Shrnutí roku 2021

lo_oo_1.png I přes četná omezení daná pandemickou krizí byl loňský rok velmi bohatý na události především v LibreOffice. Přinášíme jejich souhrn.   

Nové verze

Začátkem února jsme se dočkali nové major verze LibreOffice 7.1 Community. Ta přinesla nové dialogové okno pro výběr rozhraní, Inspektor stylů, snadné vyhledávání rozšíření, režim osnovy a další novinky, na které se můžete podívat v článcích Novinky v LibreOffice 7.1 – obecné změny, Impress, Draw, Math a Novinky v LibreOffice 7.1 – Writer, Calc a další. Souhrn novinek v rychlém přehledu najdete v článku Co nás čeká v LibreOffice 7.1.

V srpnu pak byla vydána další major verze LibreOffice 7.2 Community. V té jsme se dočkali vylepšeného filtrování v Calcu, které umožňuje prohledávat buňky na základě barvy písma a pozadí. Zajímavou novinkou je textové pole, s jehož pomocí lze prohledávat příkazy napříč spuštěnou aplikací. Do Impressu byly přidány nové šablony. Přehled novinek této verze najdete zde a zde. O novou verzi je velký zájem, jak se můžete přesvědčit v aktualitách LibreOffice 7.2 Community ve statistikách a Rekordní počet stažení LibreOffice.

Po celý rok pak vycházely opravné balíčky pro obě tyto verze.

V průběhu roku jsme se dočkali též dvou aktualizací kancelářského balíku OnlyOffice – konkrétně OnlyOffice 6.2 a OnlyOffice 6.4. Balík je uživatelům k dispozici v desktopové verzi a cloudu, ovšem neposkytuje takovou funkcionalitu jako LibreOffice a jeho monetizace je daleko vyšší. Nepřináší ani inovativní rozhraní, to prakticky kopíruje Microsoft Office. I tak jde ale o pozoruhodný přístup k otevřené kanceláři.

V únoru vyšla také oprava Apache OpenOffice 4.1.9. Pokud někdo čekal velké množství změn a oprav, musel být zklamán; aktualizace přinesla pouze 6 minoritních oprav. Očekávaná revoluce, kterou na konferenci FOSDEM 2021 předpovídal někdejší vedoucí projektu Peter Kovacs, se nekoná. Apache OpenOffice tak zůstává hořkou vzpomínkou na kdysi skvělé časy, která však nemá budoucnost. Nadace Apache se však projektu i nadále nehodlá vzdát. Z vyjádření představitelů projektu a nadace lze soudit, že jediný důvod, proč drží projekt při životě, je jejich vlastní hrdost a osobní zájem. Racionální důvody neexistují.

Konference

I v roce proběhly tradiční konference v online režimu. Na některých se mluvilo i o LibreOffice. Nejprve v únoru to byla konference FOSDEM 2021. Jan Holešovský z Collabory zde přednášel na téma Jak vývoj Collabora Online vylepšuje LibreOffice. začátkem března na konferenci InstallFest vystoupil Petr Valach s přednáškou LibreOffice vs. OpenOffice – Kdo s koho? Stejnojmenná přednáška od stejného autora, ovšem v rozšířené podobě, zazněla též v listopadu na konferenci OpenAlt. Ještě předtím, v říjnu, proběhla konference LibreOffice, na měl přednášku Stanislav Horáček na téma Enhancing a spellcheck dictionary by Wikidata lexemes. Záznam přednášky najdete na Youtube. Přehled všech dostupných záznamů z konference najdete na této adrese.

Různé

Český lokalizační tým pod vedením Zdeňka Crhonka se pilně snažil, a tak vznikaly překlady příruček LibreOffice jak na běžícím páse. Však také se dočkal ocenění od nadace TDF. Příručky (včetně anglických originálů) jsou k dispozici na naší stránce a také na stránce LibreOffice. Připomínáme, že jak samotné příručky, tak jejich překlady tvoří dobrovolníci.

Podle ankety na stránce zive.cz se LibreOffice stal nejoblíbenějším kancelářským balíkem. V článku jsme rozebrali důvody, proč tomu tak je, a shrnuli rizika spojená s používáním konkurenčního Microsoft Office.

Výbor OASIS schválil specifikaci formátu ODF 1.3. Ta je nyní výchozí v LibreOffice a probíhá jeho standardizace u ISO.

Pro střední a vysoké školy vznikl leták o LibreOffice – jeho lokalizovanou verzi, kterou jsme pořídili, si můžete stáhnout zde.

Komentáře

user avatar z
Odpovědět
Shrnutí roku 2021
23. 01. 2022, 11:51:14
Přístupy na stránku cs.libreoffice.org rostou, viz https://1url.cz/mK5JL . Jak je na tom openoffice.cz?
user avatar vydrysek
Odpovědět
Shrnutí roku 2021
23. 01. 2022, 12:29:30
OpenOffice už má verzi 4.1.11. Předpokládám, že jde zase jenom o upgrade "naoko", kdy fixnuli pět chyb a vydali novou verzi...
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Shrnutí roku 2021
23. 01. 2022, 18:14:26
Díky za upozornění. Je ostuda, že nám tato aktualizace ušla. Vydám o tom zprávu.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz