Příklad práce s obrázky

draw.png V minulém článku jste se dozvěděli o práci s obrázky, ale pouze teoreticky. Na praktickém příkladu si ukážeme, jak můžete nabyté teoretické informace využít.  

V minulém článku jste se dozvěděli o práci s obrázky, ale pouze teoreticky. Na praktickém příkladu si ukážeme, jak můžete nabyté teoretické informace využít.

Upravte obrázek

Otevřete si modul Draw a v něm Galerii a vytvořte si nový motiv podle předchozího dílu článku. Stáhněte si a vložte do něj obrázek značka.  Přetáhněte symbol z Galerie do kresby. Označte jej a z kontextové nabídky zvolte Převést | Na 3D objekt. Značce tak bude přidán další rozměr.  Klepněte na objekt ještě jednou, aby se zobrazily červené úchyty a vy jste mohli s objektem rotovat. Otáčejte objektem tak dlouho, až bude v poloze podle obrázku.  Zmenšete tloušťku (třetí rozměr) objektu, aby byl „placatější“.

Přetažením jednoho z bočních úchytů zmenšíte tloušťku obrázku Přetažením jednoho z bočních úchytů zmenšíte tloušťku obrázku

Znovu jej otočte, opět do pozice přibližně odpovídající obrázku.

V tomto natočení obrázek osvítíme V tomto natočení obrázek osvítíme

Nechte objekt označený a z kontextové nabídky vyberte 3D efekty. Stiskněte tlačítko s ikonou žárovky a upravte osvětlení objektu podle obrázku. V náhledu můžete zdrojem světla pohybovat. Zdroj světla by měl mít šedou barvu (bez barevného odstínu). Přidejte ještě jeden zdroj světla (dvakrát klepněte na další ikonu se žárovkou) a orientujte ho podle obrázku. Změny aplikujete stisknutím tlačítka Přiřadit.

1. Upravte osvětlení obrázku; třeba takto 1. Upravte osvětlení obrázku; třeba takto

2. Upravte osvětlení obrázku; třeba takto 2. Upravte osvětlení obrázku; třeba takto

Pomocí kontextové nabídky převeďte objekt na rastr (Převést | Rastr).  V panelu Obrázek stiskněte tlačítko Barva a upravte kontrast na hodnotu –20.

Zdá-li se vám obrázek příliš jasný, můžete upravit jeho kontrast Zdá-li se vám obrázek příliš jasný, můžete upravit jeho kontrast

Řekněme, že až nyní jste se rozhodli změnit barvu prostřednímu motivu zářiče. Pokud by obrázek byl ještě skupinou vektorových objektů, nebyl by problém jej přebarvit. Teď už to tak lehce nejde, ale řešení je snadné.

Doladění v GIMPu

Nainstalujte si program GIMP. V nastavení operačního systému určete, aby se rastrové obrázky ve formátu *.jpeg otevíraly pomocí Gimpu.  Označte obrázek a z kontextové nabídky vyberte Upravit externím nástrojem. Otevře se program Gimp a s ním i tento obrázek.  V panelu nástrojů vyberte Přibližný výběr a klepněte do některého centrálního černého objektu.

Panel nástrojů Gimpu; nejdůležitější pro vás teď bude Přibližný výběr (Kouzelná hůlka) a Plechovka barvy Panel nástrojů Gimpu; nejdůležitější pro vás teď bude Přibližný výběr (Kouzelná hůlka) a Plechovka barvy

Tímto nástrojem vytváříte masku (upravitelnou oblast ovlivnitelnou úpravami). Pokud necháte tlačítko myši stisknuté a budete pohybovat myší doleva a doprava, budete výběr zmenšovat, resp. zvětšovat o další pixely. Jakmile budete s výběrem spokojeni, stiskněte klávesu Shift a přidejte do výběru další část. Nakonec byste měli mít vybraný prostřední objekt (zářič) a tři okolní paprsky znázorňující radiaci.

Všechny objekty určené k přebarvení vybrány Všechny objekty určené k přebarvení vybrány

Dále vyberte nástroj Plechovka, klepněte do pole barvy popředí a pomocí nástroje pro míchání barev si připravte nějakou barvu, kterou použijete na obrázek. V panelu Volby nástroje zatrhněte možnosti Vyplňování barvou popředí a Vyplnit celý výběr a klepněte do výběru.

Místo pro míchání barev v Gimpu Místo pro míchání barev v Gimpu

Výběr zrušíte z nabídky Vybrat | Nic.  Z nabídky Soubor vyberte Přepsat a Gimp můžete zavřít. Jak se můžete přesvědčit, přepsal se i zdrojový obrázek v Draw.

Cílový upravený obrázek Cílový upravený obrázek

Nyní můžete ještě obrázek komprimovat a nakonec prostřednictvím kontextové nabídky uložit.

Vytvořeno v LibreOffice 4.0.1. 

(Jako ve škole) Průměr: 2.33 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar petr vylam
Odpovědět
Příklad práce s obrázky
31. 03. 2013, 07:49:15
dobry den, jak provedu - V nastavení operačního systému určete, aby se rastrové obrázky ve formátu *.jpeg otevíraly pomocí Gimpu.?
nejak to nemohu najit, dekuji moc za odpoved
Petr V
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Příklad práce s obrázky
31. 03. 2013, 13:08:43
To ale přece záleží na tom, jaký operační systém používáte (proto jsem to v článku neuvedl). Ale tak např. ve Windows klepnete pravým tlačítkem nad dotyčným souborem (s danou příponou), tím vyvoláte kontextové menu, z něho vyberete Vlastnosti a zbytek už vidíte. Jinak pro správu asociovaných programů slouží Možnosti složky (z Ovládacích panelů). V Linuxu to může být různé, ale třeba v KDE je to prakticky totéž. A v Ubuntu pro správu asociovaných programů zase slouží Ubuntu Tweak.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Tux
31. 03. 2013, 13:17:19
Vlastně v Linuxu se nemusíte o přípony moc starat. Leckteré prohlížeče obrázků umožňují otevřený obrázek otevřít v dalším programu. Třeba Gwenview vám poskytne celou řadu možností (ty, které jsou v nastavení systému - stejný průběh viz výše), takže mezi nimi může býti Gimp. Jednoduše se z LO otevře obrázek v asociovaném prohlížeči obrázků, ze kterého pak dáte příkaz typu Otevřít v programu (tom či onom) a je to.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz