Střední škola obchodu, řemesel a služeb používá kancelářský balík OpenOffice.org

obecna.png Škola používá OpenOffice.org hlavně kvůli ceně, ale také licenci. Chválí si jeho jednoduchost a pochopitelné ovládání. Vadí jim načítání některých obrázků v Impress a také neznalost ostatních lidí o otevřeném formátu ODF.  

Proč používáte OpenOffice.org?

OpenOffice.org používáme, protože si myslíme, že nemá smysl platit horentní sumy Microsoftu za jejich kancelářský balík. Nejdříve se jednalo o pokus, jak se s takovým softwarem bude pracovat a jak se na něj budou tvářit uživatelé. Prvotní obavy se ukázaly liché, protože OpenOffice pracuje na síti úplně bezvadně s operačním systémem Windows i Linux. Jedna moje kolegyně, do té doby téměř „nepolíbená“ počítačem, měla (nedopatřením) v počítači OpenOffice.org spolu s MS Office a po nějaké době mi přišla sama říct, že tam má nějaký divný program, se kterým se jí špatně pracuje, jestli by ho šlo vymazat. K mému překvapení byl onen zmiňovaný divný program Microsoft Office.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

V naší organizaci jej používají všichni uživatelé - žáci na počítačových učebnách, učitelé v kabinetech i vedení školy. Pouze administrativní pracovníci v účtárně ne, protože používají mnoho dalšího „speciálního“ software, který má výstupy a návaznosti na MS Office. Přesto je OpenOffice nainstalován na všech 70 počítačích ve škole.

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  1. Windows XP - 64

  2. Windows 7 - 5

  3. Mandriva Linux - 26

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Nejčastěji uživatelé vytvářejí jednoduché cvičné práce s texty, tabulkami, grafy a prezentace, později vytvářejí kompletní ročníkové práce a praktickou maturitní zkoušku, kde se společně využijí znalosti z textů, tabulek i grafů, včetně prezentace. Pouze v malé míře využíváme kreslící nástroj Draw.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů MS Office?

Problémy při výměně dat spočívají nejčastěji v nesprávném načítaní formátování textu a objektů.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org.

Práce s OpenOffice.org je jednoduchá a přehledná.

Doporučil bych ho, protože není potřeba vynakládat žádné finanční náklady na kvalitní kancelářský balík. Proto ho mohou mít legálně doma nainstalovaný všichni žáci i učitelé.

Vadí nám ovšem, že někteří uživatelé přicházejí s tím, že odeslali soubor z OpenOffice.org třeba e-mailem a dočkali se odpovědi, že ho příjemce nemůže přečíst a žádá soubor zaslat ve formátu Microsoft Office.

Klady

  • přehledné uživatelské rozhraní

  • vynikající možnosti výpočtů v Calcu

Zápory

  • hromadná korespondence ve Writeru

  • obrázky v Impress se někdy nezobrazují

  • pomalé spouštění

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující?

Knihy: nepoužíváme.

Webové zdroje: používáme a zatím jsme vždy našli to, co jsme potřebovali.

Nápověda v programech je dostačující.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Nelze, jsme rozpočtová organizace.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Střední škola obchodu, řemesel a služeb

Zámek 1, Žamberk

Ing. Petr Stejskal

Učitel informatiky, správce sítě, stejskal<zavináč>zamek<dot>zamberk<dot>cz

www.zamek.zamberk.cz

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Střední škola obchodu, řemesel a služeb používá kancelářský balík OpenOffice.org
4. 04. 2010, 01:29:02
"Vadí nám ovšem, že někteří uživatelé přicházejí s tím, že odeslali soubor z OpenOffice.org třeba e-mailem a dočkali se odpovědi, že ho příjemce nemůže přečíst a žádá soubor zaslat ve formátu Microsoft Office."

Takového idiota nekompromisně poslat do míst, v nichž záda přestávají mít své slušné jméno! Je to JEHO problém, jeho negramotnost, jeho neznalost. Tak ať si trhne nohou nebo si jde na píseček stavět bábovičky a neplete se do světa IT. Opakuji, je to JEHO problém. Problém příjemce.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Střední škola obchodu, řemesel a služeb používá kancelářský balík OpenOffice.org
4. 04. 2010, 10:41:33
Minuly tyden jsme vyplnovali ve skole zadost o penize na nejaky projekt, max 200 000Kc, moc tomu sice neverim, ale tak zkusit se to dalo.
Formular zadosti byl samozrejme v XLS a obsahoval makra, takze vyplnovat v OO by bylo nejiste, nicmene si nedovedu predstavit, ze soucasne s zadosti o penize upozornuju dotycnou organizaci na nevhodny format zadosti...
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Střední škola obchodu, řemesel a služeb používá kancelářský balík OpenOffice.org
4. 04. 2010, 14:30:07
Postupoval bych takhle: Formulář vyplnil v .xls, jak je požadováno. K tomu bych se pokusil vygenerovat totéž v .ods. K žádosti bych na nějaké vhodné místo, například jako PS k mailu, připojil poznámku, proč zasíláme žádost ve dvou provedeních.
Těch variant je vícero.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Střední škola obchodu, řemesel a služeb používá kancelářský balík OpenOffice.org
5. 04. 2010, 23:23:38
1. Existuje přes 55000 přípon souborů (filext.com). S tou neznalostí a negramotností bych to zase tak nehrotil.

2. Ne každý user má administrátorská práva, aby si případně nainstaloval nějaký ten viewer

3. Nemusí nutně platit rovnice user = ICT guru
user avatar MKzB
Odpovědět
Střední škola obchodu, řemesel a služeb používá kancelářský balík OpenOffice.org
8. 04. 2010, 09:24:02
Hlavně jsem rád, že se OO prosazuje na školách a tím dávají příklad dětem. Dříve je učili MSO a dopadalo to tak, že skoro všichni měli doma MSO získané pokoutný způsobem. U OpenOffice to nemusím řešit. Prostě stáhnu, nainstaluju, případně upravím pár drobných nastavení a používám.
user avatar Roman
Odpovědět
Střední škola obchodu, řemesel a služeb používá kancelářský balík OpenOffice.org
15. 02. 2012, 00:31:07
Osobne pouzivam Mocrosoft Office, jelikoz ho mame v praci a ve skole.

Ale aby clovek by schopny obektivne poronat oba programy tak se na musi podivat z kazde strany.

Mirosoft Office je vylozene komercni program, takze s porovnanim s Open Office je lepsi a ma vice moznosti za ktere si clovek ale musi zaplatit kolem 2.500 kc pro domacnosti a 12 tis firma.

Open Office je na druhou stranu program, ktery je podobny Microsoft Office 2007 prostredi a je schopny produkovat stejne dokumenty, jako Microsoft Office a hlavne je zdarma , takze kdo chce usetrit 2500 kc za kazdou licenci pro domacnosti a 12000 kc za firemni licenci tak je to idealni program, ktery je vhodny jak pro deti ve skolach, studety a firmy, ktere chteji usetrit na licenich.
Pokud clovek pouzije jeste linux UBUNTU coz je operacni sistem ktery je take nabizen zdarma tak se da docela dobre usetrit.
Nemluve o kreslicich programech a grafickej programech tak rodina nebo zacinajici zivnistnik/ firma muze usetrit male jmeni na licencich.

Osobne si myslim ze je dobre kdyz se deti uci pouzivat programy, ktere zdarma ale na druhou stranu si musi byt vedomy toho ze kdyz by bylo vse zadarmo tak to take neni spravne, jelikoz vyvoj programu neco stoji a lide museji byt z neceho zivi.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Střední škola obchodu, řemesel a služeb používá kancelářský balík OpenOffice.org
15. 02. 2012, 07:23:33
Já prostě nesouhlasím s názorem, že MSO je lepší než OO. To je podle mě omyl a zaběhnuté klišé.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz