Správa španělské oblasti Axarquía migruje na open source

Správa španělského regionu Axarquia začíná s migrací svých počítačů na open source software.  

Zhruba 700 počítačů ve všech kancelářích regionální vlády a na radnicích v několika městech je mezi prvními, na kterých poběží open source aplikace.

Axarquía je jeden z regionů Andalusie, autonomního společenství a historického území na jihu Španělska. Centrem Andalusie je Sevilla. V oblasti žije cca 200 000 obyvatel.

Zaměstnanci několika radnic už projevili o změnu zájem a implementátor proto očekává, že migrace začne bez větších problémů. Cílem je převést na open source tři tisíce počítačů.

Na počítačích poběží Guadalinex, distribuce založená na Ubuntu a podporovaná vládou Andalusie. Standardně budou desktopy vybaveny kancelářským balíkem OpenOffice.org, webovým prohlížečem Mozilla Firefox a e-mailovým klientem Mozilla Thunderbird. Podle potřeby budou doplněny také programy jako GIMP (úprava bitmapových obrázků) a Scribus (DTP a sazba).

Administrátoři vyvinuli pogram, který analyzuje disk počítače a vytvoří seznam nainstalovaného softwaru. Podle tohoto seznamu pak budou vybrány svobodné varianty programů. V případě, že nebude možné nahradit proprietární aplikace, bude jejich běh umožněn z centrálního serveru.

Součástí celé akce je také školení uživatelů, které je věnováno tématům Guadalinex, OpenOffice.org, GIMP a Scribus. Další školení jsou plánována. Konají se nejen klasickým způsobem, ale také pomocí LMS Moodle.

Vedení regionu očekává od tohoto kroku znatelné úspory na licenčních poplatcích. Podle zástupce firmy, která přechod provádí, se posílí celková bezpečnost informačních technologií a bude možné využívat výhod, jako je možnost měnit, vylepšovat, kopírovat nebo šířit software. Výhodu vidí také v otevřených standardech.

(Jako ve škole)
 

Komentáře

user avatar sNop
Odpovědět
Správa španělské oblasti Axarquía migruje na open source
16. 01. 2009, 13:14:01
Ahoj,

jak jse jmenuje tento soft ?

"Administrátoři vyvinuli pogram, který analyzuje disk počítače a vytvoří seznam nainstalovaného softwaru. Podle tohoto seznamu pak budou vybrány svobodné varianty programů."
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Správa španělské oblasti Axarquía migruje na open source
16. 01. 2009, 14:12:04
Bohužel neumím španělsky. Vpravo jsou odkazy na zdroje, zkuste štěstí.

Článek na osor.eu zmiňuje "Inventory Libre", což mě dovedlo na
http://www.csyd.org/mediawiki/index.php/Inventory_Libre

Ale moc moudrý z toho nejsem. Anglickou verzi stránek [prý] chystají.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz