Maďarsko bude používat otevřené formáty a přestane platit Microsoftu

Maďarská veřejná správa bude pro své elektronické dokumenty používat výhradně otevřené formáty a maďarským školám již nebudou propláceny licence na kancelářské produkty Microsoftu.  

Maďarská vláda přechází na otevřený standard

Vláda v Maďarsku udělala zmíněné rozhodnutí 23. prosince 2011. Od prvního dubna roku 2012 je každý vládní úředník povinen používat otevřené formáty pro všechny textové dokumenty, ale i tabulky, prezentace apod. Toto opatření ale není striktní, existují i výjimky, např. pro ministerstvo obrany.

Maďarská vláda také vyzvala všechny instituce veřejné správy, aby přešly na open-source kancelářské aplikace. Pokud tak neučiní, budou muset vysvětlit ekonomické, technické nebo jiné důvody, které je vedou k závislosti na placeném programu.

V prosinci bylo také maďarskou vládou rozhodnuto o neobnovení licencí za placený software od fy. Microsoft ve školách. V praxi to znamená, že školy v Maďarsku nedostanou vládní dotace na kancelářský balík Microsoft Office. Ministerstvo školství vysvětluje, že toto opatření má za cíl zvýšit konkurenci v této oblasti a dodává: „...Ministerstvo je přesvědčeno, že na potřeby vzdělávacích institucí stačí bezplatný open-source software.“

Přechod probíhá po celé Evropě

Evropská Unie už dlouho ve veřejné správě obhajovala používání otevřených standardů a svobodného softwaru. Několik velkých, ale i menších evropských zemí např. Rakousko, Francie, Belgie, Dánsko apod., je již dlouhou dobu nakloněno otevřeným standardům a svobodnému softwaru.

(Jako ve škole) Průměr: 1.50 | Hodnotilo: 8
 

Komentáře

user avatar petr
Odpovědět
Maďarsko bude používat otevřené formáty a přestane platit Microsoftu
6. 01. 2012, 10:02:28
Bohužel, tak to ve světě veřejných financí chodí. Země se musí dostat do skutečně vážných rozpočtových problémů aby se mohlo nařídit používání ekonomicky zdůvodnitelných řešení.
user avatar Piškóta
Odpovědět
Re:Maďarsko bude používat otevřené formáty a přestane platit Microsoftu
7. 01. 2012, 17:25:05
Áno, presne tak... Na Slovensko a Česko to ešte len príde. Aj slovenské ministerstvá a ďalšie štátne úrady už nebudú mať na licencie Microsoftu a tak prejdú na otvorené formáty. Len aby to už bolo čo najskôr!
user avatar Ja
Odpovědět
Re:Re:Maďarsko bude používat otevřené formáty a přestane platit Microsoftu
8. 01. 2012, 18:18:59
Na Slovensko bohuzial asi nikdy. Vzdy ide v prvom rade o prachy.
A my danovi poplatnici to vzdy zaplatime ...
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Maďarsko bude používat otevřené formáty a přestane platit Microsoftu
6. 01. 2012, 23:09:01
Bombáááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!!!!!!!!!

Omlouvám se za komentář s nulovou informační hodnotou, ale nemohl jsem jinak.....
user avatar marecekk86
Odpovědět
Maďarsko bude používat otevřené formáty a přestane platit Microsoftu
11. 01. 2012, 12:49:45
Osobne si myslím, že tento trend je nezastaviteľný .. napokon v SR budú čo nevidieť voľby a možno aj takéto niečo bude zohrávať rolu pri šetrení ... avšak povedzme si otvorene, niekde sa ušetrí a spraví niečo na oko aby sa voličom zavreli ústa a inde sa riešia super kšefty ...

Avšak aj napriek tomu, je to pozitívna správa a ak nič iné, MS bude nútený znižovať ceny na svoje produkty ...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz