Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org

novinky.png Loni v červnu se dostal OpenOffice.org do inkubátoru nadace Apache Software Foundation. Zdálo se, že oblíbený kancelářský balík skončil, protože se dlouho nic nedělo. Jaký plán vývoje se připravuje?  

Časovou osu vytvořil Rob Weir pro svůj blog na Apache OpenOffice. Sám o ní píše: „Položky jsou rozdělené na části, jako je infrastruktura, rozvoj komunity a další. Uvědomuji si, že každá kategorizace je přinejmenším pochybná. Je tam hodně překrývajících se položek a některé by mohly patřit do více kategorií. Nakonec je to ale jeden projekt s mnoha aspekty a vzájemně spolupracujícími částmi.“ Na níže zobrazené časové ose můžete vidět několik úspěchů projektu Apache OpenOffice.

Časová osa Apache OpenOffice Časová osa Apache OpenOffice

Co ukazuje časová osa?

Například položka Removal of Copyleft (odstranění Copyleftů): To je práce, kterou vývojáři odvedli pro uvedení zdrojového kódu Openoffice.org do souladu s politikou licencí Apache. Produkty Apache jsou licenčně „shovívavé“, takže jsou zdarma pro použití v open source, ale poskytují i proprietární produkty. Aby uživatelé Apache OpenOffice měli v tomto ohledu maximální flexibilitu a balík byl kompatibilní, byly odstraněny všechny součásti, které se s těmito cíli neslučují. „Ve většině případů jsme nahradili moduly Copyleft za moduly s obdobnými nebo vyššími knihovnami, které jsou v souladu s licencí. Tato práce zabrala několik měsíců. Přes zprávy, že jsme tímto ,čištěnímʻ strávili mnoho času, je z mé časové osy patrné, že tento jednorázový úklid ve skutečnosti tak dlouho netrval,“ píše Weir na blogu. „Byl to dobře strávený čas.“

Z osy dále vyplývá, že většina pozornosti byla zaměřena na budování komunity a migraci infrastruktury. „Nechceme závodit, jak rychle jsme schopni přijít s novou verzí, nebo jak rychle můžeme chrlit drobné novinky. Značná část našeho úsilí byla vynaložena na zajištění kontinuity pro mnoho milionů uživatelů OpenOffice.org.“ Infrastruktura totiž nezahrnuje jen místo pro stahování balíku (kde je stále vidět téměř 10 milionů stažení měsíčně), ale například i e-mailové konference, podpora fóra, wiki, opravy databáze, rozšíření, šablony a další. Tyto služby jsou rozhodující nejen pro Apache OpenOffice, ale pro celý napojený „ekosystém“.

Budoucnost OpenOffice.org

Firma Oracle umožnila použití některých starších serverů při přechodu k Apache. Poslední z těchto serverů měl být odpojen 16. března. V ten okamžik je infrastruktura Apache OpenOffice zcela hostována na Apache Software Foundation, vyjma rozšíření a úložiště šablon, které hostují na SourceForge. „Migrace byla dokončena a velký dík patří týmu dobrovolníků, kteří se na migraci podíleli a zajišťují, aby web OpenOffice.org byl zachován funkční. Může tak být i nadále cenným zdrojem informací pro uživatele OpenOffice.org a dalších projektů, které jsou založeny na stejném kódu.“

Tento článek vznikl volným překladem blogu Roba Weira.

(Jako ve škole) Průměr: 1.82 | Hodnotilo: 11
 

Komentáře

user avatar zvedavec
Odpovědět
Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org
30. 04. 2012, 09:36:38
Nevim, zdali to nekdo sleduje, ale venku je OO 3.4 RC (jestli jsem to dobre pochopil)
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org
30. 04. 2012, 12:34:23
Finálna verzia je ohlásená na začiatok mája, na čo sa už teším - teraz síce používam LO, ale sklamalo ma - po nainštalovaní rozšírení sa mi "zamklo" umiestnenie mojich panelov nástrojov, LO si nepamätá, kde som skončil v súbore atď. - to sa v OO.o nestávalo.
user avatar Daniel Sedláček
Odpovědět
Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org
8. 05. 2012, 18:24:25
Právě stahuji APACHE OPENOFFICE 3.4. Nečekám žádné úžasné novinky, než ty které již byli v beta verzi k odzkoušení, ani že AOO najednou dožene LO, ale pro spoustu lidí je vydání nové verze dobrou zprávou.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org
8. 05. 2012, 19:30:20
Děkuju za upozornění, pane Sedláčku, na novou verzi OOo. Pevně doufám a věřím, že vývojáři Apache doženou předstih The Document Foundation. Nejdůležitější je v tuto chvíli zapracovat na době odezvy, stabilitě programu, vyřešit letité chyby a tak dále. I přes obrovský průlom v podobě nejnovějších verzí Libre Office je třeba podporovat půvopdní OpenOffice.org, a to především kvůli licenci, jakou má; je svobodnější než v případě LO. (Proto mně osobně je OOo sympatičtější než LO, ale kvalita programů je nyní evidentně rozdílná.)
user avatar Karel
Odpovědět
Re:Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org
20. 02. 2013, 21:11:18
Dobrý den,
rád bych se podělil s naší zkušeností. jsme malá firma a po vzniku LO jsme na něj přešli, protože OO se přestal vyvíjet. Zjistili jsme ale, že LO se ubírá překotným vývoje vpřed, a my jsme docela konzarvativní. zůstali jsme proto dlouho u verze 3.5.x, hlavně kvůli vhledu.
Nyní ale vyběhla poslední verze LO č. 4, a konzervativním uživatelům zůstala verze LO 3.6., kde, a to mi třeba vadilo, se standardně na numer. klávesnici při vyplnování buněk a stisku tlačítka / nezobrazovala ".". Protože jsem konzerva, s nastavením (pokud existuje) jsem se nezalamoval a přešli jsme zpět na OOO.
Výborné je daleko rychlejší otevírání (a to mám VAIO 8 GB RAM a SSD) a konzarvativní vzhled.
v neposlední řadě nás ale opravdu začalo iritovat, že LO díky svému překotnému vývoji se musel cca 1x za 3 měs. zcela odinstalovat a instalovat znovu na novější překotnější verzi. Za mne tedy:
Mně vůbec nevadí pomalejší vývoj OOO!!!
Díky Karel
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org
23. 02. 2013, 20:03:07
OK, díky za názor, ale OO je technologicky kdesi a co se funkcí týče, je těžko pozadu za konkurencí (MS Office). LO to aspoň zčásti nahrazuje. Pokud vám něco vadí, nezatracujte program, snažte se přijít na to, jak věc vrátit zpět. Okno Možnosti v LO dělá divy... jsou tam rozšířené možnosti, které v AOO nenajdete.

Pro mě je AOO stará konzerva, která může soutěžit možná tak s MSO 2003.
user avatar starý začátečník
Odpovědět
Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org
25. 07. 2012, 23:35:01
NEJDE NAINSTALOVAT OPEN OFFICE 3.4.
po začártku instalace hlásí:

Chyba 1402. Nelze otevřít klíč
UNKNOWN\Components\DD6199C8E35B3F76775F373F553B4F89\D1220C0FDCD1A7843A1D0E5C9B451FCD.
Ověřte, zda máte dostatečná oprávnění, nebo kontaktujte administrátora.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Náhled na budoucí vývoj OpenOffice.org
26. 07. 2012, 14:44:34
Mohl byste prosím svůj dotaz položit ve fóru? Zde vám těžko někdo odpoví.
děkuju
----
Irena Šafářová
redakce portálu

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Daniel Sedláček

Daniel Sedláček

Amatérsky se věnuji programování maker od podzimu 2010.
Aktivní jsem na fóru od ledna 2011.
Od července 2011 spolupracuji i jako moderátor fóra.

Využívám pouze OpenOffice.org (LibreOffice nemám nainstalován).

 
 
 
woo jaw demo hz