Přesun na open­ source není možný bez politické podpory

novinky.png „ Přechod na free a open­ source ve veřejné správě vyžaduje politickou podporu,“ prohlásil výbor německého parlamentu. I další odborníci volají po politice, která bude upřednostňovat jeho použití.   

Open source a politická podpora – jde to dohromady?

Peter Hofmann, vedoucí projektu přechodu na svobodný software v Mnichově, řekl, že „politici si musí být vědomi výhod tohoto typu softwaru“. On a další odborníci volají po politice, která bude upřednostňovat jeho použití.

V pátek 21. 9. 2012 výbor německého spolkového parlamentu vyslyšel skupinu odborníků na téma interoperability, standardů a svobodného softwaru . Odborníci byli vyzváni, aby pomohli připravit návrh politiky na interoperabilitu a standardy používaných dokumentů. Dokumenty budou zveřejněny v následujících měsících.

Interoperabilita – schopnost systémů vzájemně si poskytovat služby a efektivně spolupracovat.

Hofmann tvrdí, že Německo by mělo mít politiku na zvýšené používání svobodného softwaru ve veřejné správě. „Občané  by neměli být nuceni kupovat konkrétní software pro komunikaci s úřady veřejné správy,“ říká Hofmann. To je „jeden ze základních důvodů, proč Mnichov začal používat svobodný software“.

Zájem o standardy donutil IT oddělení Mnichova k přesunu na free a open­‑source software. To také znamenalo, že se mnichovská administrativa dostala do radaru politiků. „Jinak bychom nikdy nebyli pozváni na toto parlamentní setkání.“ Hofmann také souhlasil s jedním z odborníků na standardy, s profesorem Hartwigem Steusloffem. Ten poznamenal, že místní vlády budou muset hrát aktivní roli.

Problémové proprietární dokumenty

„Největší problém se vzájemnou výměnou je způsoben různými formáty dokumentů,“ říká Hofmann. Dále vysvětluje, že drtivá většina německé veřejné správy nadále vyměňuje dokumenty uložené v proprietárních formátech. Národní směrnice doporučuje využití nezávislého dodavatele Open Document Format (ODF), ale tato politika se míjí účinkem, protože ODF není vyžadováno.

Mnichovští IT zaměstnanci pravidelně kontaktují jiné orgány veřejné správy za účelem řešení problémů výměny dokumentů způsobené různými formáty. „Snažíme se je přimět, aby pracovali s ODF, ale není to všude akceptováno.“ V důsledku toho jsou někteří státní úředníci nuceni používat proprietární kancelářský balík, a tak nadále komunikovat s těmito organizacemi. Hofmann v parlamentu řekl, že vnitrostátní právní předpisy nutí městské správy používat proprietární software. K odeslání zprávy, např. osobních údajů nebo chorob zvířat, je město nuceno sáhnout po proprietárním softwaru. „Existuje jen několik způsobů, jak uniknout z této pasti. Je třeba požadovat, aby tyto systémy byly nabízeny jako multiplatformní, nebo jako open­ source.“

Hofmann by uvítal národní politiku, která upřednostní ODF ve veřejné správě. Je schopen poukázat na případy, kdy právo pomohlo ve spolupráci s orgány, které odmítají akceptovat ODF a posílají takové dokumenty zpět. „Všudypřítomné využívání speciálních formátů dokumentů způsobuje problémy i při komunikaci s institucemi Evropské unie,“ řekl Hofmann. „Je velmi obtížné zde najít shodu.“

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
3. 10. 2012, 01:14:28
Dík za prima článek. Představa, že by se na půdě našeho šaškovského pseudopralamentu, na němž se řeší tíživé problémy České republiky, jako zda Kalousek chlastá málo nebo hodně, problematika svobodného softu, je vážně bizarní. A možná, že s ohledem na lobbing Microsoftu je diskuse k této věci i nežádoucí. Pokud bych chtěl neuvažovat o tom, že MS vyloženě podplácí, pak představa, že si zodpovědné osoby myslí, že ušetří, když skočí MS na špek, je neskutečně úsměvná, legrační, směšná, zcestná a především - zoufale nepravdivá. Formáty MS nejsou standardem a nikdy nebyly. Jsou "standardem" v rámci prostředí MS, ale pak jste vázáni na Widle (Mac nikdo nepoužívá, i když představa úřednice na sociálce s macem je zajímavá) a zkrátka si tam člověk připadá jak ve skleníku.

Při čtení tohoto článku mě zase napadla myšlenka: To jsou fakt lidé na ministerstvu vnitra a školství a financí tak hloupí a neznalí nebo za tím mám čekat něco víc?
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
3. 10. 2012, 09:50:03
Mluvíte mi z duše. V tomto smyslu mi obchodní politika MS silně připomíná obchod s drogami. Za levný peníz uživatele nalákat, vypěstovat v nich "Win-Office závislé" a když se jimi stanou, poté jim cenu navýšit.

Závislí se stávají obvykle ve školách/domácnostech, do firem/institucí pak přicházejí již silně závislí. Zkuste poté závislému "drogu" odebrat?

V tomto smyslu nabývá výchova k "počítačové gramotnosti" zejména na školách zcela nový rozměr. U nás je na každém školním PC kromě MS Office i LibreOffice. Dále výuka atd. atd.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
3. 10. 2012, 11:58:32
Můj soukromý názor. Hraničí to s vlastizradou a zodpovědné osoby dávno měly být hnány před soud, aby se zpovídaly.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
3. 10. 2012, 11:58:32
Můj soukromý názor. Hraničí to s vlastizradou a zodpovědné osoby dávno měly být hnány před soud, aby se zpovídaly.
user avatar Martin "SpookY" Raus
Odpovědět
Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
3. 10. 2012, 11:58:15
Celý problém je v tom, že zodpovědní úředníci jsou především po odborné stránce nekompetentní, po pracovní stránce líní a po morální stránce zbabělí.

Nekompetentní v tom, že jen málokterý úředník skutečně rozumí tomu o čem rozhoduje. Myšlení stylem "Windows a Office je všude" vede k tomu, že se o alternativě vůbec neuvažuje. Když se něco schvaluje, tak se prostě odklepne to co "víceméně" splňuje požadavky zadání a nepopudí zainteresované politiky a "sponzory". Pochybuji o tom, že ti, co podepisovali smlouvy na registr vozidel, systém pro sociálku nebo IZIP, vůbec rozuměli technické stránce toho, co podepisují.

Líní proto, že nemají sebemenší zájem o tento problém vůbec zajímat, vzdělat se v odborné stránce, snažit se problematiku pochopit. Karavana šlape dál předem vytyčenou cestou a oni mají své teplé místečko, tak co by něco vylepšovali. Co něco vylepšovat. Pro ně je problém vůbec zvednout zadek ze své židle.

A zbabělí v tom, že něco změnit znamená vždy větší či menší míru osobního rizika. Myšlení úředníka je čistě v rovině "předpisů, zákonů, norem, nařízení". Tihle lidé páchají denně "de facto" morální zločiny nejtěžšího kalibru a omlouvají se tím, že je to "de iure" v pořádku podle současných "zákonů". Stačí vzpomenout, kolik zla se v minulosti napáchalo a viníci se hájili "bylo to podle zákonů a dělali to tak všichni".

Je potřeba toho hodně změnit nejen v téhle zemi. Kreslení tykatel a plastová špuntovka mají mnohem významnější a hlubší smysl, než si většina lidí uvědomuje.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
3. 10. 2012, 12:04:45
Nevystihl bych to líp.

Na stranu druhou si cením lidí - třeba šéfů oddělení, kteří jsou nestranní a nezaujatí a hledají alternativy. A to je, panečku, mazec.
user avatar Miro
Odpovědět
Re:Re:Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
3. 10. 2012, 15:57:23
Není se čemu divit, logika je jednoduchá. Peníze dělají peníze. OO/LO jsou zdarma, není z čeho generovat zisk / marže / provize. Ouřada má svůj jistý stálý plat, proč šetřit státní kase, když mu to nic nepřinese? Proč by nějaký dodavatel někam cpal něco, když kromě zaplacené práce od zákazníka dostane další peníze na maržích a provizích, které se v budoucnu stokrát vrátí? A vsadím se, že i kdyby v nějakém výběrovém řízení nějaký odvážlivec přišel s nabídkou OO/LO a s cenou pouze za práci, stejně nevyhraje. Důvod se najde.
user avatar VL
Odpovědět
Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
4. 10. 2012, 08:24:27
Ještě se mi o MSO nestalo, že by by program po instalaci nebyl schopen provozu. U LO se mi to stalo u verze 3.6.2, kterou se mi nepodařilo rozchodit na dvou počítačích, jeden dvojádro Dell, druhý čtyřjádro HP, na jednom Win Vista 32 home na druhém Win 7 64 proffesional. Musel jsem se vrátit na starou verzi 3.5 . Když si představím, že by se to stalo ve firmě, kde je 100 a více počítačů ..... OO/LO mají výhodu jsou zadarmo a nevýhodu, nikdo za nic neodpovídá.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
4. 10. 2012, 11:55:54
1. Uvědomte si, že MSO vyvíjí MS pouze a výhradně pro svůj Windows, může ho tak "vymazlit" k téměř 100% dokonalosti. LO existuje pro celou řadu architektur a OS.

2. Verze LO 3.6.2 ještě ani nevyšla, poslední stabilní je 3.6.1

3. V žádné firmě nejsou hazardéři, aby instalovali bezmyšlenkovitě nejnovější verzi hned, jakmile vyjde a to ani v případě MSO. Pokud ano, je to jejich problém.

4. Vaše negativní zkušenost s několika PC nejde generalizovat.

5. Chcete mi namluvit, že koupí licence na MSO si s ní kupujete automaticky i technickou podporu?
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
4. 10. 2012, 12:33:11
Ja tomu cloveku rozumim a nedivim se mu.
Mam na starosti dve skoly. Jednu, kde je Open Office (za coz muzu ja) a jednu kde MSO.

Hadejte s cim mam vic starosti.

Uz jenom tim, ze na te druhe je MSO 2003 (je fakt, ze se planuje prechod na 2010, ale zase na dlouha leta bude klid), dela to vsecko, co se po tom chce, startuje to rychle, pracuje vicemene bez problemu. Mit do dneska verzi OO z roku 2003 si nedokazu predstavit.

Mate pravdu v tom, ze MSO jsou vymazlena, kdezto OO jsou jako nechtena, ale uz bych se opakoval.
user avatar ondra.kl
Odpovědět
Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
5. 10. 2012, 07:48:55
Promiňte ale použití SW s překotným vývojem (LO), navíc v raných verzích a bez širšího testování je ve firemním / vážném nasazení opravdu čirým hazardérstvím. Osobně jedu ve firmě stále OOo 3.3, u sebe na PC OOo 3.4.1 a LO se chystám testovat až ve verzi 3.5.7 resp. 3.6.6 podle toho kdy na to budu mít čas. Kdy asi tak vyjdou se můžete mrknout zde: http://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
5. 10. 2012, 10:00:37
Bohuzel dobrodruzstvim je i pouziti OO.
Tedy pokud se vubec neco deje. Chapu, ze nasadit se musi balik, ktery je radne otestovan, ale zrovna OO dokazalo v minulosti vypustit "ostrou" verzi, ktera nejela v sitich s cestovnim profilem, coz je katastroficka chyba a nemeli to byt spravci tech siti, kdo to zjisti pri testovani baliku a naposled OO 3.4, ktere pri pouziti quickstarteru proste OO spoustelo "maximalizovane" (coz je spise kosmeticka chyba, ale sakra to nikdo z vyvojaru nevidel?).
user avatar ondra.kl
Odpovědět
Re:Re:Re:Přesun na open­ source není možný bez politické podpory
8. 10. 2012, 20:49:21
jj, ani OOo není v poslední době to co bývalo. Nicméně to osobně připisuji Oraclu (cestovní profil byl tuším problém až pod jejich vlajkou) a u AOO 3.4 pak nutností vydat balík co nejdřív a navíc s vidinou rychlého opravného vydání 3.4.1.

Nicméně oproti těm překotným změnám co jsou u LO je to pořád čajíček ;)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Daniel Sedláček

Daniel Sedláček

Amatérsky se věnuji programování maker od podzimu 2010.
Aktivní jsem na fóru od ledna 2011.
Od července 2011 spolupracuji i jako moderátor fóra.

Využívám pouze OpenOffice.org (LibreOffice nemám nainstalován).

 
 
 
woo jaw demo hz