počítačů nainstalovat open source. To znamená, že operační systém bude Debian, kancelářský balík bude také z oblasti open source a kompletně tak nahradí dosavadní proprietární řešení.  

Přesun z proprietárního řešení na open source

Správa autonomního regionu Extremadura zahájí migraci na open source na jaře 2012 a přesun bude trvat přibližně jeden rok. IT oddělení má práci rozplánovanou, protože se jedná o čtyřicet tisíc počítačů v kancelářích regionální vlády.

Teodomiro Cayetano, generální ředitel pro elektronickou správu, ujišťuje: „Projekt je velmi moderní... zahájíme instalace na jaře a skončíme v prosinci. … Rychlé migrace jsou možné, protože Extremadura se přesune na open source, který byl vyvinutý a použitý ve veřejném zdravotnictví. Je založen na linuxové distribuci Debian a byl v provozu po dobu pěti let.“ Dále říká, že „Debian nám dává dobrý výchozí bod. Je možné ho přizpůsobit potřebám uživatele, nabízí lehké prostředí a bezpečnost, která je v souladu s normami ISO a IEC 27001 IT“.

ISO/IEC 27001 je mezinárodně platný standard, který definuje požadavky na systém managementu bezpečnosti informací, především pak řízení bezpečnosti důvěry informací pro zaměstnance, procesy, IT systémy a strategii firmy. Tyto normy určuje Mezinárodní organizace pro normalizaci, známá pod zkratkou ISO... Certifikát je vhodný pro organizace pracující s informacemi, tedy státní správa, IT služby, softwarové firmy, telekomunikační operátoři atd. Zdroj: Wikipedia

Bezpečné, jednoduché a zvládnutelné

„Celá migrace všech počítačů je pečlivě naplánována a měla by skončit v prosinci 2012,“ píší španělské noviny Publico. Nejdůležitějším důvodem pro přechod na open source je potřeba sjednotit všechny počítače úředníků, dále je to odolnost, správa na dálku, systém bez virů a bez bezpečnostních problémů, které jsou společné proprietárnímu řešení. „A samozřejmě, že musí být open source, protože náš rozpočet na tento plán je nula eur,“ říká Cayetano. „To by znamenalo, že svobodný software není otázkou ideologie, ale je to technologický argument,“ dodávají španělské noviny Publico. 

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar zvedavec
Odpovědět
Španělský autonomní region Extremadura bude používat open source
26. 01. 2012, 16:11:18
"„A samozřejmě, že musí být open source, protože náš rozpočet na tento plán je nula eur,“ říká Cayetano."

To je IMHO nesmysl, ten prechod nejake penize stat bude urcite a bylo by zajimave kolik.
40 000 PC neni zadna pr..l, to bude rada informacnich systemu, se kteryma to musi spolupracovat, to se samo a zadarmo neudela.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Španělský autonomní region Extremadura bude používat open source
27. 01. 2012, 14:22:27
S tímto názorem jednoznačně souhlasím, to opravdu mohl vyslovit člověk, který buď o věci nic neví, nebo si dělá legraci. FOSS se může stát velmi dobrým řešením, ale úplně zadarmo to samozřejmě není.
user avatar Juhele
Odpovědět
Re:Re:Španělský autonomní region Extremadura bude používat open source
1. 02. 2012, 07:47:46
nicméně údržba vyjde kapánek levněji a s ohledem na to, jak dobře fungují různá komunitní diskusní fóra - mnohdy lépe než placená podpora - tak mi to přijde jako vhodné řešení.

Navíc udržovat OSS soft může více firem - není to vázané na nějaké certifikáty atd., tj. podle mne musí být mnohem větší konkurence a případně nižší koncová cena než u monopolního dodavatele SW.

A updaty jsou zadarmo, což taky není od věci...
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Španělský autonomní region Extremadura bude používat open source
1. 02. 2012, 14:02:14
No tak ono fungovani komunitnich for je jedna vec a systemove reseni 40 000 pocitacu druha. Dokonce bych rekl, ze to uz musi mit sve vlastni zaplacene resitele a ne vlozit osud infrastruktury do rukou "nejakych for".
Updaty mohou byt zadarmo i u komercnich firem, ted jde o to, co jeste povazujete za update.

Co se tyka zde aktualnich Open Office, mohu srovnavat na pomerne malem vzorku asi 120 PC s MS Office a 60 PC s OpenOffice o nez se staram (oboje asi 7 let coz je IMHO dost na moznost srovnavat). Jsou to dve organize a o tech 120 PC s MSO prakticky nevim... S OO se resi nejake problemy porad. Neco jsou prkotiny, neco jsou zadani veci (uzivatel je proste nespusti, a podobne). Kdyby se muj cas venovany OO mel vycislit a prepocitat na penize, uz by z toho dost licenci MSO bylo zaplacenych... "Bohuzel" jsem toho nazoru, ze na ZS OO musi stacit a cestecne tedy provoz dozuji ze sveho (casu).
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Španělský autonomní region Extremadura bude používat open source
2. 02. 2012, 10:36:26
Tohle je velice zajímavá informace, mohl byste si na nějaké problémy vzpomenout a napsat je sem?

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz