OpenOffice.org a OSVČ: Kancelář grantového poradce

obecna.png Pan Jakub Trojan je živnostník zabývající se grantovým a dotačním poradenstvím, regionálním rozvojem a kartografickou vizualizací. Používá OpenOffice.org, a nejen ten. Na PC jsou nainstalované i další open source aplikace – Firefox, Thunderbird, OpenProj, Inkscape, GIMP, Clam AV a další.  

Proč používáte OpenOffice.org?

Podporuji myšlenku open source a svobodného softwaru a vzhledem k finančním možnostem je to nejlepší volba poměru cena/výkon. Věřím v budoucnost formátu ODF a přestože mám občas s klienty problém při pracování v MS Office, jsou to vždy jen kosmetické vady a na výměnném formátu se bez problému dohodneme. OpenOffice.org mi vyhovuje a používám jej již od verze 1.1.2, za tu dobu mne neustále překvapuje obrovským pokrokem ve vývoji a lepšící se kompatibilitou.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

OpenOffice.org používáme na všech počítačových stanicích, tedy na 4 PC (z toho 2 noteboocích). Pracuji na něm všichni pracovníci (tedy já + externisté):

  • projektový manažer
  • grantový poradce (externě)
  • office manažer
  • účetní (externě)

Na jednom počítači je souběžně nainstalován MS Windows 2007 (zpětná kontrola kompatibility vytvořených dokumentů).

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  1. Windows XP SP3 (3x)
  2. Windows Vista (1x)
  3. Ubuntu 9.04 (plán od července)

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Nejčastěji zpracováváme projektové dokumentace, žádosti o dotaci, studie proveditelnosti. Součástí těchto odborných studií jsou i analýzy finančních výkazů, což je práce s pokročilejšími vzorci v Calcu (vč. použití kontingenčních tabulek). V rámci Writeru se jedná o dokumenty se seznamy a rejstříky, křížovými a hypertextovými odkazy. Draw využíváme na marketing – přípravu letáků, propagačních materiálů apod., poslední dobou jej využíváme i na editaci PDF dokumentů (v rámci rozšíření). Velmi užitečný je pro nás i modul Base, v němž je uchovávána a tříděna databáze námi zpracovaných projektů vč. podrobných informací o projektu. V rámci této databáze využíváme SQL dotazů k vyhledávání relevantních informací.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů MS Office?

Naše problémy jsou občas při používání netradičních písem MS Office, která jsou v MS Office nastaveny jako výchozí (např. Calibri v MS Office 2007) a náš OpenOffice.org je nedokáže korektně přečíst. V případě Calcu máme problémy s kontingenčními tabulkami a jejich výměnou, jinak u ostatních modulů žádnou překážku nevidím. Pro jistotu však používáme při výměně dat formát MS Office, ale rozrůstá se již skupina klientů, kteří nám své projektové záměry posílají ve formátu ODF. Pro výměnu dat používáme formát MS Office.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org.

Práce s OpenOffice.org je intuitivní a velmi dobrá, plně nahrazuje MS Office a naplňuje naše představy o kancelářském balíku.

Doporučil bych ho, protože má velmi přívětivou komunitu uživatelů, propracované grafické rozhraní a při styku více formátů (Lotus, ODF, DOC, OoXML) je na práci s těmito (i exotičtějšími formáty) výborný.

Trochu nám vadí pomalejší běh a větší těžkopádnost a zatím ne zcela ideálně řešená implementace aktualizací (á la Firefox).

Klady

  • cena
  • kompatibilita
  • uživatelská přívětivost
  • velká komunita uživatelů

Zápory

  • pomalejší (hardwarově náročnější)

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Knihy: Z tištěných zdrojů nepoužíváme žádný, dostačují nám zdroje elektronické.

Webové zdroje: sledujeme pravidelně portály 602office.cz, OpenOffice.cz, LinuxEXPRES.cz.

Nápověda v programech – používáme nejčastěji nápovědu přímo v programovém prostředí jednotlivých modulů OpenOffice.org.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Podporovali jsme vývoj 602office, v současnosti však neuvažujeme o přímé formě podpory vývoji (jen aktivním marketingem – propagací open source).

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Jakub Trojan, IČ: 87126532
Adresa: Tečovice 190, 763 02 Zlín 4
Jméno a příjmení: Bc. et Bc. Jakub Trojan
funkce, pozice, e-mail: grantový poradce, roraima@centrum_cz
http://jakubtrojan.webnode.cz

Další sdělení

Jsem živnostník zabývající se ve spolupráci s externími kolegy grantovým a dotačním poradenstvím, aplikovaným regionálním rozvojem (zpracování strategických rozvojových dokumentů a koncepcí) a kartografickou vizualizací. Kromě OpenOffice.org na PC používáme i další open source aplikace – Firefox, Thunderbird, OpenProj, QGIS, Map Window, Inkscape, GIMP, PDFCreator, 7-Zip, Clam AV apod.

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 1.40 | Hodnotilo: 10
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
OpenOffice.org a OSVČ: Kancelář grantového poradce
22. 03. 2009, 15:49:10
Z článku je pro mě nejužitečnější poslední odstavec. Používání dalších opensource programů. Proč? Ještě jsem nezaregistroval nějakou firmu, která by reklamu dělala na free softwaru. Protože vytváření katalogů, vizitek apod. v OOo nebo Inkscape apod. je hrozná prasárna, nehodná DTP 21. století. Upřímně, trochu mě udivuje vůbec užívání Inkscape, což je program grafiky nálepkovaný jako kreslítko pro děti. Navzdory tomu, že ledasco dovede a má opravdu velmi zajímé funkční záležitosti (jako např. trasovač), absence funkční správy barev apod. jej řadí do stejné kategorie jako Callisto. A, mezi námi, existuje něco opravdu smysluplného, na co bych mohl použít OpenOffice Draw?
V tuto chvíli mě nic nenapadá. Jakékoliv grafické věci si dělám v profesionálních programech. Takže jedinou jeho výhodou je, že zvládne velmi omezenou část toho, co tyhle programy, ale zadarmo. Díky za to, ale oželel bych přítomnost tohoto modulu za rychlejší běh OOo, za vyšší kompatibilitu, za použitelný Impress, za bezproblémový export/import do/z PDF atd.
user avatar OndraKL
Odpovědět
Re:OpenOffice.org a OSVČ: Kancelář grantového poradce
22. 03. 2009, 18:40:29
Jestli je něco z profi DTP pohledu prasárna je většině lidí víte kde, potřebují si naklikat svoje vizitky, letáčky a plánky. V OOo Draw to můžou zvládnout relativně rychle, v požadované kvalitě. Jistě, DTP profík by to udělal líp, základní otázkou ale je, jestli je odpovídající nárůst kvality i ceny vůbec požadovaný.

OOo draw používám jako jednoduché rychlé kreslítko, které zvládne vše co potřebuji a tak nemusím platit / krást specializované DTP porgramy které by nejspíš stejně nepřispěly ke zlepšení kvality mé práce. Jsem velice rád že v OOo Draw je, osobně bych v OOo oželil impres který fakt k ničemu nepoužívám :D
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:OpenOffice.org a OSVČ: Kancelář grantového poradce
23. 03. 2009, 01:34:13
On Draw je takovy divny. Ta zakomponovanost do jednotneho vzhledu je na skodu. Prece graficky editor by mel mit jine ovladani a GUI nez textovy, ja znam vyse kritizovane Callisto (jo, taky s tim delame jenom s deckama ve skole :-) ), ale i to je rozdil. Ono je to spis Writer (myslim Draw) rozsireny o par funkci z vekt. editoru, nic vic. Ovladani slozite, temer nepouzitelne (ano, kdyz jednou za mesic potrebujete naklikat tri obdelniky, staci to urcite, o tom zadna), nektere veci nejdou vubec a graficky vysledek napriklad stinovani jako z roku 1990.
Vzdyt kolik prace da jenom naklikat barevny prechod.

----------------------------------
A jeste k puvodnimu clanku. Napred jsem nechtel, ale kdyz su v tem...
Je tam zminka, ze autor i ostani pracovnici sleduji weby OO a 602OO. Kdyby OO melo intuitivnejsi ovladani, nebylo by toho treba. Co znam lidi v okoli a maji MS Office, nikdo v zivote na web MS nelezl. Na web vyrobce by mela jit podpora, spravci siti a takovi lidi, uzivatel by tam vubec nemusel.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re: Zvědavec
23. 03. 2009, 15:15:10
Vy jste učitel? Můžeme se spojit? Co učíte? IT?
Zrovna před týdnem jsem se zástupkyní uvažoval: Proč školy nakupují Callisto? Jestli chtějí děcka naučit pracovat s vektorovým editorem, stačí k tomu Inkscape. Ale podle mě by měly mít Corel Draw např. ve verzi 12, který je stále k sehnání za 4.000. OOo Draw taky velmi dobře poslouží, ale to už radši Inkscape. Nákup Callista je zcela zbytečnou investicí. I pro vúukové užití. Buď Inkscape nebo CorelDraw.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re: Zvědavec
23. 03. 2009, 15:38:00
Ano, ucim informatiku. O tom, jestli je nakup Callista zbytecnou investici by se dalo polemizovat. Fakt je, ze vetsina ceskych firem ted hooodne pritvrdila, takze skolni ceny jsou cim dal mene vyhodne.
Draw zkousim prave jako potencialni alternativu ke Callistu, ale zatim mu nemuzu prijit na chut - slozite a neintuitivni a to je ve skole dulezite, zek nemuze bojovat as programem pro jeho slozitost. Inkscape jsem zkousel drive, ale bylo to uz v dobe, jsem licenci na Callisto 4 mel, je fakt, uz jsem ho (insc.) dlouho nevidel.
Navic kdyz uvazite, ze Callisto vydrzi radu let, neni ta castka tak vysoka jak se zda. Porad je jeste Callisto 4 lepsi nez soucasny Draw a to je vydane snad pred6 (tipuju) lety, kazdopadne upgrade na verzi 5 jsem kupoval soucasne s Photostudiem 8.
TEn Corel mate na mysli za 4000/kus? Jestli ano, uvazte ze pri 32PC (dve ucebny) je to 140 tis. Kc a to uz mi prijde neomezene Callisto za nejakych 20 - 25 tisic teda vyhodnejsi.
Nicmene Existuji moznosti koupit starsi verze Corelu za cca 5000/15licenci a to uz je dobra cena. Aspon to tak drive i nedavno bylo.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re: Zvědavec
23. 03. 2009, 17:54:04
Přiznám se, že neznám licenční politiku Corelu, tak ani nevím, jak je to s hromadnými licencemi.
Šlo mi o to, že vůbec není třeba za vektorák platit. Je tu Inkscape, příp. Expression. Ale když už, tak už. Mimochodem, na střední/vyšší škole jsme vedle Corel Graphics Suite měli i AutoCAD a Visio.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:OpenOffice.org a OSVČ: Kancelář grantového poradce
23. 03. 2009, 15:12:07
Stále znovu a znovu se překvapuji, co Draw dovede. Je dobře, že v OOo je. Ale, jak jsem psal, oželel bych ho, kdybych měl použitelný impress. Ten já naopak jako popularizátor a učitel potřebuju a budu potřebovat.
user avatar Jakub Trojan
Odpovědět
OpenOffice.org a OSVČ: Kancelář grantového poradce
23. 03. 2009, 15:39:53
Nechci reagovat na příspěvky pod článkem, s některými souhlasím a s některými příliš ne (výhrady vůči Inkscape), ale jen na vysvětlenou, k čemu natolik diskutované programy používám:

Modul Draw (OOo) - tvorba posterů, editace PDF, tvorba jednoduché grafiky (vizitky apod.). Na vektorovou grafiku jej jinak příliš nevyužívám.
Inkscape - editace SVG (nejsem programátor a dělat se s tím v texťáku je už vyšší level a v něm zvládám jen základní geometrii), navíc v Inkscape edituji i mapy vygenerované v SVG z QGIS.

Jakmile zvládne Inkscape nativní import formátů z InDesignu či Corelu, stane se pro mě plnohodnotným editorem vektorové grafiky - nejsem designér a jeho funkce mi zkrázka stačí.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re: Trojan
23. 03. 2009, 17:52:03
Moc se omlouvám za OT, ale snad to tolik nevadí. Inkscape je velmi zajímavý program, ale nepoužívám ho. Proč? Protože se mám rád. Něco na způsob lineárního přechodu, rozumného vysunutí a další vektorové efekty tu prostě citelně chybí. A to nemluvím o zprávě barev. Znovu: Inkscape je velmi zajímavý program a zařadím ho do výuky, ale na rozumnou práci je naprosto nepoužitelný. Tedy pro mě, když mám adekvátní placenou náhradu. A o OOo Draw už vůbec neuvažuju. Ano, uživatelé, kteří tu a tam něco potřebují, pro ně to může být dobré, beru. Těm to přeju, Draw je docela zajímavý program s 3D enginem a to snad nemá v takovéto podobě ani Corel.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz